Τεχνολογίες Marketing και προγράμματα – γέφυρες

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Περισσότερο από το 60% των marketers χρησιμοποιούν περισσότερες από 20 και πλέον εφαρμογές και εργαλεία marketing σε τακτική ή καθημερινή βάση. Μόνο για το email marketing χρειάζονται τουλάχιστον δύο εργαλεία και πιθανόν περισσότεροι από ένας λογαριασμοί. Και όσο περνάει ο καιρός και αυξάνουν ή αλλάζουν οι απαιτήσεις, σχεδιάζονται καινούρια εργαλεία και έτσι αυξάνουν ακόμα περισσότερο αυτοί οι αριθμοί. Και φυσικά δεν είναι μόνο το marketing, είναι και οι πωλήσεις. Τα στελέχη του marketing και των πωλήσεων λένε ότι οι γέφυρες είναι πλέον σημαντικότερες από ποτέ. 

Και έτσι όσο ο αριθμός των πελατών αυξάνει, η λίστα των εργαλείων μεγαλώνει παράλληλα.

Από την άλλη, μια έρευνα δείχνει ότι μόνο το 28% των εργαλείων που χρησιμοποιεί μια επιχείρηση μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Δεν υπάρχουν γέφυρες που να ενοποιούν τα συστήματα. Φαντάζομαι ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση.

Μερικά παραδείγματα εργαλείων marketing περιλαμβάνουν προγράμματα email, διαχείρισης πελατών, διεξαγωγής ερευνών, διαχείριση social media, διαφημιστικές καμπάνιες κλπ.

Πριν δούμε τις πιθανές λύσεις ας ρίξουμε μια ματιά στον μεγαλύτερο προβληματισμό που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι των πωλήσεων και του marketing όσον αφορά την τεχνολογία του marketing (martech) κατά τα τελευταία, αρκετά χρόνια.

Ποια είναι η προτιμότερη λύση;

Τι πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς; Τα καλύτερα εργαλεία για κάθε περίσταση ή μια ολοκληρωμένη λύση ή μία εταιρεία που τα παρέχει όλα;

Βασικά η τελευταία είναι σίγουρα η προτιμότερη λύση για πολλούς καθώς αποφεύγονται οι πολλές σκοτούρες, η εκπαίδευση σε πολλά συστήματα και τα πολλαπλά log in/ log out σε διαφορετικά εργαλεία. Ο εκάστοτε επιχειρηματίας θέλει αποτελεσματικότητα και αυτή σίγουρα δεν επιτυγχάνεται όταν χάνεται χρόνος δεξιά και αριστερά.

Σε ένα agency ωστόσο, όπως και στη GIM, μπορείτε να βρείτε όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα χωρίς να ψάχνεστε συνεχώς για το τι νέο υπάρχει, χωρίς να αγωνιάτε για το αν το κάνετε σωστά και χωρίς να πρέπει να ενημερώνεστε ασταμάτητα για τις εξελίξεις.

Ας δούμε όμως λίγο τι γίνεται στην αγορά.

Μέχρι πρότινος η τάση ήταν υπέρ της χρήσης της καλύτερης από την εκάστοτε κατηγορία εφαρμογών/πλατφορμών/εργαλείων με αποτέλεσμα μεγάλο πλήθος εργαλείων. Δηλαδή πολλά διαφορετικά προγράμματα.

Από το 2020 αυτό άλλαξε και οι επιχειρήσεις διπλασίασαν την προτίμησή τους στις ολοκληρωμένες λύσεις (one-stop-shop). Δηλαδή αγορά ενός εργαλείου το οποίο μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Οι κυριότεροι λόγοι για αυτή τη μεταστροφή είναι δύο συν ένας.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ διαφορετικών τμημάτων μίας επιχείρησης (όχι απλώς μεταξύ marketing και πωλήσεων), κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο με τις πολλές διαφορετικές εφαρμογές, και που συχνά οδηγεί σε προβλήματα συνεννόησης και συνεργασίας.

Ο δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι απαιτείται από τους χρήστες να εκπαιδευτούν και να δουλεύουν σε πολλά διαφορετικά συστήματα με αποτέλεσμα λάθη, καθυστερήσεις και μπερδέματα. Η χρήση μιας πλατφόρμας που τα εμπεριέχει όλα είναι πιο εύκολη, πιο γρήγορη και εν τέλει πιο φιλική στον χρήστη.

Υπάρχει κι ένας τρίτος λόγος. Οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής προγραμμάτων software έχουν αποδεχθεί ότι ποτέ δεν θα καταφέρουν να συμπεριλάβουν όλα όσα ζητούν οι πελάτες τους, ώστε να τους ικανοποιήσουν. Έτσι, επενδύουν στη δημιουργία marketplaces στα οποία διάφοροι developers μπορούν να φτιάξουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις (προγράμματα γέφυρες).

Πόσες εφαρμογές υπάρχουν;

Πλέον υπάρχουν περισσότερες από 500 εφαρμογές στο Hubspot, περισσότερες από 850 στο Active Campaigns Apps και πάνω από 4000 στο Salesforce Appexchange.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το Zapier, μία εφαρμογή που βοηθά στην μετακίνηση μεταξύ επιμέρους εφαρμογών ώστε να εξοικονομείται χρόνος ώστε ο χρήστης να επικεντρωθεί στην ουσία της δουλειάς. Μέσω του Zapier μπορεί κανείς να «τρέξει» Facebook Lead Ads, εργαλείο που προσφέρει μεγάλο βαθμό αυτοματισμού για leads με CRM.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Hubspot το οποίο προσφέρει πολλά πράγματα αλλά ένα CMS (το WordPress) και μία εφαρμογή email marketing (το mailchimp) είναι από τα πιο δυνατά του σημεία.

Η συζήτηση έχει πλέον φύγει από το δίλημμα «πολλές διαφορετικές εφαρμογές VS μία εφαρμογή που τα κάνει όλα» καθώς τώρα πια όλα τείνουν να ενοποιηθούν. Με ποιον τρόπο;

Οι σημερινές ολοκληρωμένες σουίτες martech είναι μία ραχοκοκαλιά με ανοιχτές άκρες. Η βάση δεδομένων αποτελεί τον κορμό και από εκεί και μετά επιλέγει κανείς τα  εργαλεία με τα οποία θέλει να δουλέψει, είτε είναι από τον ίδιο προμηθευτή είτε από άλλον. Δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα. Πριν 5-6 χρόνια ουσιαστικά δεν υπήρχε μία ολοκληρωμένη λειτουργικά σουίτα martech.

Τι καθορίζει τις επιλογές μιας επιχείρησης;

Σίγουρα αυτό που καθορίζει τις επιλογές μια επιχείρησης ως προς τα προγράμματα και τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί είναι το μέγεθος και οι ανάγκες της. Συχνά όμως η επιλογή των παραπάνω (συχνά και η λειτουργία τους) αποτελεί πραγματικό πονοκέφαλο.

Τα κύρια σημεία που πρέπει να έχει κατά νου κάποιος όσον αφορά την επιλογή των εφαρμογών marketing και τη διασύνδεσή τους με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα είναι τα εξής:

  • Απλά προβλήματα θέλουν απλές λύσεις, δηλαδή μην μπλέκετε με πολυπλοκότητες που απλώς μπερδεύουν αντί να διευκολύνουν τα πράγματα.
  • Τα θέματα του marketing και των πωλήσεων είναι τα πιο σύνθετα και αυτά θέλουν αρκετό πειραματισμό πριν καταλήξουν σε αγορά. Εξ’ άλλου όταν το ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα δεν υπάρχει λόγος βιασύνης.

Σαν ένα μικρό συμπέρασμα θα λέγαμε ότι ο αριθμός των εφαρμογών που αφορούν στο marketing και στις πωλήσεις θα συνεχίσει να μεγαλώνει και μαζί του θα μεγαλώνει και η σημαντικότητα της διασύνδεσης των δεδομένων τους.

Η ερώτηση θα μπορούσε να πάψει να είναι τι να προτιμήσετε αλλά ποιον να προτιμήσετε, με την έννοια ότι μπορείτε να προσλάβετε ένα agency που θα φροντίσει για όλα.

Καθώς οι άνθρωποι των επιχειρήσεων είναι επιφορτισμένοι με την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης και με το να βρίσκουν την βέλτιστη λύση, δηλαδή το μέγιστο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος (όχι απαραίτητα οικονομικό κόστος), η ευθυγράμμιση ανθρώπων και εργαλείων είναι σημαντική.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops