Τι θα φέρει το 2020 σε Facebook,  Instagram και AR/VR

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Μιας και κοντεύει το τέλος της χρονιάς θα κάνουμε τις καθιερωμένες προβλέψεις. Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με το Facebook, Augmented Reality και το Instagram και στο επόμενο με το LinkedIn και το Twitter. Ας προετοιμαστούμε για το μέλλον διαβάζοντας το τι μέλλει γενέσθαι.

Facebook

Το 2019 ήταν αναμφίβολα μία ταραχώδης χρονιά για τη Facebook: το σκάνδαλο Cambridge Analytica, οι διαδικασίες για το δικό του νόμισμα, το Libra, ο αγώνας να διατηρήσει και να αυξήσει το κοινό του, η προσπάθεια να πείσει τους ενημερωτικούς ομίλους να εμπιστευθούν την πλατφόρμα του… Πολλά… Γενικά με τη Facebook ποτέ δεν βαριέσαι. Για αυτό περιμένουμε πολλά για το 2020.

Πληρωμές

Το project του κρυπτονομίσματος του Facebook, του Libra, δεν προχωράει όπως αναμενόταν. Παρά το γεγονός ότι η Facebook δηλώνει ότι το έργο προχωρά, στην πραγματικότητα οι υποστηρικτές του απομακρύνονται και μέχρι στιγμής τίποτα δεν δείχνει ότι το Libra θα προστεθεί στους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμών. Η διευκόλυνση των πληρωμών παραμένει από τις βασικές προτεραιότητες της Facebook. Το Libra θα έδινε τη δυνατότητα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληρωμών και μεταφορών χρημάτων χωρίς αμοιβές και χωρίς τη διαμεσολάβηση των τραπεζών. Ωστόσο, επί του παρόντος, λάνσαρε το Facebook pay στις ΗΠΑ και δουλεύει πυρετωδώς για το άνοιγμα του Whatsapp pay στην Ινδία και στην Ινδονησία (πρακτικά είναι το ίδιο πράγμα). Η λογική πίσω από αυτό το σύστημα είναι ότι εφ’ όσον οι χρήστες αρχίσουν τις μεταφορές χρημάτων μέσω Facebook, το επόμενο βήμα θα είναι να αρχίσουν αγορές μέσω της πλατφόρμας. Στη Facebook θεωρούν ότι αν γίνει η αρχή τότε το σύστημα θα δουλέψει, ακόμα και χωρίς το Libra. Οπότε περιμένουμε να δούμε πολλές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση τους επόμενους δώδεκα μήνες και αυτό πρέπει τα ηλεκτρονικά καταστήματα να είναι σε εγρήγορση.

Facebook Watch

Πηγή φωτογραφίας: social media today

Το Facebook Watch δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένο. Δεν «τράβηξε» όσο η εταιρεία θα ήθελε. Υπάρχουν views, υπάρχει κίνηση περίπου 140.000.000 χρηστών ημερησίως (οι οποίοι βλέπουν τουλάχιστον για ένα λεπτό), αριθμός ο οποίος μοιάζει ικανοποιητικός αλλά αν συγκριθεί με τα 1,6 δις χρήστες του Facebook σίγουρα δεν είναι.

Και ο ανταγωνισμός από το Netflix, την Amazon, τη Disney και άλλους παρόχους οπτικού περιεχομένου αυξάνει. Παράλληλα αυξάνει και η θέαση του YouTube από την τηλεοπτική συσκευή. Με όλα αυτά το Facebook Watch σίγουρα δεν έχει βρει τη θέση του ή τουλάχιστον δεν την έχει βρει ακόμα.

Έτσι, εντός του 2020 αναμένεται ένα γερό push, συνδυαστικά με το tab ΝΕΑ το οποίο θα περιλαμβάνει πρωτογενές ειδησεογραφικό περιεχόμενο και την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για video. Αν τα καταφέρει τότε θα μπει στους μεγάλους παίκτες του κλάδου του entertainment.  

Augmented Reality

Η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) κερδίζει έδαφος συνεχώς τα τελευταία χρόνια βασιζόμενη κυρίως στο Snapchat και στα περίφημα φίλτρα του (μέχρι και αλλαγή φύλου είδαμε, βλ. φωτο παρακάτω).

 

Πηγή φωτογραφίας: social media today

Από τεχνολογικής άποψης το Facebook έχει ξεπεράσει το snapchat (το οποίο εξακολουθεί να πρωτοπορεί στη δημιουργικότητα των φίλτρων που φτιάχνει).

 

Πριν από λίγους μήνες υπήρξαν αναφορές με βάση τις οποίες η Apple ξεκίνησε το project των γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας με στόχο το λανσάρισμά τους στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Τα γυαλιά αυτά θα επέτρεπαν στους χρήστες να «βάλουν» ψηφιακά εφέ σε ό,τι βλέπουν τον πραγματικό κόσμο. Η συσκευή θεωρητικά θα ήταν πολύ μικρή αφού η δουλειά θα γινόταν μέσα από ένα συνδεδεμένο iPhone.

Και η Facebook με τη σειρά της έχει ξεκινήσει την κατασκευή γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας, τα οποία όμως δεν προβλέπονταν να είναι στην αγορά νωρίτερα από το 2022, ενδέχεται όμως οι ενέργειες της Apple στον τομέα αυτόν να επιταχύνουν τις κινήσεις της Facebook. Όλα αυτά με ένα τεράστιο «ίσως» καθώς αυτά που πρέπει να γίνουν για να βγει το project εντός του 2020 είναι πάρα πολλά.

Η στροφή στην εικονική πραγματικότητα

Το Facebook επενδύει γερά στην εικονική πραγματικότητα, μέσω του συστήματος Oculus, καθώς εκεί βλέπει το μέλλον των social media. Το σύστημα Oculus είναι επαναστατικό ως προς το γεγονός ότι επιτρέπει τη διάδραση με το χέρι και όχι με το ειδικό γάντι ή άλλα χειριστήρια. Μέχρι στιγμής κανείς δεν αμφισβητεί τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας. Αυτό που παραμένει ακόμη ζητούμενο είναι το πότε θα κάνει το μεγάλο «μπαμ», καθώς ακόμη αναζητούνται οι μεγάλες ευκαιρίες. Προς το παρόν αυτά που προσφέρει η εικονική πραγματικότητα είναι περιορισμένα αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει σύντομα όσο η χρήση της τεχνολογίας γίνεται ευκολότερη και πιο προσιτή. Άρα και αυτή θα μας απασχολήσει περισσότερο το 2020.

CrossStream Messaging

Η πολυαναμενόμενη ενοποίηση των πλατφορμών μηνυμάτων (Messenger, Whatsapp, Instagram) θα γίνει τελικά εντός του 2020 και θα φέρει μαζί της και δύο επιπλέον εναλλακτικές με μεγάλο αντίκτυπο.  Η πρώτη είναι οι πληρωμές (για τις οποίες μιλήσαμε παραπάνω) και η δεύτερη είναι τα bots.  Τα απαντητικά bots δεν πήγαν τέλεια στο Facebook αλλά όπου να ‘ναι θα ενσωματωθούν στο Instagram όπου το κοινό είναι πιο νεανικό και πιο φιλικό στη διάδραση και συναλλαγή με αυτοματοποιημένα συστήματα και άρα εκεί θα έχουν καλύτερη μοίρα. Στόχος της Facebook είναι να εξαργυρώσει τη δημοφιλία του Instagram και ακριβώς εκεί τα bots μπορεί να φανούν χρήσιμα.

Instagram

Το Instagram διατήρησε τη ανοδική του θέση μεταξύ των κοινωνικών δικτύων το 2019, και από ότι φαίνεται θα μεταφέρει αυτή την ορμή και στη νέα χρονιά.

Όπως γράψαμε παραπάνω, στόχος είναι η εξαργύρωση της δημοτικότητας της πλατφόρμας ώστε οι χρήστες να το εμπιστευθούν για εντός της πλατφόρμας εμπορικές συναλλαγές.

Threads

Η εφαρμογή που λανσαρίστηκε πριν δύο μήνες με κύριο χαρακτηριστικό το αυτόματο update ώστε να κρατάει ενήμερους τους κοντινούς φίλους για τη δράση όσων δεν είναι ενεργοί στην εφαρμογή, δεν φαίνεται να λειτούργησε ιδιαίτερα. Αυτό έγινε σε μία προσπάθεια να ανακοπεί το Snapchat αλλά δεν πολύ-τράβηξε δεδομένου ότι ο χρήστης μπορεί πάντα να επιλέξει τα απ’ ευθείας μηνύματα.

Πηγή φωτογραφίας: social media today

Οπότε η εκτίμηση είναι ότι αν δεν δούμε κάποια δραστική αλλαγή από την πλευρά του Instagram τότε μάλλον η εφαρμογή Threads θα κατέβει.

Video Chat

Μία νεανική τάση, από τις πολλές, στις οποίες το Facebook προσπάθησε να εμπλακεί είναι και αυτή του ομαδικού video chat σε μία πλατφόρμα όπου η νεολαία θα μπορούσε να «κάνει παρέα».  

Πηγή φωτογραφίας: social media today

Το Instagram ανταποκρίθηκε σε αυτό προσθέτοντας μεμονωμένους καλεσμένους σε ζωντανή μετάδοση (μέσω split-screen), καθώς και ομαδική βίντεο-κλήση απευθείας. Ωστόσο με την αγορά της Houseparty από την Epic Games τον Ιούνιο, πιθανότατα θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις εφαρμογές που έχουν στο επίκεντρο τη ζωντανή ροή. Αναμένεται η κεφαλαιοποίηση αυτών εντός του 2020. Επίσης αναμένεται το λανσάρισμα μιας νέας διαδικασίας live stream hangout η οποία θα διευκολύνει τέσσερα ή περισσότερα άτομα (το Houseparty επιτρέπει τη ροή οκτώ ατόμων).

Το παραπάνω έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική του Facebook να αφαιρέσει τη δυνατότητα προσθήκης φίλων σε live stream, αλλά αυτό πιθανότατα γίνεται διότι θα δουλέψει καλύτερα στο Instagram (σε σχέση με το Facebook).

Από ότι φαίνεται υπάρχει μια ευκαιρία εδώ, καθώς θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ιδιαίτερα δημοφιλής λειτουργία στο Instagram. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι επεξεργάζονται κάτι τέτοιο επί του παρόντος αλλά μην εκπλαγείτε αν το δείτε live το πρώτο εξάμηνο του 2020.

IGTV

Παράλληλα με το το Facebook Watch, αναμένεται μία νέα ώθηση στην IGTV το 2020.

Η Snapchat είδε μεγάλη επιτυχία με το Discover το 2019 και παρά το γεγονός ότι το IGTV δεν έχει κερδίσει αντίστοιχη δυναμική, το βέβαιο είναι ότι η Instagram δεν θα τα παρατήσει αμαχητί. Άρα περιμένουμε ότι θα δοθεί η μάχη της επικράτησης μεταξύ των δύο πλατφορμών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το Instagram προσπαθεί να κάνει το IGTV να μοιάζει περισσότερο με το Discover του Snapchat ή ακόμα και με το TikTok ώστε να κάμψει τη δημοτικότητα του Snapchat.

Προς το παρόν, η IGTV δεν πολύ-χρησιμοποιείται από τους marketers αλλά, δεδομένης της κάλυψης και της προβολής που έχει η Instagram – τόσο μέσα από την ίδια την εφαρμογή όσο και μέσω της μητρικής εταιρείας Facebook – αξίζει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην IGTV για να δούμε προς τα που θα το πάει.

Αυτά τα ολίγα (!) προς το παρόν, σύντομα θα αναφερθούμε και στο τι μέλλει γενέσθαι και στα υπόλοιπα social media.

Συγγραφή Άρθρου: Φιλάλιθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops