Τι είναι το dwell time και πόσο σημαντικό είναι για το SEO;

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Το dwell time δεν είναι ένας νέος όρος για τους επαγγελματίες του Search Engine Optimization παγκοσμίως, αν και τελευταία έχει συζητηθεί αρκετά και στην Ελλάδα. Όπως συμβαίνει συχνά σε ό,τι αφορά τον αλγόριθμο της Google, αρκετά δεδομένα αποτελούν εικασίες ή λογικά συμπεράσματα. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε στο βαθμό που μπορούμε, τι είναι το dwell time, αν αποτελεί Ranking Factor και αν χρειάζεται να επικεντρωθούμε στη βελτίωση του και πως.

Αρκετοί ορισμοί έχουν δοθεί από SEO Experts και όλοι συγκλίνουν ότι το dwell time, είναι το χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ένας χρήστης θα κάνει “κλικ” σε ένα από τα αποτελέσματα των αναζητήσεων της Google μέχρι την στιγμή που θα επιστρέψει πίσω στα ίδια αποτελέσματα αναζήτησης. Ναι σωστά καταλαβαίνετε, το Dwell Time προϋποθέτει ότι κάναμε μία αναζήτηση, επιλέξαμε μία από τις απαντήσεις και επιστρέψαμε πίσω στην σελίδα με τα αποτελέσματα.

Τι είναι το dwell time;

Για να το αποσαφηνίσουμε ακόμα περισσότερο, ας το συγκρίνουμε μα άλλους όρους που μοιάζουν παρεμφερείς:

Το Bounce rate είναι το ποσοστό όσων μπήκαν σε μία μόνο σελίδα χωρίς περαιτέρω διάδραση και αποχώρησαν. Σε αντίθεση με το dwell time, οι χρήστες μπορεί να εισήλθαν από οποιαδήποτε πηγή στην συγκεκριμένη Landing page και μπορεί να πήγαν σε οποιαδήποτε άλλη σελίδα μέσω external link ή και να έκλεισαν τη σελίδα. Επίσης, σαν metric, πρόκειται για ποσοστό, και συγκεκριμένα είναι ο λόγος των ανθρώπων που έφυγαν χωρίς άλλη αλληλεπίδραση προς τους συνολικούς επισκέπτες μιας σελίδας.

Το Time On Page, αν και αποτελεί και αυτό μέτρηση χρόνου διαφοροποιείται γιατί και πάλι ο χρήστης μπορεί να προσγειώθηκε από οποιαδήποτε πηγή στην Landing Page και μετά να οδηγήθηκε οπουδήποτε, ακόμα και στο ίδιο website.

Το Dwell Time δεν σχετίζεται επίσης με το Click Through Rate, δηλαδή με το πόσοι έκαναν κλικ στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα αναζήτησης σε σχέση με το πόσοι το είδαν, αλλά με τον χρόνο στον οποίο μένουν οι χρήστες μετά από αυτό.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως το Bounce Rate, το Time On Page και το Click Through Rate, μπορούμε να τα δούμε στο Google Analytics ενώ αντιθέτως το Dwell Time είναι ένα metric το οποίο οι μηχανές αναζητήσεων δεν μοιράζονται μαζί μας.

Τέλος, επειδή γίνονται συσχετισμοί με το Rank Brain, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε, ότι το Rank Brain αναφέρεται στο machine Learning που κάνει προβλέψεις για τα πιθανά καταλληλότερα αποτελέσματα για αναζητήσεις που δεν έχουν ξαναγίνει.

Ποια η χρησιμότητα του dwell time;

Αφού ξεκαθαρίσαμε τι είναι το dwell time, ας δούμε τη χρησιμότητά μου και αν πρέπει να μας απασχολεί ως ranking factor.

Ουσιαστικά, λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι είναι ο χρόνος αξιολόγησης και κατανάλωσης της σελίδας, μέχρι να καταλάβουμε αν είναι αυτό που ψάχνουμε ή αν χρειάζεται να συνεχίσουμε την έρευνα μας.

Βέβαια θα πρέπει να το βλέπουμε σε σύγκριση με διάφορους παράγοντες. Αν μπω σε ένα αποτέλεσμα για να δω τον καιρό, και μείνω λίγο, αυτό ίσως είναι καλό γιατί υποδηλώνει ότι βρήκα γρήγορα την απάντηση που έψαχνα.

Άρα, το να έχουμε κατά νου ότι υπάρχει αυτός ο παράγοντας, θα μας βοηθήσει να προβούμε σε ενέργειες ώστε να κάνουμε engage τον χρήστη, να του δώσουμε όλη την πληροφορία που χρειάζεται και να τον κρατήσουμε αν γίνεται στην σελίδα αλλά και στο Website μας. Βέβαια αν το καλοσκεφτούμε, αυτός θα έπρεπε να είναι πάντα ο στόχος μας για τις Landing Pages μας.

Είναι ranking Factor;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι μετράει στα αποτελέσματα της αναζήτησης αλλά δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την Google ότι ανήκει στα πολυάριθμα Ranking factors. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι ο Duane Forester σε άρθρο του στο Bing, έχει δηλώσει ότι ο στόχος όλων μας μόλις ο χρήστης «προσγειωθεί» στην Landing Page μας, θα πρέπει να είναι να απαντήσουμε σε όλες τις ανάγκες του, ώστε να θέλει να παραμείνει. Αν ο χρήστης δεν βρει αυτό που ψάχνει και θα φύγει. Και αυτό οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να το καταλάβουν, παρακολουθώντας το dwell time. Κάτι που ανέλυσε ξανά σε φετινό του άρθρο στο Search Engine Journal.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι το Dwell Time αποτελεί πιο πολύ έναν παράγοντα για την “εκπαίδευση” των μηχανών αναζήτησης στην αλληλεπίδραση των χρηστών με τα αποτελέσματα αναζήτησης, ώστε να αναπτύξει κριτήρια αξιολόγησης της κάθε Landing Page.

Μπορείτε κι εσείς να δείτε ότι η Google λαμβάνει υπόψη της το dwell time. Αν πάτε τώρα και αναζητήσετε με τον όρο «internet marketing» στην πρώτη σελίδα αναζητήσεων θα δείτε την σελίδα της GIM:

Περιμένετε μέχρι να φορτώσει η σελίδα και έπειτα πατήσετε άμεσα το πίσω θα δείτε κατά πάσα πιθανότητα το αποτέλεσμα που επιλέξατε και από κάτω τι αναζήτησαν άλλοι χρήστες για να σας βοηθήσει να βρείτε αυτό που ψάχνετε:

Παλαιότερα επίσης, είχε κάνει roll out την επιλογή να κρύβεις αποτελέσματα που δεν σε αφορούν, όταν γινόταν άμεση επιστροφή στην σελίδα της αναζήτησης. Αυτό όπως είπαμε, δε σημαίνει ότι είναι ranking factor, σημαίνει όμως ότι η Google το παρακολουθεί για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών της.

Χρειάζεται να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας για το Dwell time;

Για αρχή δεν χρειάζεται πανικός ή εμμονή, αφού οι αρχές δεν απέχουν πολύ από τις βασικές οδηγίες της Google που έχουν να κάνουν με το User Experience και το περιεχόμενο. Το Dwell Time έρχεται να επιβεβαιώσει, ό,τι έχουμε επαναλάβει πολλές φορές. Την ανάγκη για χρήσιμο, πολύτιμο και πλούσιο περιεχόμενο.

Αν αυτή το στιγμή το Website ή το Eshop σας βρίσκεται στη δεύτερη σελίδα και πίσω, τότε καλό θα είναι να επικεντρωθείτε στα επίσημα Ranking factors που μας έχει επίσημα ανακοινώσει η Google. Αν όμως βρίσκεστε στην πρώτη σελίδα, με ένα εύχρηστο Site και με καλό περιεχόμενο, ίσως σας βοηθήσουν οι αρχές που μοιάζουν να διέπουν το dwell time να ανεβείτε ψηλότερα και να ξεχωρίσετε από τους ανταγωνιστές σας.

Στόχος είναι να απαντήσετε όλες τις ανάγκες του χρήστη και να τον κρατήσετε. Κατά προσέγγιση, αν ο χρήστης μείνει μέχρι 30 δευτερόλεπτα, τα πράγματα μάλλον δεν είναι πολύ καλά ενώ ίσως και να μας δείχνει ότι αργεί να φορτώσει η σελίδα. Αν μείνει πάνω από 2 λεπτά δείχνει ότι έμεινε και ενδιαφέρθηκε. Αν ο χρήστης μείνει πάνω από 5 λεπτά, τότε πια μάλλον του απαντάμε σε πολλά ερωτήματα και κοιτάζει το περιεχόμενο μας σε βάθος.

Ποιες βελτιώσεις ενδέχεται να αυξήσουν το Dwell time των χρηστών μας.

Αρχικά, σε ότι αφορά τις τεχνικές βελτιώσεις, θα πρέπει οπωσδήποτε η σελίδα που εξετάζετε να φορτώνει γρήγορα. Ενώ το User experience, η πλοήγηση στη σελίδα και το πως με ένα καλό μενού και καλό κι εύστοχο interlinking μπορείτε να διατηρήσετε το ενδιαφέρον του επισκέπτη σας.

Από άποψη περιεχομένου, κάντε ότι μπορείτε για να κρατήσετε το χρήστη.

Γράψτε εκτενή κείμενα, όχι όμως βασισμένα στην φλυαρία. Εντρυφήστε στο θέμα. Ίσως είναι καλύτερα ότι θα γράφατε σε 2 άρθρα, να τα ενώνετε σε ένα και να υπάρχει για το χρήστη σας μία πορεία και ολοκλήρωση του θέματος.

Η δομή του περιεχομένου είναι επίσης σημαντική. Προσθέστε τον πρόλογό σας όπου καλό είναι να αναφέρετε το τι θα αποκομίσει ο χρήστης διαβάζοντας τη σελίδα σας. Χρησιμοποιήστε όλα τα επίπεδα Headings και δώστε τίτλους που έχουν νόημα ή ακόμα και την πληροφορία συμπυκνωμένη. Έτσι όποιος έχει πραγματικό κι ενδιαφέρον και χρόνο θα μείνει και θα ασχοληθεί ή όποιος βιάζεται θα μείνει τουλάχιστον μέχρι να φτάσει στο τέλος του άρθρου και να απορροφήσει όσα μπορεί.

Χρησιμοποιήστε το μαγικό embed. Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό και πολύ ορθά είναι το Video. Ο κυρίαρχος του περιεχομένου σίγουρα θα κρατήσει το χρήστη σας και μέσω του embed φροντίζετε να το παρακολουθήσει όσο ακόμα είναι στη σελίδα σας. Επιπλέον όμως μπορείτε να κάνετε embed τα πάντα. Το tweet μιας πηγής στην οποία αναφέρεστε. Instagram Posts από Influencers και εταιρίες για τις οποίες μιλάτε. Slideshows από έρευνες ή εργασίες που έχουν γίνει για το θέμα που αναλύετε. Είναι εξαιρετικό περιεχόμενο και θα κρατήσει την προσοχή του χρήστη σας, προσφέροντας την πληροφορία άμεσα.

Το να έχετε ενεργοποιημένα τα Reviews και τα σχόλια για τα άρθρα ή τα προϊόντα σας θα βοηθήσει πολύ στο να αυξηθεί ο χρόνος που παραμένουν οι πελάτες σας. Πολλές φορές περνούν πιο πολύ χρόνο εκεί γιατί νιώθουν ότι θα βρουν μία σφαιρική εικόνα για κάθε θέμα, υπηρεσία και προϊόν. Αν δεν έχετε καλά reviews ή comments, τότε μπορείτε να το αποφύγετε και σίγουρα το Dwell Time δεν θα είναι ο βασικός σας προβληματισμός.

Δείτε επιπλέον tip για πιο ελκυστικά άρθρα στο blog σας, διαβάζοντας και αυτό το άρθρο.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΤο μεγάλο νέο είναι ότι το νέο update της Google στοχεύει στην μείωση του ανεπιθύμητου περιεχομένου στα αποτελέσματα αναζήτησης κατά 40%,

14 Μαρτίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops