Το Texting ως κανάλι marketing

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Είναι τόσο παλιά όσο είναι και η κινητή τηλεφωνία. Αν θέλουμε να το κατηγοριοποιήσουμε, θα λέγαμε ότι ανήκει στο direct marketing παρόλο που κλείνει και λίγο το μάτι προς το ψηφιακό marketing. Κατά καιρούς η χρήση των SMS για επικοινωνιακούς λόγους είχε θεωρηθεί παλιομοδίτικη. Πλέον, αποτελεί μία μέθοδο που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα στατιστικά, το ποσοστό ανοίγματος των διαφημιστικών email δεν ξεπερνά το 24% ενώ το αντίστοιχο για τα SMS είναι συντριπτικό και φτάνει στο 90%! Επίσης, ελέγχουμε το κινητό μας 85 φορές ημερησίως ψάχνοντας για ειδοποιήσεις, νέα, μηνύματα… Πρόκειται για την πιο κοντινή μας συσκευή, αυτή που μας βοηθά σε όλες τις αναζητήσεις.

Μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα κερδίζουν έδαφος ως αποτελεσματικό κανάλι προώθησης, χρησιμοποιούνται λίγο από τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου. Συγκεκριμένα μόλις το 29%, σύμφωνα με μία έρευνα, όχι πολύ πρόσφατη αλλά αρκετά ενδεικτική.  Από την ίδια έρευνα, μαθαίνουμε ότι το 97% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί το email ως τρόπο προώθησης των προϊόντων τους. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι στα χρόνια που μεσολαβούν από την έρευνα, το ποσοστό έχει αυξηθεί, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι απίθανο να είναι πάνω από το διπλάσιο.

Ποιες επιχειρήσεις προτιμούν τα SMS;

Αυτοί που κυρίως χρησιμοποιούν τα SMS είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου καθώς και κάποιες επιχειρήσεις D2C (Direct to Consumer), δηλαδή αυτές που πωλούν απ’ ευθείας στον καταναλωτή.

Βεβαίως τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις αποκλείονται από τη χρήση των μηνυμάτων ως κανάλι marketing. Το αντίθετο. Με τα SMS μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο ότι τα μηνύματα θα βρουν το δρόμο τους, σε αντίθεση με άλλες μορφές, όπως το email, που δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι κάποιος θα το δει και θα το ανοίξει.

Το SMS είναι απλό, άμεσο, ξεκάθαρο και πετυχαίνει το στόχο του!

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των SMS

1. Engagement

Ξεπερνάει με διαφορά όλα τα άλλα είδη επικοινωνίας καθώς σχεδόν αμέσως μόλις παραληφθεί, ανοίγεται και διαβάζεται. Τα email μπορεί να παραμένουν αδιάβαστα για μέρες και οι κλήσεις μπορεί να μένουν αναπάντητες… Ακόμα και οι διαφημίσεις PPC έχουν 2% click through rate.

Αλλά θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο να έχετε τη συναίνεση των παραληπτών γιατί αλλιώς μπορεί εύκολα η αποστολή ενός SMS ή η διενέργεια ενός διαγωνισμού με SMS να σας κοστίσει σε νομικά έξοδα.

2. Ιχνηλάτηση

Μπορείτε να δείτε ποιοι και πόσοι άνοιξαν το μήνυμα, ποιοι και πόσοι το αγνόησαν, ποια link άνοιξαν. Όλες οι πλατφόρμες μηνυμάτων παρέχουν τέτοιου είδους στατιστικά.

3. Διαδραστικό περιεχόμενο

Τα SMS είναι πλέον εξελιγμένα και μπορούν να προσφέρουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με το περιεχόμενο του μηνύματος μέσω link και οδηγιών προς τον παραλήπτη.

4. Ταχύτητα

Με το πάτημα του SEND το μήνυμα έχει παραδοθεί. Σκέφτεστε κάτι γρηγορότερο;

5. Προσωποποιημένο μήνυμα

Η αμεσότητα του μέσου λειτουργεί και ως αμεσότητα του μηνύματος. Χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «εσύ», «εγώ» αυξάνεται σημαντικά το engagement.

Ποια είναι τα θέματα των SMS;

Προώθηση, πληροφορίες για την παράδοσης παραγγελίας, εγκαταλελειμμένα καλάθια, εξυπηρέτηση πελατών και υπενθυμίσεις (π.χ. κουπόνια που κοντεύουν να λήξουν) είναι μερικές μόνο από τις χρήσεις των SMS.

Ειδικότερα, οι παρακάτω ενέργειες ταιριάζουν πολύ σε καμπάνιες με μηνύματα:

1.Κουπόνια και εκπτωτικές προσφορές. Προσέξτε όμως ώστε οι εκπτωτικοί κωδικοί να είναι μοναδικοί και να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον οποιονδήποτε.

2.Αυτόματες καμπάνιες ανάλογα με το πόσο καιρό είναι κάποιος στη λίστα των παραληπτών, οπότε εδώ μιλάμε για μια άλλη μορφή marketing automation.

3.Διεξαγωγή διαγωνισμών ΚΑΙ έρευνας

4.Αποστολή φωτογραφιών ή video. Δεν είναι απαραίτητο να στείλετε κείμενο. Μπορείτε να στείλετε και οπτικοακουστικό υλικό.

Για όλα αυτά υπάρχουν πλατφόρμες στις οποίες μπορείτε να βασιστείτε για να στήσετε οποιαδήποτε επικοινωνία ταιριάζει στην επιχείρηση και τα προϊόντα σας.

Τι άποψη έχουν οι καταναλωτές για τα SMS;

Το 51% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ήθελαν μία μηνυματική σχέση με την επιχείρηση ή τη μάρκα και θα ήθελαν να λαμβάνουν εκπτώσεις μέσω μηνυμάτων και για αυτό ένα μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών έχει συναινέσει στη λήψη μηνυμάτων.

ROI με SMS

Ένας από τους λόγους που οι επιχειρήσεις προτιμούν τα μηνύματα είναι το υψηλό ROI που παρατηρούν. Πρόκειται για ένα κανάλι χαμηλού κόστους και υψηλής αποτελεσματικότητας, αφού τα 2/3 όσων λαμβάνουν ένα μήνυμα ανταποκρίνονται προχωρώντας σε κάποια αγορά.

Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, ο συνδυασμός SMS και email μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός και με πολλαπλασιαστικά οφέλη, ενώ παράλληλα προωθεί την προσωποποιημένη επικοινωνία.

Γιατί είναι σημαντικά όλα αυτά;

Όλες οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου χρειάζεται να ενσωματώσουν τεχνολογία και να επιταχύνουν ως προς τη χρήση των καναλιών του ψηφιακού marketing, πολύ δε περισσότερο λόγω της συγκυρίας του CoVid-19.

Με σωστή εφαρμογή, το marketing μέσω μηνυμάτων μπορεί να αυξήσει το engagement και την πιστότητα και να φέρει πωλήσεις με χαμηλότερο κόστος απ’ ότι άλλα κανάλια και ειδικά τα πληρωμένα.

Συμπέρασμα: βάλτε το εμπορικό σας δαιμόνιο να δουλέψει και δείτε τις δουλειές να μεγαλώνουν.

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops