Storytelling & Digital Marketing: Γιατί είναι σημαντικό και πού εφαρμόζεται;

   Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η σημασία του Storytelling

 

Η έννοια της ιστορίας και της αφήγησης εντοπίζεται ήδη από την αρχαιότητα, όταν οι άνθρωποι καθόντουσαν γύρω από την φωτιά και αντάλλασσαν μεταξύ τους διάφορες ενδιαφέρουσες ιστορίες, κάνοντας μάλιστα και την ανάλογη απεικόνιση στις πέτρες και στις σπηλιές!

Ο ανθρώπινος νους έχει διαμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου έτσι ώστε να αντιδρά σε κάθε μορφής «ιστορία» που του διεγείρει το ενδιαφέρον. Ο εγκέφαλός μας έχει εξελιχθεί, ώστε να θυμάται, να κάνει συσχετισμούς και να λαμβάνει αποφάσεις με βάση την ενσυναίσθηση, ακούγοντας με προσοχή μία ιστορία! Μάλιστα, σε επιστημονική μελέτη του 2006, ερευνητές έδειξαν πως ο εγκέφαλος δημιουργεί μία σύνθετη ψυχολογική αντίδραση απέναντι στο άκουσμα περιγραφικού λόγου. Αυτό σημαίνει ότι η περιγραφική γλώσσα και συνεπώς κάθε μορφή «ιστορίας» διεγείρει όλες τις αισθήσεις μας, δημιουργώντας μία κατάσταση εγρήγορσης και άμεσης λήψης αποφάσεων.

Storytelling & Digital Marketing

Κάπως έτσι ξεκίνησε να χρησιμοποιείται και η μέθοδος των ιστοριών ή αλλιώς «storytelling» στο κομμάτι του digital marketing και πιο συγκεκριμένα στο copywriting! Μετά από πολλά χρόνια εφαρμογής, η μέθοδος του storytelling παραμένει ακόμη μία από τις πιο hot πωλησιακές μεθόδους, που εάν εφαρμοσθεί με τον σωστό τρόπο, μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα και φυσικά νέους πιστούς πελάτες!

 

Πηγή: outliercreative.com

Τί θα πρέπει όμως να προσέξουμε αναφορικά με τα βασικά στοιχεία που οφείλει να περιλαμβάνει η μέθοδος του Storytelling;

Αρχικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως παρόλο που η εφαρμογή γίνεται στο πλαίσιο του marketing, παραμένει μία mini και κάπως διαφορετική αφήγηση ιστορίας, επομένως κάποια από τα κύρια συστατικά της θα πρέπει να είναι:

1. Ο πρωταγωνιστής

Καθοριστικής σημασίας συστατικό της «συνταγής», καθώς ο πρωταγωνιστής θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την customer persona μας και όλα όσα εκείνη αντιπροσωπεύει!

2. Η τοποθέτηση στον κατάλληλο «κόσμο»

Οι λέξεις και το ύφος που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν και πάλι το background της customer persona μας, δημιουργώντας τα κατάλληλα συναισθήματα και φυσικά την ταύτιση.

3. Η δημιουργία ανάγκης

Σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται ένα νέο πρόβλημα, μία νέα ανάγκη για τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, στην οποία θα κληθεί να δώσει μία άμεση λύση.

4. Ο φόβος για αποτυχία

Τι θα κάνει ο πρωταγωνιστής εάν δεν μπορέσει να λύσει το πρόβλημα που μόλις προέκυψε; Μήπως θα αναγκαστεί να υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής του ή μήπως θα σκεφτεί μία νέα λύση που δεν γνώριζε μέχρι τώρα;

5. Η λύση

Κάπως έτσι η λύση έρχεται από το προϊόν ή την υπηρεσία σας και όλα εκείνα τα USPs που κάνουν το brand σας να ξεχωρίζει και να δίνει εν τέλει την λύση έναντι του ανταγωνισμού!

6. Call-to-action

Τώρα ήρθε η ώρα ο πρωταγωνιστής της ιστορίας να δράσει, να πάει στο next level και να βιώσει μία μοναδική εμπειρία!

7. Brand Advocacy

Ένας σημαντικός στόχος του storytelling είναι να πετύχει θετικά reviews για το εκάστοτε brand και να αποκτήσει testimonials που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει για extra authority και reliability!

Πηγή: writingcooperative.com

Πού μπορεί να εφαρμοσθεί το Storytelling Copywriting;

Με την σωστή τεχνική και την πολύτιμη βοήθεια των ειδικών, μπορεί να εφαρμοσθεί και να λειτουργήσει κυριολεκτικά παντού, σε πιο σύντομη ή σε εκτεταμένη μορφή! Ενδεικτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πιο διαχρονική και αποτελεσματική μέθοδο copywriting, για να ενισχύσουμε την αξιοπιστία του brand μας σε:

  • Social Media posting
  • Ads
  • Newsletters
  • Landing pages
  • Banners
  • Blog Posts

Οι ιστορίες είναι εκείνες που δημιουργούν συναίσθημα και το συναίσθημα ήταν, είναι και θα είναι ίσως το πιο σημαντικό κριτήριο στην λήψη αποφάσεων, είτε αφορά την συμπεριφορά ενός καταναλωτή, είτε προσωπικές αποφάσεις.

Κεντρική Εικόνα: inetsolutions.org

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΌχι πολύ καιρό πριν η δημιουργία μιας landing page απαιτούσε ώρες προγραμματισμού. Και ώρες δοκιμών ώστε να μην πάει κάτι στραβά.

20 Μαρτίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops