Social commerce: 4 τρόποι για απόλυτη επιτυχία!

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Η ηλεκτρονική αγορά αλλάζει διαρκώς και αυτό δεν είναι μυστικό. Η παρακολούθηση των αλλαγών απαιτεί  χρόνο και συνέπεια.

Έτσι, λίγους μήνες πριν, η ηλεκτρονική αγορά και οι γνώστες της, ταρακουνήθηκαν από το λανσάρισμα του μοντέλου social commerce, χάρη στη Facebook.

Οπότε αν θέλετε να είστε στην πρωτοπορία, διαβάστε αυτό το άρθρο για να ενημερωθείτε για τι διαφορετικό φέρνει το social commerce, πως διαφέρει από το κλασσικό ecommerce καθώς και μερικά κολπάκια για να επιτύχετε.

Τι είναι social commerce;

Πολύ απλά και όπως το λέει η φράση είναι η χρήση των social media για την ηλεκτρονική αγορά αγαθών ή υπηρεσιών.

Ποιες οι διαφορές μεταξύ social commerce και ecommerce;

Παραδοσιακά, το ecommerce (ηλεκτρονικό εμπόριο) γίνεται μέσω ενός site χρησιμοποιώντας κάποια πλατφόρμα, ακόμα και το Shopify για να διευκολυνθεί η πώληση των αγαθών.

Παρόλο που η διαφήμιση μέσω των social media χρησιμοποιείται από την πρώτη μέρα για την εύρεση δυνητικών πελατών, η διαδικασία ουσιαστικά έστελνε τον πελάτη σε ένα site έξω από το εκάστοτε κοινωνικό δίκτυο για ολοκληρώσει την αγορά. Αυτό μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, γίνεται με μεγάλη επιτυχία και διπλάσια αύξηση στη χρήση (τον τελευταίο χρόνο, στην Βόρεια Αμερική οι λιανέμποροι διπλασίασαν τη χρήση των social media για τη προσέλκυση πελατών).

Το social commerce, ως υποσύνολο του ηλεκτρονικού εμπορίου, βοηθά τους πελάτες να κάνουν τις αγορές τους απ’ ευθείας μέσω κάποιας κοινωνικής πλατφόρμας!

Για παράδειγμα : έστω ένας πελάτης που κάνει κλικ σε μία διαφήμιση ενός προϊόντος στο Instagram, ο οποίος μπορεί πλέον να κάνει check out στο Instagram.

Πηγή φωτογραφίας: Facebook

 

Τελικά τι είναι η κοινωνική πώληση;

Το social selling είναι η διαδικασία χρήσης των social media για την πώληση ενός προϊόντος ενώ το social commerce είναι η πώληση ενός προϊόντος μέσω social media. Το πρώτο περιλαμβάνει ενέργειες όπως η κοινοποίηση περιεχομένου, η απάντηση ερωτήσεων και σχολίων, και γενικότερα η δημιουργία ενός δεσμού με τον αγοραστή-στόχο.

Γιατί να χρησιμοποιήσουμε το social commerce;

Ο πιο απλός λόγος για την υιοθέτηση του κοινωνικού εμπορίου είναι διότι απλουστεύει σημαντικά την αγοραστική διαδικασία. Ο πελάτης δεν χρειάζεται να αλλάζει οθόνες, καρτέλες και σελίδες. Εύκολα, γρήγορα και αδιατάρακτα κάνει την αγορά του και συνεχίζει να σκρολάρει. Κάτι που είναι ιδιαίτερα αγαπητό μεταξύ των νεαρών καταναλωτών, των ηλικιών 18-34 δηλαδή.

Όχι μόνο σημειώθηκε αύξηση στο social commerce από τους καταναλωτές αλλά και τα brands έσπευσαν να το εφαρμόσουν. 24% αύξηση στις shopable σελίδες στο Facebook και 43% αύξηση στις αντίστοιχες στο Instagram.

Πηγή φωτογραφίας: gartner.com

Φυσικά δεν προξενεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πρώτοι που μπήκαν στο social commerce είναι τα πολυκαταστήματα, το λιανεμπόριο και οι μάρκες ομορφιάς.

Ποιες είναι οι καλύτερες πλατφόρμες για social commerce;

Instagram

Το Instagram ήταν ανέκαθεν φιλικό στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Πλέον η πρόσβαση σε ένα κατάστημα μπορεί να γίνει από το προφίλ του καταστήματος ή από το feed ή από τα stories.

Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Οι επιχειρήσεις έχουν πλέον έναν ακόμα τρόπο να προσελκύσουν πελάτες και με το 20% των χρηστών στο Instagram, καταλαβαίνει κανείς ότι δεν μιλάμε για αμελητέα ποσότητα. Όλοι αυτοί οι δυνητικοί πελάτες περνούν το χρόνο τους στα social media όλο και περισσότερο. Μέσος όρος 2020 (που δεν έχει τελειώσει ακόμα) 863 ώρες!

Άρα μην διστάζετε και μην καθυστερείτε ούτε λεπτό.

Facebook

Ό,τι γράψαμε για το Instagram ισχύει και για το Facebook, το οποίο λάνσαρε τα Shops ταυτόχρονα με το αδελφάκι του. Η ιδέα φυσικά παραμένει ίδια.

Στο Facebook είδαν ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν το marketplace για να προωθήσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους και έτσι βρήκαν έναν καλύτερο και πιο αδιάβλητο τρόπο για να διευκολύνουν τη διαδικασία. Οι δε χρήστες του Facebook είναι εξαιρετικά εξοικειωμένοι με τις αγορές μέσω πλατφόρμας. Ήδη 18% των χρηστών, τον περασμένο χρόνο, αγόρασε κάτι που είδε στο Facebook οπότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό για τις επιχειρήσεις.

Pinterest

Τα δύο πρώτα κοινωνικά δίκτυα είναι οι απολύτως προφανείς επιλογές για social commerce. Μην το υποτιμάτε καθόλου, καθώς ένα εντυπωσιακό 83% των χρηστών του έχει αγοράσει κάποια μάρκα που είδε στην πλατφόρμα.

Ειδικά αν έχετε μία μικρή επιχείρηση ή φτιάχνετε προϊόντα φιλικά στο περιβάλλον, είναι η καλύτερη περίοδος να στήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μέσω του Pinterest.

Κι αυτό διότι πρόσφατα η πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκε αύξηση στις αναζητήσεις όπως  «προϊόντα με μηδενικά απόβλητα», «ζωή φιλική προς το περιβάλλον», «υποστήριξη μικρών επιχειρήσεων» κατά 93%, 108% και 351% αντίστοιχα.

Αν ήδη έχετε ηλεκτρονικό κατάστημα τότε το να στήσετε ένα στο Pinterest είναι πολύ απλό. Χρησιμοποιώντας τους καταλόγους στο  Pinterest catalogs, μπορείτε να «ανεβάσετε» όλη τη γκάμα σας στην πλατφόρμα και στη στιγμή να δημιουργήσετε shoppable pins τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν τις πωλήσεις σας μέσω social commerce.

Πηγή φωτογραφίας: Pinterest

4 τρικ για αποτελεσματικό social commerce

Πριν ξεκινήσετε ας δούμε μερικά τρικ που θα βοηθήσουν το εγχείρημα.

1. Τα είδη με μειωμένη τιμή προτιμώνται περισσότερο

Αν εμπορεύεστε είδη πολυτελείας ή ακριβές ηλεκτρικές/ ηλεκτρονικές συσκευές, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα με αυτά που θα έχουν όσοι πωλούν φθηνότερα είδη. Αυτό βέβαια αποτελεί μια γενική αλήθεια για το ηλεκτρονικό εμπόριο αφού η μέση αξία παραγγελιών είναι στα 140€ (ανάλογα και την περιοχή φυσικά). Μέχρι στιγμής η μέση αξία παραγγελίας μέσω social commerce έχει διαμορφωθεί στα 79€, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι τα είδη αυθόρμητης κατανάλωσης (και αρκετά πιο οικονομικά) είναι αυτά που κυριαρχούν.

Βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι το social commerce είναι κάτι νέο, δεν χρησιμοποιείται ακόμα καθολικά και έχει πολύ μέλλον μπροστά του.

Ωστόσο σε πρώτη φάση, διαφημίστε οικονομικά προϊόντα και μην ξεχνάτε να ζητάτε τουλάχιστον ένα email ώστε να μπορέσετε αργότερα να προωθήσετε μεγαλύτερα και ακριβότερα προϊόντα.

2. Δημιουργήστε αυτόματο check out

Κάποτε, στην αρχή του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο εκάστοτε πελάτης μπορεί να τύχαινε εξαιρετικής περιποίησης. Ένας εκπρόσωπος του ηλεκτρονικού καταστήματος τον καθοδηγούσε σε όλα τα στάδια. Έτσι και εγκαταλελειμμένα καλάθια δεν υπήρχαν και η ποιότητα εξυπηρέτησης ήταν υψηλή. Όμως όταν κάποιος κάνει αγορές μέσω social media δεν θα μπορεί να έχει την ίδια αγοραστική εμπειρία εκτός κι αν δημιουργήσετε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα checkout. Αν εξαιρέσει κανείς τα απαντητικά ρομπότ, αυτό είναι κάτι αρκετά νέο και μπορεί να βοηθήσει σαν να ήταν πραγματικός άνθρωπος.

Έχει προβλεφθεί ότι με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και εργαλείων όπως το παραπάνω, οι λιανέμποροι θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν γύρω στα 340 δις δολάρια το χρόνο.

3. Συγχωνεύστε το social commerce μέσα στην πλατφόρμα ecommerce που χρησιμοποιείτε

Αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρόνο και πόρους από το στήσιμο ενός ακόμα καταστήματος στα κοινωνικά δίκτυα, μπορείτε να βρείτε μία διασύνδεση των δύο. Να ενώσετε δηλαδή το ηλεκτρονικό σας εμπόριο με το κοινωνικό εμπόριο.

Έτσι εξοικονομείτε πόρους όχι μόνο για το στήσιμο του καταστήματος αλλά και για την καθημερινή του διαχείριση (κυρίως όσον αφορά τον κατάλογο). Ήδη υπάρχουν προγράμματα γέφυρες και σίγουρα θα υπάρξουν κι άλλα στο μέλλον.

4. Συνεργαστείτε με influencers που θα βοηθήσουν να αυξήσετε τις πωλήσεις σας στο social commerce

Το Influencer marketing αναμένεται να διατηρεί το ρόλο του και τη σημαντικότητά του, αφού το 30% των CMO εστιάζει σε αυτό το κανάλι. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της επένδυσης σε μία καμπάνια social commerce, είναι ότι η χρήση των influencer είναι πανεύκολη. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα like από shoppable tags στο Instagram και να στείλουν πελάτες κατ’ ευθείαν στο κατάστημά σας. Αυτό δημιουργεί απρόσκοπτη εμπειρία για τον καταναλωτή κατά την οποία βλέποντας ένα story προώθησης προϊόντος από κάποιον influencer , κλικάρει και αποφασίζει να αγοράσει το προϊόν επί τόπου. Και όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η επιρροή των influencer!

Συμπέρασμα

Τώρα, πιο εύκολα από ποτέ, μπορείτε να βρείτε τον πελάτη στον καναπέ του και να τον μετατρέψετε άμεσα σε καταναλωτή. Τι λέτε; Δεν αξίζει να δοκιμάσετε;

 

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops