Η Google έχει βαλθεί να μαζέψει όλα τα λεφτά της αγοράς. Ή αλλιώς, γιατί ο καινούριος adblocker θα προβληματίσει πάρα πολύ τους διαφημιστές.

ΕΠΙΠΕΔΟ:
Μεσαίο-Προχωρημένο
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:
No votes yet

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όπως κάνουμε συνήθως.

Η Google λανσάρει καινούριο Adblock με στόχο να απαλλάξει τους χρήστες από τις ενοχλητικές διαφημίσεις. Ποιες είναι αυτές; Αυτές που εμφανίζονται ως pop-up, αυτές που εμφανίζονται ως βίντεο που παίζουν και μουσική, αυτές που κρύβουν όλη τη σελίδα και δεν ξέρεις από που να τις κλείσεις κλπ.

Με τη δύναμη του δημοφιλέστερου browser στον κόσμο (αλλά και αυτού που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη διαφημιστική δαπάνη), ως άλλος Ζορρό του διαδικτύου εμφάνισε έναν adblocker που υπόσχεται να κάνει τη ζωή των χρηστών πολύ πιο εύκολη!

/chrome-is-the-top-browser

Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος της αφορά τη διαφήμιση στις κινητές συσκευές όπου ο καινούριος ad blocker θα εστιάσει.

 

Η Google λοιπόν, σε συνεργασία με τον συνασπισμό για καλύτερες διαφημίσεις (coalition for better ads). Αυτοί οι δύο «άκουσαν» 40.000 χρήστες και κατάλαβαν ότι υπάρχει σοβαρή δυσαρέσκεια και ενόχληση από τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στα διάφορα site (εκτός Google). Διαφημίσεις σαν αυτές που περιγράψαμε παραπάνω (full page, pop-up, video κλπ).

Δημιούργησαν έναν έξυπνο Ad blocker που θα δουλεύει ως εξής: δημιουργείται μία λίστα site που πλοιρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και αν κατά τη διάρκεια που κάποιος σερφάρει, χτυπήσει ένα τέτοιο τότε αυτομάτως ο blocker κάνει match και αποκλείει τις διαφημίσεις.

Τα site θα χαρακτηρίζονται ως: Pass, Fail, Warning.  Eπίσης, o blocker θα δουλεύει διαφορετικά για τα desktop και διαφορετικά για τις κινητές συσκευές.

Ad blocker έκδοση για desktop

Η προτεραιότητα θα δοθεί σαφώς στο μπλοκάρισμα διαφημίσεων σε κινητές συσκευές ενώ αυτές που θα κόβονται στα desktop είναι αυτές που φαίνονται στη φωτό οι οποίες είναι όλες εξόχως ενοχλητικές.

poor-desktop-ad-placements-styles

Ad blocker έκδοση για mobile  

Όσον αφορά τα κινητά η δουλειά είναι κάπως περισσότερη αλλά η Google θέλει να βελτιώσει την εμπειρία χρήστη και για αυτό ο ad blocker θα καθαρίζει περισσότερα είδη διαφήμισης (βλ φωτό).

mobile-chrome-ad-blocker-bad-ad-formats

Και έτσι απομένουν οι διαφημίσεις AdWords και αυτές στα social media να δρουν ανενόχλητες!

Πράγματι, οι διαφημίσεις αυτού του τύπου δεν θεωρούνται ενοχλητικές (φανταστείτε τον αντίκτυπο που κάτι τέτοιο θα είχε στα οικονομικά της Google…). Μπορεί να υπάρξει ένα θέμα με τις διαφημίσεις Ad Sense ειδικά αν εμφανίζονται σε site που έχουν χαρακτηριστεί ως Fail.

Σε γενικές γραμμές πάντως ούτε οι διαφημίσεις που τρέχουν στο Facebook και τις άλλες πλατφόρμες social media θα επηρεαστούν.

Αν διαθέτετε site στο οποίο υπάρχει διαφημιστικός χώρος τον οποίο πουλάτε εκτός Google (σε affiliates ή εντελώς ιδιωτικά), τότε μπορείτε να συμβουλευτείτε ειδικούς του digital marketing για να δείτε αν και τι είδους αλλαγές χρειάζεται να γίνουν.

 

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Πείτε μας τη γνώμη σας!