Τι πραγματικά αλλάζει στις διαφημιστικές πλατφόρμες της Google

ΕΠΙΠΕΔΟ:
Μεσαίο-Προχωρημένο
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:
Average: 4 (1 vote)

Η Google συνηθίζει να ταράζει τα νερά. Αυτή τη φορά τα ταράζει προχωρώντας σε ένα rebranding των διαφημιστικών της υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό σταματά τη χρήση των brand DoubleClick και Ad Words και μέσα από μία κατ’ αρχήν αισθητική αλλαγή προετοιμάζει μεγαλύτερες αλλαγές τόσο για τους διαφημιστές όσο και για τους εκδότες.

Πριν από λίγες μέρες, η Google ανακοίνωσε ότι το διάσημο προϊόν που άκουγε στο όνομα AdWords πλέον θα ονομάζεται Google Ads και το DoubleClick θα γίνει Google Marketing Platform και Google Ad Manager.

Τα ονόματα μπορεί να αλλάζουν αλλά ο πυρήνας των παραπάνω προϊόντων παραμένει περίπου ο ίδιος. Οι διαφημιστές εξακολουθούν να προγραμματίζουν και να αγοράζουν τις διαφημίσεις με τον ίδιο τρόπο και να δουλεύουν με την ίδια τεχνολογία. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Google η ενοποίηση αυτή είναι σημαντική γιατί δείχνει το δρόμο που θέλουν να ακολουθήσουν. Αυτόν της απλοποίησης των διαφημιστικών (και αναλυττικών) εργαλείων.

Google Ads

Τα AdWords σταματούν γιατί πρακτικά δεν αντιπροσωπεύουν πλέον ούτε το όνομά τους. Η διαφήμιση δεν είναι (εδώ και καιρό) μόνο διαφήμιση κειμένου. Περιλαμβάνει κείμενο, εικόνα, video, applications, shopping και μάλιστα όχι μόνο στην αναζήτηση αλλά και στο YouTube και στο Gmail, και στους χάρτες και σε ένα σωρό συνεργαζόμενα site και εφαρμογές. Κατά συνέπεια η αλλαγή του ονόματος ήταν απαραίτητη για να σηματοδοτήσει την νέα εποχή.

google ads

Η πλατφόρμα Google Marketing ενοποιεί το Google Analytics και το DoubleClick έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν:

  • να προγραμματίζουν, να αγοράζουν, να βελτιώνουν και να παρακολουθούν τις μετρήσεις σε ένα μέρος. Κάτι σαν one stop shop της διαφήμισης, αφού δεν θα χρειάζεται η μεταπήδηση από τη μία πλατφόρμα σε άλλη.

google marketing platform

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Google, οι διαφημιστές και οι εκδότες δεν θα αλλάξουν και πολύ τον τρόπο που δουλεύουν, ούτε αλλάζουν οι τρόποι πληρωμής ενώ διατηρούνται όλοι οι συνεργάτες τεχνολογίας.

Η ενοποίηση που γίνεται δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Google (σε σχέση με την Adobe, την Oracle και άλλες, ώστε η Google να εμφανίζεται ως πάροχος τεχνολογίας marketing συνολικά.

Ειδικότερα οι μικρές επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν σημαντικότατη πηγή εσόδων για τη Google θα μπορούν να εξυπηρετούνται ευκολότερα μέσα από το Smart Campaigns το οποίο είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. Ένα έξυπνο εργαλείο που θα βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Τι θα κάνει το Google Ad Manager;

Το τελευταίο κομμάτι αφορά την ενοποίηση του DoubleClick για Εκδότες (DFP) και του DoubleClick Ad Exchange (AdX), μια διαδικασία που διήρκεσε τρία χρόνια. Το 2007 η Google αγόρασε την DoubleClick, μία εφαρμογή που σέρβιρε display διαφημίσεις για desktop. Δύο χρόνια αργότερα, λάνσαρε το DoubleClick Ad Exchange για μεγάλους εκδότες για να πουλάει διαφήμιση σε πραγματικό χρόνο. Τώρα με το Google Ad Manager οι εκδότες θα μπορούν να βρουν τους χρήστες όπου κι αν αυτοί βρίσκονται: live streams, τηλεοράσεις, διάφορες εφαρμογές, YouTube, Accelarated Moble Pages, παιχνίδια.

Το μέλλον της διαφήμισης είναι το programmatic όπου όλα (αγορά και πώληση διαφήμισης), γίνονται αλγοριθμικά σε πραγματικό χρόνο.  Ακριβώς για αυτό η Google αποδεσμεύτηκε από τους περιορισμούς των ad servers και των SSP. Για να δημιουργήσει νέες λύσεις. Και αυτό θα γίνει μέσω του Ad Manager.

Πότε θα δούμε τις αλλαγές στην πράξη;

Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν να είναι ορατές από τα μέσα Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν εντός μερικών μηνών.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε σαν συμπέρασμα είναι ότι το νέο branding και οι λύσεις που προσφέρει στοχεύουν στο να απελευθερώουν τους διαφημιστές από το τι να κάνουν και να τους οδηγήσουν στο πως να βελτιώσουν το αποτέλεσμα αυτού που κάνουν.

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Πείτε μας τη γνώμη σας!