Σχεδιασμός website: τι έχει αλλάξει – τι θα αλλάξει

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Η εποχή των προβλέψεων για το τι θα φέρει η κάθε χρονιά έχει περάσει προ μηνών ωστόσο το 2020 έχει φέρει μια κεφαλαιώδη αλλαγή στην καθημερινότητά μας: τον Covid19!

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τι θα έφερνε το 2020 και πως αυτό έχει αναθεωρηθεί.

Συνοπτικά λοιπόν για το 2020 αναμενόταν να συμβούν ή να ενισχυθούν τα εξής:

  1. Σχεδιασμός σε modules και μείωση κόστους
  2. Επιπλέον άνοδος της χρήσης από κινητό και responsive σχεδιασμός
  3. Υποστήριξη πελατών μέσω ρομπότ
  4. Επιτάχυνση σελίδων για κινητά και αύξηση ταχύτητας φόρτωσης
  5. Βελτιστοποίηση για φωνητική αναζήτηση
  6. Σχεδιασμός με γνώμονα το interface
  7. Κινούμενο User Interface
  8. Τεχνητή νοημοσύνη και κυβερνοασφάλεια

Ας τα δούμε τώρα αναλυτικότερα προσθέτοντας τις αλλαγές που έφερε ο Covid19.

#1.Σχεδιασμός σε modules και μείωση κόστους

Οι ιστοσελίδες χτίζονται κομμάτι – κομμάτι, χρησιμοποιώντας έτοιμα κομμάτια που κουμπώνουν επάνω στο σκελετό που έχουμε επιλέξει, με στόχο να μειωθεί το κόστος κατασκευής. Αυτή η τάση δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις αλλαγές που μας έφερε ο Covid19. Ίσα-ίσα, λόγω των μειωμένων εσόδων όλων των επιχειρήσεων, η τάση για μείωση του κόστους δεν θα περιοριστεί. Η ανάγκη για φθηνά site είναι υπαρκτή διότι όλο και περισσότερες μικρές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται την ανάγκη να επικοινωνήσουν με περισσότερο κοινό και να ανοίξουν το πεδίο δράσης τους.  

#2. Επιπλέον άνοδος της χρήσης από κινητό και responsive σχεδιασμός

Κι εδώ έχουμε να κάνουμε με μία τάση που δεν επηρεάζεται από τον Covid19. Όλο και περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν κινητές συσκευές και ειδικότερα το κινητό τους για ολοένα και περισσότερες συναλλαγές. Αυτό καθιστά την ανάγκη για responsive σχεδιασμό ολοένα και περισσότερο επιτακτική. Όσοι δεν έχουν ιστοσελίδες σχεδιασμένες και για κινητές συσκευές, βγαίνουν εκτός παιχνιδιού. Η παντοδύναμη Google θα τα εμφανίζει στο τέλος της αναζήτησης (αν τα εμφανίζει).

#3. Υποστήριξη πελατών μέσω ρομπότ

Η απομακρυσμένη εργασία που επιβλήθηκε ή επιλέχθηκε λόγω Covid19, λειτούργησε υπέρ της χρήσης των ρομπότ για τις ανάγκες της εξυπηρέτησης πελατών. Πολλοί πελάτες μάλιστα τα βρίσκουν εξαιρετικά συμπαθητικά δεδομένης της αμεσότητας που προσφέρουν στην επίλυση προβλημάτων. Τα απαντητικά ρομπότ ήρθαν για να μείνουν και η τάση σίγουρα ενισχύθηκε με την πανδημία, καθώς η πρόσβαση στα φυσικά σημεία εξυπηρέτησης δεν είναι πια και τόσο δόκιμη.

#4. AMP και αύξηση ταχύτητας φόρτωσης

Ακόμα και αν κάποιος προτιμά το laptop ή το desktop για την πραγματοποίηση μίας συναλλαγής, η λήψη πληροφοριών και η έρευνα αγοράς γίνεται από το κινητό. Κατά συνέπεια αντιλαμβανόμαστε το ρόλο που παίζει η ταχύτητα φόρτωσης ενός site στο κινητό.

Η Google με το AMP (Accelerated Mobile Pages) προσπαθεί να στρέψει τους επιχειρηματίες στην κατασκευή site που φορτώνουν άμεσα και δουλεύουν ομαλά σε κινητές συσκευές. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται ιδιαίτερα αυστηρές ρυθμίσεις στην κατασκευή του site αλλά το απτό αποτέλεσμα είναι υπαρκτό, αφού η Google επιβραβεύει αυτά τα site με υψηλότερη κατάταξη και προβολή διαφημίσεων.

Για να γίνει πιο αντιληπτό το παραπάνω ας σκεφτούμε πόση είναι η διαφορά μεταξύ ενός site που φορτώνει σε 0,7 δευτερόλεπτα και σε ένα που φορτώνει σε 22 δευτερόλεπτα. Σωστά, είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ!

Το παρακάτω παράδειγμα δείχνει ότι ακόμα και παγκόσμιοι κολοσσοί δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εναρμονιστούν με την πρακτική της Google.

 

#5. Βελτιστοποίηση για φωνητική αναζήτηση

Με ή χωρίς Covid19 η φωνητική αναζήτηση είναι το μέλλον και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει. Για υπενθύμιση θα αναφέρουμε ότι το 55% των εφήβων και το 40% των ενηλίκων χρησιμοποιούν τη φωνητική αναζήτηση σε καθημερινή βάση. Η αυξητική τάση της χρήσης της φωνητικής αναζήτησης συνεχίζεται, χωρίς να επηρεάζεται από τον Covid19 και αυτό φέρνει πολλές αλλαγές τόσο στις μηχανές αναζήτησης, οι οποίες πρέπει να προσαρμόσουν τον τρόπο ανεύρεσης των αποτελεσμάτων, όσο και στα site τα οποία πρέπει να προσαρμόσουν τα κείμενά τους ώστε να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Ένα στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι φωνητικές αναζητήσεις γίνονται κυρίως από κινητό, γεγονός που ενισχύει αυτό που γράφεται παραπάνω για site φιλικά και προσαρμοσμένα σε χρήση από κινητές συσκευές.

Ακόμα ένα σημείο που χρήζει προσοχής όσο διαδίδεται η φωνητική αναζήτηση είναι η ιδέα της ενσωμάτωσης φωνητικής αναζήτησης μέσα στην ιστοσελίδα της εκάστοτε επιχείρησης.

#6. Σχεδιασμός με γνώμονα το interface

Να και ένα αρκετά πιο τεχνικό θέμα: το χτίσιμο της λειτουργίας των εφαρμογών για να λειτουργούν όλες οι συνδέσεις μεταξύ τους. Αυτό που γινόταν μέχρι τώρα είναι ότι πρώτα χτιζόταν η εφαρμογή και στη συνέχεια το λειτουργικό interface. Φάνηκε ωστόσο ευκολότερο για τους developers να ξεκινούν από το interface (το οποίο παρεμπιπτόντως μπορεί να «κουμπώσει» σε περισσότερες από μία εφαρμογές), και στη συνέχεια να χτίζεται η εφαρμογή καθαυτή. Αυτό έχει όφελος σε χρόνο αλλά και σε κόστος, αφού το κόστος δημιουργίας του interface μπορεί να επιμεριστεί σε περισσότερους πελάτες.

#7. Κινούμενο User Interface

 Το διάστημα προσοχής του μέσου χρήστη μειώνεται διαρκώς. Κάποιοι, χαριτολογώντας, λένε ότι έχει φτάσει να είναι μικρότερο και από χρυσόψαρου. Με στοιχεία του 2013 φαίνεται να είναι στα 8 δευτερόλεπτα όταν του χρυσόψαρου είναι στα 9 δευτερόλεπτα!

Τι σημαίνει αυτό;

Πολύ απλά ότι πρέπει να τραβήξουμε την προσοχή του χρήστη πολύ-πολύ γρήγορα. Και τι πιο αποτελεσματικό από ένα interface που κινείται.

Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που ενισχύθηκε από τον Covid19. Είναι κάτι που προέκυψε από τη διαρκή χρήση του Internet και από την πληθώρα πληροφοριών που διακινούνται μέσω αυτού.

#8. Τεχνητή νοημοσύνη και κυβερνοασφάλεια

Όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια, αυτό που αναμένεται, είναι να την αναλάβουν τα ρομπότ. Όσο αυξάνει η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης η οποία μπορεί να βοηθήσει από την αναγνώριση μιας φωτογραφίας μέχρι την εξυπηρέτηση πελατών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η διαφύλαξη της ασφάλειας του διαδικτύου δεν είναι μακριά.

Σύμφωνα με το Statista, οι επιχειρήσεις παγκοσμίως, θα ξοδέψουν περί τα 2,5 δις δολάρια για την κυβερνοασφάλεια, στο διάστημα από το 2016 έως το 2025.

Γιατί όμως τα ρομπότ είναι τόσο αποτελεσματικά όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια;

Για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχήν, διότι είναι σε 24ωρη επαγρύπνηση χωρίς να χρειάζεται να κοιμηθούν, να κάνουν διάλειμμα για φαγητό ή να πάνε στην τουαλέτα. Δεύτερον διότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αποτρέψουν μία κυβερνοεπίθεση. Μπορούν μόνο να τη δουν αφού έχει συμβεί και να διορθώσουν τα προβλήματα. Τρίτον διότι είναι εν τέλει πολύ πιο οικονομικά.

Αν μοιάζετε με το 57% των μεσαίων επιχειρήσεων, τότε σχεδιάζετε την αναβάθμιση του site σας ώστε να είναι πιο γρήγορο, πιο ισχυρό και πιο προσαρμοσμένο στις νέες απαιτήσεις και τεχνολογίες, οπότε δεν πρέπει να αγνοήσετε το παραπάνω άρθρο.

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops