Video marketing το 2020 και ακόμα πιο μετά

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Αν αναρωτιέστε αν αξίζει να επενδύσετε στο video content το 2020, σας λέμε κοφτά ότι αξίζει. Το video ήρθε για να μείνει, δεν είναι διάττων αστέρας.

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2023 η δαπάνη marketing σε video θα φτάσει τα 102,8 δις δολάρια! Οι καταναλωτές/χρήστες θα βομβαρδίζονται με video όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, κι αυτό σημαίνει ότι το video content πρέπει να ξεχωρίζει.

Και ακριβώς για αυτό θα σας περιγράψουμε παρακάτω τις κυριότερες τάσεις που αφορούν το video στο κοντινό μέλλον.

Διαφημίσεις video σε πλατφόρμες streaming

Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι το 25% των νοικοκυριών θα απομακρυνθούν από την παραδοσιακή τηλεόραση μέχρι το 2022. Οι καλωδιακές συνδέσεις όλο και μειώνονται και οι χρήστες στρέφονται (και θα συνεχίσουν να στρέφονται) στις ιντερνετικές πλατφόρμες τύπου Netflix και Youtube. Μάλιστα το ακροατήριο αυτών των πλατφορμών είναι πιο νεανικό και πιο δυναμικό καταναλωτικά. Παράλληλα, ενώ η διαφήμιση στην τηλεόραση καταλαμβάνει μεγάλο μερίδιο, δεν συμβαίνει το ίδιο στο internet, και αυτό σημαίνει αφ’ ενός ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο ανάπτυξης και αφ’ ετέρου ότι θα είναι αγώνας για λίγους. Στις πλατφόρμες livestreaming δεν υπάρχει χώρος για πολλούς διαφημιζόμενους. Η διαφήμιση εκεί θα είναι ακριβή αλλά άκρως στοχευμένη.

 

Mobile, mobile, mobile

Το 50% των βλέπονται σε κινητά! Το 92% των χρηστών που βλέπουν το μοιράζονται με άλλους.

Για να απευθυνθούν σε αυτό το ακροατήριο, οι marketers πρέπει να βάλουν σε προτεραιότητα το mobile. Το Instagram για παράδειγμα είναι μόνο για χρήση στο κινητό, που σημαίνει ότι οι marketers παράγουν περιεχόμενο για τέτοιου τύπου χρήση. Η πρόκληση του marketer έγκειται στο να τραβήξει την προσοχή του καταναλωτή και να αυξήσει τον αντίκτυπο. Τα στατιστικά ωστόσο δείχνουν το δρόμο: μεταξύ 1519 χρηστών έξυπνων κινητών, ηλικίας 18-34, το 98% ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν τα κινητά τους για να βλέπουν .

AR/VR videos, 360 μοίρες

Αν ένα video θέλει να ξεχωρίσει μέσα στο 2020, πρέπει να στραφεί στην εικονική πραγματικότητα (VR), στην επαυξημένη πραγματικότητα (AR), και στα video των 360 μοιρών. Έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία των χρηστών που κατανάλωσαν 360, ήταν διατεθειμένη να προβεί σε κάποια δράση με τη εν λόγω μάρκα στο μέλλον. Τι μας λέει αυτό; Μας λέει ότι ο marketer πρέπει να βρει μία ισορροπία μεταξύ branding και fun για να «πιάσει» αποτελεσματικά το κοινό του. Υπάρχουν μάρκες που έχουν ήδη ενσωματώσει την τεχνολογία AR και VR στα video τους, κυρίως στο snapchat.

Δύο τέτοια παραδείγματα είναι η καλοκαιρινή καμπάνια της Gucci η οποία μετέφερε τους χρήστες σε μία εικονική παραλία γεμάτη προϊόντα με τα οποία μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν ή  η Adidas, η οποία παρείχε μία εμπειρία στους επισκέπτες του καταστήματός της στο Παρίσι. Εκεί οι χρήστες μπορούσαν να στρέψουν το smartphone τους σε ειδικές ψηφιακές προθήκες και να δούνε έναν εικονικό ωκεανό όπου μία φάλαινα κολυμπούσε και μάζευε πλαστικά υπολείμματα τα οποία στη συνέχεια η Adidas τα μετέτρεπε σε παπούτσια.

Shoppable videos*

Οι καταναλωτές ανακαλούν ευκολότερα ένα μήνυμα που έχουν δει σε video σε σχέση με το να το έχουν απλώς διαβάσει. Τα Shoppable videos θα γίνουν απαραίτητα για τις μάρκες που θέλουν να πετύχουν το στόχο τους. Έχουμε δει τέτοια video ήδη από το 2018 στο Instagram. Το Youtube το κάνει αυτό μέσα από το TrueView, ενώ το TikTok βρίσκεται στη φάση δοκιμής της λειτουργίας τους.

Προσωποποιημένη προβολή video

Σχεδόν το 50% των καταναλωτών λένε ότι θέλουν να βλέπουν video που παρουσιάζουν προϊόντα και υπηρεσίες, σχετικές με τα ενδιαφέροντά τους και τις ανάγκες τους, ώστε να κάνουν συνειδητοποιημένες αγορές. Η προσωποποίηση δεν είναι καινούρια στο marketing. Αυτό που αλλάζει είναι ότι τώρα θα βασίζεται σε περισσότερα στατιστικά δεδομένα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι χάρη στην προσωποποίηση οι μάρκες γίνονται πιο αξιομνημόνευτες στους καταναλωτές. Αυτή τη δυνατότητα τη δίνουν πλέον όλες οι πλατφόρμες, η Facebook με τα custom ακροατήρια, το YouTube με το custom match κλπ.

Κλείνοντας, θα παραθέσουμε μία λίστα με τους τύπους περιεχομένου που χρησιμοποιούμε στο video marketing:

  • Vlogs, δηλαδή video blogs
  • Συνεντεύξεις
  • Εκπαιδευτικά
  • Παρουσιάσεις
  • Επιδείξεις προϊόντων και κριτικές
  • Testimonials
  • Εγγραφές Live stream
  • Διαφημίσεις

Αν δεν έχετε ξεκινήσει ακόμα, βιαστείτε. Μην χάσετε τη δυναμική που μεταφέρει η χρήση του video. Αφορά όλες τις επιχειρήσεις είτε B2B είτε B2C και είναι αποτελεσματικό γιατί είναι άμεσο, εύκολο και εύληπτο για τους χρήστες. Παράλληλα, μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στη στρατηγική μιας επιχείρησης, σε όλα τα στάδια του marketing funnel.

*Shoppable videos είναι αυτά τα οποία παρουσιάζουν ένα προϊόν και το αντίστοιχο link προς το eshop ώστε ο χρήστης να μάθει περισσότερα ή να αγοράσει το προϊόν. Υπάρχουν και πιο περίπλοκες εκδόσεις κατά τις οποίες ο χρήστης μπορεί να κάνει τη συναλλαγή απ’ ευθείας από το video.

Συγγραφή Άρθρου : Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΤο μεγάλο νέο είναι ότι το νέο update της Google στοχεύει στην μείωση του ανεπιθύμητου περιεχομένου στα αποτελέσματα αναζήτησης κατά 40%,

14 Μαρτίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops