Συμβουλές για να διαλέξετε εξωτερικό συνεργάτη (outsourcing)

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Τι να έχετε υπ’ όψιν όταν ψάχνετε για  έναν εξωτερικό συνεργάτη;

Το outsourcing ή αλλιώς η επιλογή ενός εξωτερικού συνεργάτη για μία οργανική δουλειά της επιχείρησης, προτιμάται από τις επιχειρήσεις εδώ και χρόνια και αφορούσε συνήθως κλάδους όπως π.χ. τα logistics τα οποία απαιτούσαν μία σημαντική επένδυση ιδίων κεφαλαίων που μπορεί να καθιστούσε το εγχείρημα ασύμφορο. Ειδικά οι μικρές ή νεοφυείς επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το outsourcing καθώς το μισθοδοτικό κόστος είναι πολύ υψηλό.

Πλέον, οι επιχειρήσεις που προτιμούν το outsourcing είναι πάρα πολλές και επιλέγουν να το χρησιμοποιήσουν και για άλλα κομμάτια της καθημερινής δουλειάς όπως το marketing. Η ουσία του marketing μπορεί να μένει η ίδια αλλά η καθημερινότητά του περιλαμβάνει τόσα διαφορετικά πράγματα τα οποία απαιτούν τόσο διαφορετικές δεξιότητες, που καθίσταται αδύνατον για ένα στέλεχος να ανταπεξέλθει. Σκεφτείτε ότι ένας marketer στο πλαίσιο μιας επιχείρησης πρέπει να:

  • Σχεδιάζει και να υλοποιεί τη στρατηγική marketing
  • Παράγει περιεχόμενο και να ανανεώνει το site
  • Ποστάρει και να παρακολουθεί τα social media
  • Παρακολουθεί τον ανταγωνισμό
  • Σχεδιάζει και να υλοποιεί καμπάνιες offline και online σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες
  • Συνεργάζεται με άλλα τμήματα για τον σχεδιασμό νέων προϊόντων ή υπηρεσιών και πολλά-πολλά ακόμα

Αρκεί μία ματιά σε μία αγγελία εργασίας για μία θέση marketing για να αντιληφθεί κανείς ότι το outsourcing στην εποχή του digital marketing μοιάζει μονόδρομος, ειδικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Και αφού συμφωνήσαμε σε αυτό, ας δούμε τώρα ποια είναι τα κριτήρια για να διαλέξουμε τον κατάλληλο εξωτερικό συνεργάτη.

Πρώτο και σημαντικότερο είναι να είμαστε σίγουροι για το οικονομικό σκέλος του εγχειρήματος. Δηλαδή να έχουμε βεβαιωθεί ότι η επένδυση «βγαίνει». 

Πάμε τώρα στα πιο πρακτικά.

Ζητάμε συστάσεις και δείγματα δουλειάς

Είναι απολύτως λογικό να μην προσλάβει κάποιος τον πρώτο που θα περάσει από το γραφείο του. Και ποιος θα είναι αυτός; Θα είναι ένας/μία; Θα είναι περισσότεροι, ένας για κάθε κομμάτι δουλειάς; Θα είναι μία εταιρεία marketing;

Όποια κι αν είναι η απάντηση, οι συστάσεις και τα δείγματα δουλειάς θα παίξουν κομβικό ρόλο. Αν κάποιος κάνει καλή δουλειά για κάποιον άλλον γιατί να μην κάνει και για εσάς. Προφανώς υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην συμβεί αυτό για αυτό υπάρχουν κι άλλες συμβουλές στην πορεία του άρθρου.

Ξεκινήστε λοιπόν παίρνοντας συστάσεις και ψάξτε τα αποτελέσματα που θα πάρετε για να δείτε αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αναζητήστε τα προφίλ των ανθρώπων ή των εταιρειών στο LinkedIn για να δείτε πρόσφατες δουλειές τους και για να δείτε αν έχουν συνεργαστεί (ή αν ακόμα συνεργάζονται) με μία επιχείρηση σαν τη δική σας. Η προθυμία να ανταποκριθούν στο αίτημά σας θα δείξει πολλά για τη διάθεση συνεργασίας.

Όταν καταλήξετε σε μία shortlist ζητήστε δείγματα της δουλειάς τους για να καταλάβετε αν έχετε κοινή επαγγελματική προσέγγιση. Βεβαιωθείτε ότι οι δουλειές – δείγματα αφορούν πρόσφατα project για να είστε σίγουροι ότι αυτός με τον οποίο θα συνεργαστείτε είναι ενημερωμένος για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Δουλέψτε ως ομάδα

Εσείς και οι συνεργάτες σας πρέπει να έχετε έναν κοινό στόχο και αυτός είναι η εξυπηρέτηση του πελάτη (είτε πρόκειται για πελάτη λιανικής ή πελάτη χονδρικής). Για να επιτύχετε τον κοινό αυτό στόχο, καλό είναι να γίνετε μία ομάδα.

Συμπεριφερθείτε στον εξωτερικό σας συνεργάτη ως ισότιμο μέλος της in house ομάδας σας. Μοιραστείτε τους στόχους σας, τους προβληματισμούς σας, τις ανάγκες σας, τις επιθυμίες σας κλπ ώστε να μπορέσει να ευθυγραμμιστεί με την επιχείρηση, και να φέρει το ζητούμενο αποτέλεσμα.

Αν ο λόγος για τον οποίο μπαίνετε στη διαδικασία του outsourcing είναι η εξυπηρέτηση κάποιου πελάτη σας, μην διστάσετε να τον ενημερώσετε. Αργά η γρήγορα αυτά τα πράγματα μαθαίνονται και αποτελούν σημεία τριβής. Εξηγήστε του από την αρχή και σίγουρα δεν θα χάσετε. Ας μην ξεχνάμε ότι η βασική αρχή των επιχειρήσεων είναι η εμπιστοσύνη.

Συμπέρασμα

Όλοι ξέρουμε πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα στον ψηφιακό κόσμο και πόσο συχνά καλείται ένας επιχειρηματίας να διαχειριστεί πεδία που του είναι άγνωστα.

Η λύση για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις δυσκολίες είναι η προετοιμασία. Οπότε αν πρέπει να βάλουμε έναν συνοπτικό επίλογο στο ζήτημα που μας απασχόλησε στο παραπάνω άρθρο, θα ήταν: «προετοιμαστείτε πριν συνεργαστείτε».

Το outsourcing είναι μια πολύ καλή λύση αλλά για να δουλέψει χρειάζεται να ξέρετε τι θέλετε να επιτύχετε και να διαλέξετε τον κατάλληλο συνεργάτη. 

Πηγή εικόνων: google images, pexels.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΌχι πολύ καιρό πριν η δημιουργία μιας landing page απαιτούσε ώρες προγραμματισμού. Και ώρες δοκιμών ώστε να μην πάει κάτι στραβά.

20 Μαρτίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops