Τα σημαντικότερα trends στο content writing για το 2022

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή να ασχοληθείτε με το content writing από τη νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Το 2022 το content marketing είναι στο απόλυτο επίκεντρο, καθώς οι περισσότεροι marketers επενδύουν σε σημαντικό βαθμό σε αυτό. Η συνεισφορά του, άλλωστε, σε μια εποχή που ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αποκτούν online παρουσία και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, είναι αδιαμφισβήτητη.

Το content writing αποτελεί την αιχμή του δόρατος σε αυτόν τον τύπο έμμεσου marketing που αυτή τη στιγμή προσελκύει σε πολύ αποδοτικό βαθμό το target group μας, προσφέροντας αξία και απαντήσεις σε αυτό που ψάχνουν οι πιθανοί πελάτες.

Πώς θα προσεγγίσουμε, λοιπόν, το content writing το 2022; Ποια είναι η τάση και η κατεύθυνση που αποδεδειγμένα θα φέρουν αποτελέσματα; Ας τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Η συνάφεια και η ποιότητα κάνουν το περιεχόμενο «βασιλιά»

Η φράση «content is king» χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια εξαιρετικά συχνά, όταν αναφερόμαστε στο content marketing και το SEO. Δεν αρκεί, όμως, οποιοδήποτε περιεχόμενο και αυτό πλέον γίνεται περισσότερο φανερό από ποτέ.

Η υψηλή ποιότητα και η παρουσίαση σχετικού περιεχομένου για το κάθε niche και τις ανάγκες του target group είναι το βασικό ζητούμενο. Δηλαδή, μέσω του περιεχομένου να φαίνεται το brand ως αυθεντία στον κλάδο του.

Τα γενικόλογα άρθρα δεν έχουν πια καμία ελπίδα. Ο ειδικός θα πρέπει να βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον content writer, ώστε να δημιουργούν μαζί περιεχόμενο, το οποίο απαντάει ξεκάθαρα και με στοιχεία σε αυτό που αναζητά ο δυνητικός πελάτης.

Ολοκληρωμένη στρατηγική content marketing

Η ποσότητα δεν αρκεί. Αλλά και η ποιότητα από μόνη της δε μπορεί να αναβαθμίσει την εμπειρία του χρήστη στην επαφή του με το περιεχόμενο του brand σας. Τι εννοούμε;

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα blog με πολλά και ενημερωμένα άρθρα. Αρκεί αυτό; Η απάντηση είναι δυστυχώς όχι. Στόχος δεν είναι να εισέρχεται ο χρήστης σε έναν χαώδη κόσμο, όπου δεν ξέρει τι να κάνει. Και εδώ έρχεται η στρατηγική.

Είναι πολύ σημαντικό ο δημιουργός περιεχομένου να αλληλοεπιδρά με τον business strategist του brand, ώστε μαζί να φτιάξουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το περιεχόμενο που θα προωθήσουν. Με λίγα λόγια, θα πρέπει κάθε κομμάτι του περιεχομένου να είναι μέρος ενός όλου που αντιπροσωπεύει τη φωνή του brand.

Η συνέπεια στο brand voice, η ταξινόμηση των άρθρων σε σαφείς κατηγορίες και η επιλογή των θεμάτων με βάση τις αναζητήσεις των χρηστών αποτελούν στοιχεία μιας στρατηγικής content marketing που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του target group.

Long-form content

Η εποχή που ένα άρθρο πετύχαινε υψηλά rankings με έκταση 300 λέξεων έχει παρέλθει εδώ και καιρό. Πλέον, το internet είναι γεμάτο με εκατομμύρια άρθρα, οπότε αυτά που κάνουν τη διαφορά, όπως προαναφέρθηκε, είναι τα ποιοτικά και τα σχετικά με τις αναζητήσεις.

Για να το θέσουμε απλά: Ο χρήστης πιθανότατα έχει διαβάσει ήδη ένα μικρό γενικό άρθρο που δεν του προσφέρει και πολλά από άποψη γνώσης και απαντήσεων. Θέλει κάτι πιο συγκεκριμένο και εξειδικευμένο. Παράλληλα, δεν θέλει να ψάχνει σε πολλά διαφορετικά σημεία, για να βρει αυτό που θέλει.

Επομένως, πλέον παρά ποτέ η λογική είναι λιγότερα αλλά καλύτερα και μεγαλύτερα άρθρα. Κάθε άρθρο πρέπει να είναι τουλάχιστον 1000 λέξεις και ιδανικά να εξαντλεί το θέμα, το οποίο πραγματεύεται.

Αυτό έχει διπλό κέρδος. Από τη μία, η Google θα επιβραβεύσει τέτοιου είδους περιεχόμενο με υψηλά rankings. Από την άλλη, θα προσελκύσετε επισκέπτες, θα τους δώσετε αξία, κερδίζοντάς τους έμμεσα, και παράλληλα αυτοί δεν θα χρειαστεί να απευθυνθούν στους ανταγωνιστές σας, για να βρουν αυτό που ψάχνουν.

Διαδραστικό περιεχόμενο σε πολλές μορφές

Η λογική του content writing δεν περιλαμβάνει μόνο άρθρα υπό την κλασική έννοια του όρου. Μια καλή πρακτική είναι να δίνετε στο περιεχόμενό σας πολλές μορφές. Μπορείτε, για παράδειγμα, να ασχοληθείτε ενδελεχώς με ένα θέμα σε e-book, αλλά και να δημοσιεύσετε μια συντομότερη εκδοχή του ως άρθρο στο blog και ως infographic με τα κυριότερα σημεία του.

Παράλληλα, μέσα στο περιεχόμενο μπορείτε να εντάξετε διαδραστικά στοιχεία, όπως κουίζ, ερωτηματολόγια και διαγωνισμούς, ώστε να κερδίσετε εντονότερη προσοχή από τους επισκέπτες σας.

Ο συνδυασμός γραπτού και οπτικοποιημένου περιεχόμενου είναι, άλλωστε, εξαιρετικά δυνατός!

Βελτιστοποίηση παλαιότερων άρθρων

Και εδώ πάμε σε ένα σημαντικό ερώτημα: Τι θα γίνει με τα παλαιότερα άρθρα, τα οποία δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις για το 2022; Προφανώς, άλλα ήταν τα standards 7 χρόνια πριν και άλλα τώρα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην ασχοληθούμε ποτέ ξανά με το παλιό περιεχόμενο.

Εφόσον πρόκειται για evergreen content, δηλαδή για περιεχόμενο που είναι διαχρονικό και συναφές ακόμα και τώρα, τότε γιατί να μην το αξιοποιήσετε; Χρειάζεται σαφώς λιγότερος χρόνος, για να βελτιστοποιήσετε παλιό περιεχόμενο, από το να προετοιμάσετε εντελώς καινούριο.

Η βελτίωση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Νέα έρευνα των λέξεων-κλειδιά και αξιοποίηση των long-tail keywords, ώστε το άρθρο να εμφανίζεται σε περισσότερες και πιο εξειδικευμένες αναζητήσεις
  • Ανανέωση των φωτογραφιών και προσθήκη videos για ισχυρότερη οπτικοποίηση του περιεχομένου
  • Επαναδιατύπωση ορισμένων προτάσεων για βελτιστοποίηση για voice search
  • Αύξηση του μεγέθους του άρθρου με προσθήκη νέων στοιχείων, πληροφοριών και παραγράφων που είναι πιο συναφείς για την παρούσα χρονική φάση
  • Μετατροπή του κειμένου σε πιο ελκυστική μορφή για τον αναγνώστη με bullet points, bold σημεία και σπάσιμο του ενιαίου κειμένου σε παραγράφους με επικεφαλίδες (H2, H3 κλπ).

Story-telling

Έχουμε τονίσει πολλές φορές το πόσο ισχυρή μπορεί να γίνει η αφήγηση μιας ιστορίας στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος και το engagement των χρηστών. Το story-telling επιτρέπει στο περιεχόμενό σας να γίνει πιο προσωπικό.

Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Μπορείτε να εντάξετε μαρτυρίες πελατών σας στο περιεχόμενο που ετοιμάζετε ή ένα επιτυχημένο case study. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε άρθρο πρέπει να είναι μια ξεχωριστή ιστορία. Ακόμα και η ενσωμάτωση τέτοιων στοιχείων μέσα σε ένα κατά τα άλλα ενημερωτικό κείμενο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

 

Για ακόμα περισσότερα tips για το ρευστό και απαιτητικό τοπίο που αναμένεται στο marketing τη νέα χρονιά, επισκεφθείτε το blog της GIM.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops