7 βήματα για να κατακτήσετε το Google Display Network

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Εκτός από την παραδοσιακή διαφήμιση στο δίκτυο αναζήτησης, η Google δίνει επίσης στους διαφημιζόμενους τη δυνατότητα να τοποθετήσουν τις διαφημίσεις τους σε πολλά και διάφορα σημεία σε όλο το Διαδίκτυο. Αυτή η γκάμα δικτυακών τόπων, η οποία αποτελείται από blogs, ιστοσελίδες, ακόμα και το YouTube, αποκαλείται Δίκτυο Εμφάνισης της Google (Google Display Network).

Σύμφωνα με την Google, το δίκτυο εμφάνισης περιλαμβάνει πάνω από 2 εκατομμύρια sites που έχουν απήχηση σε περισσότερο από το 90% των παγκόσμιων χρηστών του Διαδικτύου. Αυτό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τις εταιρείες που θέλουν να κάνουν αισθητή την online παρουσία τους.

Όταν οι χρήστες βρίσκονται στο Display Network δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έψαχναν για τις υπηρεσίες σας ή ότι έχουν όρεξη για αγορές. Αντίθετα, κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες στο Διαδίκτυο, διαβάζουν ειδήσεις, βλέπουν βίντεο, ακούνε μουσική κλπ. Έτσι, προκειμένου να τραβήξετε τα βλέμματά τους, οι διαφημίσεις σας θα πρέπει να είναι τόσο δελεαστικές ώστε να αφήσουν αυτό που έκαναν και να εστιάσουν σε εσάς. Δεν είναι εύκολη δουλειά. Ακόμα και με ένα πολύ καλό δημιουργικό, είναι δύσκολο να πείσετε τους χρήστες να κάνουν κλικ στις διαφημίσεις σας ενώ κάνουν κάτι άλλο.

Μη βιαστείτε όμως να το ξεγράψετε. Ενώ τα clicks μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολα, το Display Network είναι η ιδανική πλατφόρμα για όσους θέλουν να αυξήσουν το brand awareness, δηλαδή την αναγνωρισιμότητα της εταιρείας τους. Αυξάνοντας την προβολή της μπράντας σας ενδεχομένως να παρατηρήσετε μεγαλύτερη αύξηση στις οργανικές ή στις direct επισκέψεις, δηλαδή στον κόσμο που σας βρίσκει μέσω google, ή μπαίνοντας κατευθείαν στην ιστοσελίδα σας.

Τι ακριβώς είναι το Google Display Network;

7 βήματα για να κατακτήσετε το Google Display Network

Σε αντίθεση με το Search Network που στοχεύσει σε χρήστες που κάνουν αναζητήσεις στο Google, το Display Νetwork εμφανίζει διαφημίσεις σε θέσεις που υπάρχουν μέσα σε άλλες ιστοσελίδες. Σίγουρα κατά την περιήγησή σας σε ιστοσελίδες έχετε παρατηρήσει αρκετά banners ή μικρά κουτιά που διαφημίζουν προϊόντα ή υπηρεσίες. Αυτές είναι οι display διαφημίσεις.

Το πού θα εμφανιστείτε εξαρτάται από τη στόχευση που θα κάνετε. Μπορείτε να στοχεύσετε σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή σε ιστοσελίδες με μία συγκεκριμένη θεματολογία, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά ή θεματολογία ή μπορείτε να στοχεύσετε με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά των χρηστών στους οποίους απευθύνεστε (π.χ. σε Γυναίκες ηλικίας 23-30 ετών).

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες συμβουλές για επιτυχημένες καμπάνιες στο Δίκτυο Εμφάνισης της Google.

1.Ξεκινήστε με Remarketing

7 βήματα για να κατακτήσετε το Google Display Network

Το Remarketing ή Retargeting αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες μεθόδους όσον αφορά στις display διαφημίσεις. Αυτό γιατί έτσι μπορείτε να στοχεύσετε σε άτομα που έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για την επιχείρησή σας δεδομένου ότι ήδη την έχουν επισκεφθεί. Σκεφτείτε ότι για τις περισσότερες ιστοσελίδες, μόλις το 2% των επισκεπτών κάνει μια αγορά κατά την πρώτη επίσκεψη. Με το remarketing μπορείτε να προσεγγίσετε το άλλο 98% των χρηστών που δεν κάνουν αμέσως μια αγορά, προβάλλοντάς τους διαφημίσεις σχετικές με την εταιρεία σας όταν πια φύγουν από το site σας και επισκεφθούν κάποιο άλλο. Φυσικά αν δεν έχετε καθόλου επισκεψιμότητα μέχρι στιγμής, το remarketing δεν αποτελεί επιλογή. Γνωρίστε  περισσότερα για το Remarketing σε σχετικό άρθρο.

2. Χρησιμοποιήστε τα Managed Placements

7 βήματα για να κατακτήσετε το Google Display Network

Τα managed placements αποτελούν τη μοναδική μέθοδο στόχευσης που δίνει στον διαφημιστή τη δυνατότητα να ελέγχει ακριβώς πού έχουν τοποθετηθεί οι διαφημίσεις του.

Αν επιλέξετε μία άλλη μέθοδο στόχευσης, π.χ. με βάση τα ενδιαφέροντα ή τα θέματα, ουσιαστικά αφήνετε την Google να αποφασίσει ποιες ιστοσελίδες είναι σχετικές. Τα managed placements σας επιτρέπουν να επιλέξετε ακριβώς τα sites στα οποία θέλετε να εμφανιστείτε, κάτι που σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να έχετε κάνει μόνοι σας μία έρευνα ώστε να βρείτε ιστοσελίδες που σχετίζονται με τα προϊόντα σας. Ξεκινήστε με 5-10 τοποθετήσεις που ταιριάζουν στο προϊόν ή την υπηρεσία σας και αν είναι λίγα προσθέστε μερικά ακόμη σχετικά site.

3. Αφήστε το Budget να σας καθοδηγήσει

Το δίκτυο εμφάνισης είναι ένας τεράστιος χώρος και για αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με το budget σας. Ξεκινήστε με ένα μικρό ποσό με το οποίο είστε άνετοι ώστε να “δοκιμάσετε τα νερά” και συνεχίστε αναλόγως. Μόλις πετράσει λίγος καιρός και η καμπάνια σας τρέχει κανονικά, το επόμενο βήμα είναι να επενδύσετε στη διαφήμισή σας περισσότερα χρήματα. Υπάρχουν πελάτες που ξοδεύουν 500 ευρώ τον πρώτο μήνα και περνούν στα 10.000 τον επόμενο και έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα. Όσο παράξενο κι αν σας ακούγεται μία τέτοια στρατηγική είναι σωστή και ασφαλής. Αντίθετα, μπορεί να δείτε μετά τον πρώτο μήνα (όποια καμπάνια κι αν τρέξετε πρέπει να την αφήσετε τουλάχιστον για έναν μήνα προκειμένου να έχετε ένα σαφές συμπέρασμα) ότι η display καμπάνια σας δεν αποδίδει όπως θα περιμένατε και να προτιμήσετε να επενδύσετε περισσότερα χρήματα στο Search ή κάποια άλλη διαφημιστική πλατφόρμα.

4. Δημιουργήστε διαφημίσεις σε όλες τις διαθέσιμες μορφές

7 βήματα για να κατακτήσετε το Google Display Network

Όσο κι αν σκέφτεστε ότι είναι χαμένος χρόνος να δημιουργηθούν διαφημίσεις σε κάθε format, λάβετε υπόψιν ότι ορισμένες ιστοσελίδες υποστηρίζουν μόνο μία μορφή διαφήμισης. Επίσης αν είστε ο μόνος διαφημιζόμενος που έχει διαφημίσεις σε μία συγκεκριμένη μορφή, την οποία δεν έχουν οι άλλοι, τότε θα έχετε περισσότερη προβολή με μικρότερο κόστος. Εκμεταλλευθείτε τόσο τις διαφημίσεις εικόνας όσο και κειμένου.

5. Δημιουργήστε απλές διαφημίσεις με οπτικό περιεχόμενο

Αν νομίζετε ότι αυτή η συμβουλή είναι προφανής και βαρετή, ίσως δεν γνωρίζετε ότι το 67,5% των διαφημίσεων στο Display Network είναι απλές διαφημίσεις κειμένου. Κάτι τέτοιο είναι παράξενο αν σκεφτεί κανείς ότι οι διαφημίσεις κειμένου έχουν πολύ χαμηλότερο CTR από τις διαφημίσεις εικόνας. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να εκμεταλλευθείτε τη δυνατότητα να περάσετε το μήνυμά σας και να τραβήξετε το ενδιαφέρον με μία εικόνα. Δεν χρειάζεται ένα ιδιαίτερα περίπλοκο εικαστικό. Μία απλή φωτογραφία με ένα “Κατεβάστε το τώρα” κουμπί μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα από μία σκέτη διαφήμιση κειμένου ή από μία πολύπλοκη φωτογραφία. Αν το budget σας δεν είναι αρκετό για να απευθυνθείτε σε κάποιον γραφίστα, μπορείτε να εκμεταλλευθείτε το εργαλείο δημιουργίας display διαφημίσεων της Google.

6. Δώστε στις display διαφημίσεις την ίδια προσοχή με τις search

7 βήματα για να κατακτήσετε το Google Display Network

Αν ήδη τρέχετε διαφημίσεις στο Δίκτυο αναζήτησης της Google, τότε ξέρετε ότι είναι πολύ σημαντικό να διαμορφώνετε και να βελτιστοποιείτε διαρκώς την καμπάνια σας. Το να στήσετε μία καμπάνια και να την αφήσετε στη μοίρα σας δεν είναι επιλογή. Το ίδιο ισχύει και για τις διαφημίσεις στο Δίκτυο Εμφάνισης.

Θα πρέπει να παρακολουθείτε τις διαφημίσεις σας και να κάνετε αλλαγές. Ποια placements πηγαίνουν καλά και ποια όχι; Ίσως χρειαστεί να εξαιρέσετε ορισμένες τοποθετήσεις (όπως θα κάνατε με τα negative keywords) ή να προσθέσετε κάποια άλλα. Καλό είναι επίσης να παρακολουθείτε τα Analytics για μετρήσεις όπως ο χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα.

7. Αφιερώστε ένα μικρό ποσό για Testing

Το δίκτυο εμφάνισης της Google δίνει πολλές δυνατότητες. Για να βρείτε ποια θα ήταν η καλύτερη προσέγγιση για εσάς, θα πρέπει να δοκιμάσετε ορισμένες πρώτα. Χρησιμοποιήστε ένα ποσό για να κάνετε δοκιμές.

Μήπως το Youtube σας πηγαίνει πιο καλά; Θα είναι καλό να χρησιμοποιήσετε μία συγκεκριμένη λέξη-κλειδί; Σπάστε την καμπάνια σας σε ad groups και πειραματιστείτε με την στόχευση, τα θέματα, τα ενδιαφέροντα και τις τοποθετήσεις.

 

Συντάκτρια: Μαρία Κρητικού

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΌχι πολύ καιρό πριν η δημιουργία μιας landing page απαιτούσε ώρες προγραμματισμού. Και ώρες δοκιμών ώστε να μην πάει κάτι στραβά.

20 Μαρτίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops