Ότι χρειάζεται να γνωρίζετε για τη νέα αλλαγή της Google mobile-first index

ΕΠΙΠΕΔΟ:
Μεσαίο-Προχωρημένο
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:
No votes yet

Η Google πρόσφατα ανακοίνωσε τα μελλοντικά της σχέδια σχετικά με το mobile-first index. Συνοπτικά οι νέες αλλαγές έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση των ιστοσελίδων από τη Google, όχι μόνο ως προς το desktop περιβάλλον, που έκανε μέχρι πρόσφατα, αλλά προστέθηκαν και άλλοι παράμετροι αξιολόγησης ως προς το mobile κομμάτι.

Η Google προσαρμόζεται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολύ σύμφωνα με τις τάσεις της τεχνολογίας και θέλει να εμφανίζει όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα και αντικειμενικά αποτελέσματα στον χρήστη.

 Έχει αντιληφθεί πως πλέον το μεγαλύτερο κομμάτι του search γίνεται μέσω mobile συσκευών (smartphones, tablets κλπ) και έπειτα από την τεράστια αλλαγή Mobilegeddon που έκανε το 2015, μας υπενθυμίζει για ακόμα μια φορά πόσο σημαντικό είναι να έχουμε mobile friendly ιστοσελίδα. 

αλλαγή της Google mobile-first index

Τι άλλαξε με το mobile-first index;

Στόχος της Google, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι να εμφανίζει όσο πιο χρήσιμα αποτελέσματα γίνεται στους χρήστες που κάνουν την αναζήτηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση την ενδιαφέρει αποκλειστικά για χρήστες mobile συσκευών, έτσι λοιπόν πρόσθεσε νέους αλγόριθμους αξιολόγησης που αφορούν αποκλειστικά τη mobile εκδοχή της ιστοσελίδας. Πλέον μάλιστα η Google τεστάρει να έχει ως κύριο αλγόριθμο αξιολόγησης τον mobile και σε δεύτερο τον desktop που είχε μέχρι σήμερα. Για αυτό έχει ξεκινήσει και κάνει crawl εκ νέου όλο το internet από την αρχή με τον mobile αλγόριθμο αποκλειστικά

Ευτυχώς η Google έδωσε απαντήσεις σε κύρια ερωτήματα που αφορούν τον αλγόριθμο. 

Η Google έδωσε απαντίσεις

Τι γίνεται εάν δεν έχω mobile friendly ιστοσελίδα;

Θεωρητικά η Google ανέφερε πως δεν υπάρχει μεγάλος λόγος ανησυχίας. Παρότι η Google θέλει οπωσδήποτε μία ιστοσελίδα να προσαρμόζεται σε mobile περιβάλλον, θα κάνει crawl μόνο την desktop έκδοση του και θα την εμφανίζει κανονικά στα αποτελέσματα της.

Εάν έχετε mobile έκδοση, αυτό που πρέπει να βεβαιωθείτε είναι το περιεχόμενο να είναι παραπλήσιο με την desktop έκδοση του. 

Τι γίνεται εάν δεν έχω mobile friendly ιστοσελίδα

Από πότε θα ισχύουν οι αλλαγές;

Το mobile first index είναι ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο, γίνονται σε καθημερινή βάση κάποια tests σε χρήστες αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα ημερομηνία έναρξης.

Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες αξιολόγησης της mobile έκδοσης;

Πρακτικά δεν διαφέρουν και πολύ από τους παράγοντες της desktop έκδοσης, απλά πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και στο mobile κομμάτι. Παράγοντες όπως Τίτλοι H1, ταχύτητα (page speed) της ιστοσελίδας, structured data και άλλα tags είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να τα ελέγξετε εκ νέου. 

Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες αξιολόγησης της mobile έκδοσης

Δείτε παρακάτω 4 βήματα πώς να βελτιώσετε την mobile έκδοση της ιστοσελίδας σας, σύμφωνα με το mobile-first index της Google.

1.Ταχύτητα

  • Μειώστε τον όγκο που καταλαμβάνουν οι φωτογραφίες σας. Όσο πιο γρήγορα φορτώνουν οι φωτογραφίες τόσο πιο γρήγορο γίνεται η ιστοσελίδα στο σύνολο της.
  • Κάντε minify τον κώδικα. Αφαιρέστε κώδικα που δεν είναι χρήσιμος για την ιστοσελίδα, αλλά χωρίς να χαλάσει κάτι στην εμφάνιση ή στο χειρισμό της.
  • Φροντίστε για το caching. Το caching μιας ιστοσελίδας είναι ένα πολύ σημαντικό για το γρήγορο φόρτωμα της.

2.Μην μποκάρετε CSS, Javascrpt και φωτογραφίες.

Μέχρι πρόσφατα στο κομμάτι του mobile ήταν πολύ εύχρηστο να μπλοκάρεις όλα τα παραπάνω γιατί σε βοηθούσε στο να φορτώσει καλύτερα και δεν κολλούσε στα εφέ κλπ. Πλέον αυτό δεν ισχύει. Τα smartphones έχουν γίνει σε πολλές περιπτώσεις πιο ισχυρά από υπολογιστές και λίγες είναι οι περιπτώσεις που μπορεί να "κολλήσει" μια ιστοσελίδα και να μην εμφανίζεται σωστά. Ο mobile αλγόριθμος της Google θέλει να γνωρίζει τι εφέ κλπ υπάρχουν στην mobile ιστοσελίδα, ώστε την κατηγοριοποιεί καλύτερα και να την "σερβίρει" σε χρήστες που δεν θα έχουν πρόβλημα.

3.Mobile σχεδιασμός

  • Μην χρησιμοποιείτε Flash. Η τεχνολογία flash έχει πεθάνει, χρόνια τώρα από την πρώτη έλευση smartphone στην αγορά. Αφού οι χρήστες δεν μπορούν να δουν οτιδήποτε είναι σε flash, δεν υπάρχει και λόγος να την χρησιμοποιείτε. Καλύτερα να χρησιμοποιείτε HTML5 ή Java αντίστοιχα.
  • Μην χρησιμοποιείτε pop-ups. Τα pop-ups πάντοτε ήταν ένα ενοχλητικό στοιχείο σε μία ιστοσελίδα. Ειδικά στο κινητό, θα κάνει τους χρήστες να την εγκαταλείψουν χωρίς δεύτερη σκέψη
  • Σχεδιάστε με γνώμονα ότι δεν υπάρχει ποντίκι. Οι mobile χρήστες δεν χρησιμοποιούν ποντίκι αλλά τα δάχτυλα τους. Φροντίστε να είναι finger-friendly η mobile έκδοση σας, με μεγάλα και ξεκάθαρα γράμματα, links, φωτογραφίες ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει scroll ή tap άνετα.

4. On-page βελτιστοποίηση

  •  Φροντίστε τα titles και τα meta descriptions να είναι σύμφωνα με τα best practices της Google, ώστε να μην χάσετε θέσεις στις κατατάξεις. Έτσι θα βοηθήσει την Google να διαβάσει καλύτερα την ιστοσελίδα σας. 

 

Συντάκτης: Ζένιος Κυριάκος

Πείτε μας τη γνώμη σας!