Seo & Link Building: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Στο άρθρο που ακολουθεί θα δώσουμε το ορισμό του link building, θα μάθουμε ποιους τεχνικούς παράγοντες πρέπει να λάβουμε υπόψιν στην στρατηγική μας και ποιο πρέπει είναι το βασικό mindset, ώστε οι link building ενέργειές μας να είναι ακόμη πιο αποδοτικές στο SEO.

Τι είναι λοιπόν το Link Building;

Εξ ορισμού το Link Building αποτελεί τη διαδικασία της δημιουργίας νέων συνδέσεων μεταξύ άλλων ιστοσελίδων με μια σελίδα από τον ιστότοπό μας. Πιο απλά, μπορούμε να πούμε ότι προσεγγίζουμε διάφορα site/blogs/eshops κλπ, για να αναφέρουν το δικό μας και η αναφορά αυτή γίνεται υπό την μορφή υπερσυνδέσμων που ονομάζονται backlinks.

Τι είναι τα backlinks;

Πηγή: Canva.com

Τα backlinks ορίζονται ως «ψήφοι εμπιστοσύνης». Δηλαδή όσο περισσότερα backlinks ή «ψήφους εμπιστοσύνης» έχει ένα site, τόσο πιο πολύ θα εμπιστεύεται η Google το site μας, για να το συμπεριλάβει στα αποτελέσματα αναζητήσεών της. Ένα backlink μπορεί να είναι link από ένα banner που θα περιλαμβάνει μια εικόνα με το logo της εταιρείας μας. Εναλλακτικά, μπορεί να είναι ένα άρθρο που μιλάει για το εταιρικό προφίλ της εταιρείας ή για ένα συγκεκριμένο προϊόν και τα οφέλη ή ακόμα και ένα link από blog comment σε κάποιο ιστολόγιο σχετικό με την εμπορική δραστηριότητα του site μας.

Τί αναζητούμε κατά την στρατηγική του link building;

H ιδανική συνθήκη στο SEO κατά τη διάρκεια του link building, είναι όλα τα backlinks να έρχονται προς το site μας με φυσικό ή καλύτερα οργανικό τρόπο, όπως ορίζει και η ίδια η Google μέσα από τα Webmaster Guidelines, χωρίς να ρισκάρουμε κάποιο penalty. Πως μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Επιλέγουμε αξιόπιστα site, με θεματολογία σχετική με το αντικείμενο του site μας, ώστε να κάνουν αναφορά στο περιεχόμενο μας. Τέλος, τα anchor text των υπερσυνδέσεων,  το οποίο θα εξηγήσουμε στη συνέχεια, πρέπει να έχουν διάφορες μορφές δίνοντας μια φυσική και όχι επιτηδευμένη υπόσταση στο site μας.

Σχετικότητα – Αξιοπιστία Site

Βασικό στοιχείο που πρέπει να δώσουμε έμφαση είναι η σχετικότητα του site που προσεγγίζουμε ως προς το αντικείμενο του site του πελάτη μας. Δεν είναι σωστό ο πελάτης μας να εμπορεύεται για παράδειγμα «ανατομικά παπούτσια» και εμείς να προσεγγίζουμε site που ασχολείται με διαφορετική θεματολογία όπως “έπιπλα”. Ιδανικός στόχος αποτελεί η προσέγγιση site που μιλάει για «τις κατηγορίες ανατομικών παπουτσιών». Η σχετικότητα του θέματος παίζει σημαντικό ρόλο στην Google και λαμβάνεται υπόψη για την οργανική κατάταξη του site μας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Τί είδους links μπορούν να χτιστούν;

Πηγή: Canva.com

Υπάρχουν διάφορες μορφές link που μπορούμε να χτίσουμε, αλλά πριν μιλήσουμε για τα είδη των link πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την έννοια του anchor text (στα ελληνικά κείμενο αγκύρωσης), που μπορεί να διαμορφώσει διαφορετικά ολόκληρο το link.

Anchor text λοιπόν, ονομάζουμε το σύνολο των ορατών χαρακτήρων & λέξεων που εμφανίζονται με την μορφή υπερσυνδέσεων (hyperlink), όταν θέλουμε να συνδέσουμε ένα έγγραφο/ εικόνα/ ιστοσελίδα με μια άλλη ιστοσελίδα. Το anchor text πρέπει διαφοροποιείται από την υπόλοιπη γραμματοσειρά του κειμένου και συνήθως το συναντάμε με υπογραμμισμένους/ έντονους χαρακτήρες χρώματος μπλε.

Διάφορα είδη link που μπορούμε να χτίσουμε:

1. Branded Links, δηλαδή links με anchor text το Brand του πελάτη μας όπως:www.gimagency.gr  ή GIM Agency

2.    Keyword Links, δηλαδή ορίζοντας ως anchor text συγκεκριμένη λέξη κλειδί που στοχεύουμε στο SEO, δηλαδή μια συγκεκριμένη κατηγορία όπως για παράδειγμα: έπιπλα κουζίνας

3.  Links χωρίς υπερσύνδεσμο δηλαδή τα implied links που έχουν τη μορφή site όπως https://example.com ή www.example.com

4.    Γενικευμένα call to action buttons τύπου «δείτε περισσότερα» ή «πατήστε εδώ» κλπ

Είναι πολύ σημαντικό, κατά την στρατηγική link building να υπάρχει ποικιλία από links & anchor text, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιούνται σε όσο τον δυνατόν περισσότερες μορφές & διαφοροποιήσεις. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε τη φυσική και ποικιλόμορφη αναφορά του site μας στα μάτια της Google.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω τεχνικές παραμέτρους, μπορούμε να καταστρώσουμε μια επιτυχημένη στρατηγική link building στο SEO. Επειδή όμως τα πάντα ξεκινάνε από την επικοινωνία μας με άλλους ιστότοπους, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο και τα συστατικά που θα περιέχει η επικοινωνία.

Link Building & Επικοινωνία

Πηγή: Canva.com

Είτε πρόκειται για προφορική ή γραπτή μορφή προσέγγισης, όταν ζητάμε να μιλήσουν για εμάς άλλα site, πρέπει να έχουμε υπόψη τα εξής στοιχεία:

  • γιατί αξίζει να επικοινωνήσουμε με τη συγκεκριμένη επαφή (το blog που μιλάει για παπούτσια)
  • ποια μορφή θέλουμε να λάβει υπόσταση η συνεργασία
  • την αξια που πρόκειται να κερδίσει αυτός που θα μιλήσει για εμάς.

Για παράδειγμα αν θέλουμε να μιλήσουμε με τον υπεύθυνο δημοσίευσης περιεχομένου σε ένα δημοσιογραφικό site, ή με κάποιον γνωστό μας που αρθρογραφεί σε προσωπικό του blog, και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει σαφήνεια για το ύφος και το περιεχόμενο του κειμένου που θέλουμε να δημοσιευτεί για το site μας. Βασικό επικοινωνιακό κλειδί που πρέπει να συμπεριλάβουμε είναι το “συναίσθημα της ανταπόδοσης”, δηλαδή αυτός που θα μιλήσει για εμάς να γνωρίζει πως θα κερδίσει value μέσα από την συνεργασία που πρόκειται να ξεκινήσει πχ αύξηση της επισκεψιμότητας λόγω του δυνατού μας brand.

Πηγή: Canva.com

Για να φέρουμε λοιπόν, εις πέρας, μια επιτυχημένη στρατηγική link building στο SEO θα πρέπει να δώσουμε μια νέα & εμπλουτισμένη ερμηνεία στον όρο Link Building ως εξής: Link Building, δεν αποτελεί μόνο το χτίσιμο έμπιστων, αξιόπιστων & φυσικών οργανικών backlinks προς το site μας, αλλά ουσιαστικά αφορά και τη διαδικασία δημιουργίας σχέσεων με άλλους ιδιοκτήτες ιστοτόπων, σχετικών με το αντικείμενό μας που θέλουν να συνδέσουν το site μας με το δικό τους, ώστε το δικό μας περιεχόμενο να προσφέρει αξία και στο δικό τους.

Διαβάστε και περισσότερες SEO συμβουλές στο blog της GIM κάνοντας κλικ εδώ.

Συγγραφή Άρθρου: Ραφαήλ Μιχαηλίδης

Πηγή Εικόνας προφίλ: canva.com

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops