Website auditing: Ο επαγγελματικός τρόπος για Αξιολόγηση Site

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί γιατί το Site σας δεν αποδίδει όσο θέλετε ή δεν βγαίνει ψηλά στο Google;

Υπάρχουν εκατοντάδες λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό αλλά και ένας πολύ πολύ αξιόπιστος τρόπος για να βρείτε την ΑΛΗΘΕΙΑ.

Ο τρόπος αυτός ονομάζεται Website Audit, δηλαδή έλεγχος ιστοσελίδας.

Το website auditing είναι ο λεπτομερής έλεγχος του site σας ή του ηλεκτρονικού σας καταστήματος, ο οποίος δείχνει:

  • πόσο γρήγορο είναι το site και γιατί
  • πόσο καλή είναι η πρώτη εντύπωση και η γενικότερη εμπειρία χρήστη στο Site
  • πόσο αποτελεσματικό είναι το Site στο να πείθει τον επισκέπτη να γίνει πελάτης
  • πόσο φιλικό είναι το Site προς τις μηχανές αναζήτησης
  • αν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα που μπορεί να αποτρέπουν το επισκέπτη να κάνει το πολυπόθητο Conversion σε αγορά

Οι επαγγελματίες που αναλαμβάνουν το website auditing, είναι έμπειροι Marketers που γνωρίζουν Usability, CRO, SEO και άλλους βασικούς κλάδους του Digital Marketing. Όπως και ένας έμπειρος τεχνικός ή ένας γιατρός, αξιοποιούν την εμπειρία τους και συγκεκριμένους “διαγνωστικούς ελέγχους” για να διαγνώσουν τι πάει καλά και τι δεν πάει καλά με ένα Site.

Μετά τον επαγγελματικό αυτό έλεγχο εντοπίζονται τα στοιχεία που χρειάζονται βελτίωση, και γίνονται προτάσεις για το πως να υλοποιηθούν οι βελτιώσεις αυτές. Με λίγα λόγια, ο έλεγχος θα σας δείξει τι κάνετε καλά και τι όχι.

Για ποιο λόγο χρειάζεστε έναν έλεγχο ιστοσελίδας;

Για πολλούς! Κατ’ αρχάς, διότι έχετε ένα site και για να το έχετε σημαίνει ότι αντιλαμβάνεστε ότι έχει τη δυνατότητα να φέρει Πελάτες αρκεί να είναι σωστά στημένο. Ο έλεγχος θα σας δείξει πως μπορείτε να αυξήσετε το Conversion Rate, τι πρέπει να κάνετε για να σας βρίσκουν οι χρήστες ευκολότερα, τι πρέπει να κάνετε για να πλοηγούνται ευκολότερα, και πως μπορείτε να βελτιώσετε τη συνολική εμπειρία χρήστη και το loyalty.

Σημεία ελέγχου

Ας δούμε τώρα αναλυτικότερα ποια είναι τα σημεία ελέγχου ενός site.  

Περιεχόμενο και Δομή

Ο έλεγχος περιεχομένου και δομής θα σας δείξει πόσο καλά διαβάζεται το περιεχόμενό σας, πόσο κατανοητή είναι η πλοήγηση στο Site, και πως θα έπρεπε να είναι χωρισμένο για καλύτερη ανάγνωση.

UX/UI

Εδώ εξετάζεται η αισθητική του site, η ευχρηστία του site και η συνολική εμπειρία χρήστη. Ο έλεγχος γίνεται σε desktop και mobile συσκευή.

Branding

Ένα δυνατό Brand έχει πολλαπλά οφέλη όπως αύξηση του Conversion Rate και του Loyalty, και διαφοροποίηση από τη μάζα. Το Website θα πρέπει να αναδεικνύει το Brand και να προβάλλει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα USPs δηλαδή τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της μάρκας.

SEO

Η κακή δομή ενός site μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση στους επισκέπτες του Site αλλά και τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google. Ένα κατανοητό μενού, καλογραμμένα κείμενα, επικεφαλίδες, ποιοτικές εικόνες, γρήγορη ταχύτητα φόρτωσης κ.τ.λ. είναι βασικοί παράγοντες για καλές κατατάξεις στην Google. Εκτός από αυτά τα βασικά στοιχεία υπάρχουν εκαντοντάδες άλλοι παράγοντες που έχουν σχέση με το Site, και την φήμη του Site που παίζουν ρόλο στο SEO, δηλαδή στο αν θα είναι ψηλά ή όχι στο Google.

Online Reputation & Social Media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα Sites τρίτων επηρεάζουν την επισκεψιμότητα του Site σας, την online φήμη σας, και το αν οι επισκέπτες στο Site σας είναι θετικά προσκείμενοι στο να αγοράσουν από εσάς. Όταν το Audit περιλαμβάνει και το online reputation audit γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί ποια είναι η φήμη του Brand και αν γίνεται καλή αξιοποίηση των Social Media.

Για ποιους είναι κατάλληλο το Website Audit

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει Website που να μη μπορεί να επωφεληθεί από ένα καλό Audit. Το θέμα είναι κατά πόσο είστε έτοιμοι για να ακούσετε την αλήθεια, και να υλοποιήσετε τις προτάσεις που θα σας πουν οι Ειδικοί, ώστε να αποκτήσετε ένα πιο δημοφιλές και αποτελεσματικό site.

Αν σας ενδιαφέρει να κάνετε ένα Audit στο website σας επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

 

 

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops