SEO copywriting: Πώς γίνεται & γιατί είναι πλέον τόσο σημαντικό

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Το SEO copywriting είναι ταυτόχρονα εργαλείο αλλά και ένας ιδιαίτερα σημαντικός στόχος σε κάθε SEO στρατηγική. Με τη Google να γίνεται ολοένα και εξυπνότερη, η πρόκληση πλέον είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κείμενα που αρέσουν τόσο στις μηχανές αναζήτησης όσο και στους αναγνώστες.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ας το δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω

Τι είναι το SEO copywriting;

Το SEO copywriting είναι η δημιουργία κειμένων, τα οποία συγγράφονται με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποτελούν μέρος της SEO στρατηγικής μας. Με λίγα λόγια, με τα κατάλληλα κείμενα στο κατάλληλο σημείο, μπορούν να επιτευχθούν σημαντικοί στόχοι του SEO και το site να εμφανιστεί σε υψηλότερες θέσεις στη Google και άρα να κερδίσει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και κέρδη.

Το βασικότερο στοιχείο των κειμένων αυτών είναι ότι περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά σε κομβικά σημεία. Επιπλέον, η δομή των κειμένων είναι οργανωμένη με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να προσφέρει άμεσα στον αναγνώστη τις πληροφορίες που αναζητάει. Με αυτόν τον τρόπο, το συγκεκριμένο περιεχόμενο πετυχαίνει καλύτερες κατατάξεις και βοηθάει συνολικά τα rankings του site.

Σε τι διαφέρει το SEO copywriting από το παραδοσιακό copywriting;

Παλαιότερα, υπήρχε η αντίληψη ότι τα κείμενα που γράφονται στα πλαίσια του SEO έπρεπε να ανταποκρίνονται μόνο στις απαιτήσεις των μηχανών αναζήτησης. Αυτό σήμαινε ότι δινόταν πολύ μεγάλη έμφαση στην τοποθέτηση και επανάληψη των keywords, όμως δεν ενδιέφερε ιδιαίτερα η δημιουργία ενός κειμένου που θα ήταν ελκυστικό για τον αναγνώστη και θα τον οδηγούσε να κάνει κάποια ενέργεια.

Σταδιακά, οι SEO specialists και copywriters διαπίστωσαν ότι τέτοιου είδους κείμενα δεν είχαν αξία, όσο η Google αποκτούσε έναν πιο ολοκληρωμένο και στοχευμένο αλγόριθμο. Πλέον, ο αλγόριθμός της ανεβάζει στα rankings σελίδες, οι οποίες έχουν χρήσιμο περιεχόμενο, είναι καλογραμμένες, με φυσική γλώσσα και πρωτότυπες πληροφορίες. Δηλαδή, δεν αρκεί το κείμενο να έχει μέσα το keyword, στο οποίο στοχεύουμε. Σε πολλές περιπτώσεις, η μη φυσική τοποθέτησή του και η συνεχής επανάληψή του βλάπτει το τελικό αποτέλεσμα, αφού η μηχανή αναζήτησης αντιλαμβάνεται ότι το εν λόγω κείμενο προσπαθεί μόνο να χειραγωγήσει τα αποτελέσματα της αναζήτησης.

Επομένως, το SEO copywriting είναι απαραίτητο πλέον να μοιράζεται τις αρχές και τις αξίες του παραδοσιακού copywriting, υπό την έννοια ότι η προσέλκυση του αναγνώστη, το ενδιαφέρον του, η παραμονή του στη σελίδα και η τελική ενέργεια που θα κάνει είναι στοιχεία που καθορίζουν την τελική επιτυχία του κειμένου.

Παράλληλα, -και εδώ έγκειται η διαφορά του SEO copywriting από το παραδοσιακό- πρέπει να συνεκτιμώνται παράγοντες, όπως οι λέξεις-κλειδιά που θα χρησιμοποιηθούν, το σημείο της τοποθέτησής τους, η πυκνότητά τους και γενικά η οργάνωση του κειμένου. Το βελτιστοποιημένο κείμενο για τις μηχανές αναζήτησης πρέπει πλέον να είναι ευανάγνωστο και για αυτές αλλά και για τον αναγνώστη.

Πώς ακριβώς γίνεται;

Όπως συνολικά το SEO διακρίνεται σε on-page και off-page, το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το SEO copywriting. Τα κείμενα που δημιουργούνται σε αυτό το πλαίσιο, είναι προορισμένα είτε για το ίδιο το site είτε για την προώθησή του σε άλλα sites, με στόχο την απόκτηση ποιοτικών backlinks. Κάθε ενέργεια εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική content marketing, με βάση την οποία επιλέγονται τα θέματα που θα αναλυθούν, το ύφος ανάλογα με το target group και οι στόχοι όσον αφορά όχι μόνο την επισκεψιμότητα στο site, αλλά γενικά το brand awareness.

Στα πλαίσια αυτά, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν κείμενα για:

  • χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα στο blog του site με το ιδιαίτερα επιβοηθητικό interlinking σε άλλες σελίδες του site
  • τις σελίδες των κατηγοριών και των προϊόντων ενός e-shop
  • advertorials, τα οποία στα πλαίσια του guest posting θα δημοσιευθούν σε sites με υψηλό κύρος για τις ανάγκες του off-page SEO.

Τα βήματα, για να φτιαχτεί ένα βελτιστοποιημένο κείμενο για τις μηχανές αναζήτησης, το οποίο ταυτόχρονα θα προσελκύει και το ενδιαφέρον των χρηστών, είναι:

  1. Έρευνα των λέξεων-κλειδιά: Αυτές επιλέγονται με βάση τους στόχους του κάθε site για τα keywords, στα οποία θέλει να επιτύχει υψηλές κατατάξεις. Μεγάλη σημασία έχει και ο υφιστάμενος ανταγωνισμός, αλλά και η πρόθεση χρήστη που κρύβεται πίσω από κάθε αναζήτηση.
  2. Ανεύρεση του θέματος: Το άρθρο θα πρέπει να προσφέρει νέες πληροφορίες που αναζητούν οι χρήστες. Θα πρέπει με κάποιο τρόπο (π.χ. με τις πηγές που παρέχει, τις φωτογραφίες ή τα βίντεο, την έκτασή του) να διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα κείμενα για το ίδιο θέμα, έτσι ώστε να εμφανιστεί στις πρώτες θέσεις της Google.
  3. Συγγραφή του κειμένου: Το κείμενο πρέπει να είναι γραμμένο σε απλή και κατανοητή γλώσσα και με μικρές προτάσεις. Καλό είναι να αποφεύγεται η επανάληψη των πληροφοριών και οι άσκοπες λέξεις και φράσεις. Επίσης, είναι πολύ βασικό μέσα στο κείμενο να υπάρχουν στοιχεία που επιτρέπουν τη γρήγορη ανάγνωσή του, όπως bullet points και φράσεις με bold. Αυτό βοηθάει όχι μόνο τον αναγνώστη αλλά και τη μηχανή αναζήτησης να αντιληφθεί με σχηματικό τρόπο τα κυριότερα σημεία του κειμένου.
  4. Τοποθέτηση keywords: Αν και πολλοί SEO copywriters επιλέγουν να ενσωματώσουν αυτό το βήμα στο αμέσως προηγούμενο, η εμπειρία έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε ένα ξερό και άνευρο κείμενο που στόχο έχει μόνο την ανάδειξη των keywords. Αντίθετα, η φυσική ροή του λόγου έχει ως αποτέλεσμα ένα κείμενο φτιαγμένο από άνθρωπο για άνθρωπο, στο οποίο τα keywords τοποθετούνται σε κομβικά σημεία, όπως ο τίτλος, η πρώτη παράγραφος και οι επικεφαλίδες των παραγράφων. Καλό είναι, επίσης, να χρησιμοποιηθούν και συνώνυμα των αρχικών λέξεων-κλειδιά, ώστε να δίνεται η μέγιστη δυνατότητα στη Google να αντιληφθεί το περιεχόμενο του κειμένου μέσω του Latent Semantic Indexing.
  5. Call To Action: Μπορεί να μην αποτελεί άμεσο στόχο του SEO να γίνει ο επισκέπτης πελάτης, όμως η ολιστική προσέγγιση οδηγεί και σε πιο θεαματικά αποτελέσματα. Επιπλέον, βοηθάει και στο interlinking μέσα στο site, ενώ αν πρόκειται για advertorial ως guest post, είναι απαραίτητο ο αναγνώστης του άρθρου να ξέρει στο τέλος του ποια ενέργεια πρέπει να ακολουθήσει, ώστε να επισκεφθεί το site.

Τι προσφέρει στην προώθηση του site σας;

Το SEO copywriting συνδυάζει τα οφέλη τόσο του SEO όσο και του content marketing. Από τη μία, συμβάλλει στη σύνταξη κειμένων, τα οποία δημιουργούν αξία που γίνεται αντιληπτή από τις μηχανές αναζήτησης, με αποτέλεσμα η σελίδα να πετυχαίνει υψηλές κατατάξεις. Και υψηλές κατατάξεις σημαίνουν περισσότερο traffic στο site και τελικά μεγαλύτερες πωλήσεις.

Επιπλέον, τα κείμενα που δημιουργούνται στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής προσφέρουν περιεχόμενο άριστου επιπέδου πάνω στον τομέα δραστηριοποίησής σας, έτσι ώστε να προσελκύσετε περισσότερους ακολούθους και να αποκτήσετε πιστούς πελάτες. Σε μια εποχή, στην οποία η αποδοτικότητα της άμεσης διαφήμισης έχει μειωθεί πολύ και αντίθετα έχει αυξηθεί η ανάγκη του κοινού για πληροφόρηση, το brand awareness και η συμπάθεια του target group σας είναι κομβικοί στόχοι.

Στόχοι που μπορούν να υλοποιηθούν με κείμενα που ξέρουν να απευθύνονται τόσο στη Google όσο και στους χρήστες που τη χρησιμοποιούν καθημερινά, για να βρουν λύσεις στα ερωτήματα και τα προβλήματά τους.

Διαβάστε στο blog της GIM Agency και άλλα χρήσιμα άρθρα για το SEO και τις μεθόδους του

Συγγραφή Άρθρου: Τσότσου Αλεξιάννα

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΌχι πολύ καιρό πριν η δημιουργία μιας landing page απαιτούσε ώρες προγραμματισμού. Και ώρες δοκιμών ώστε να μην πάει κάτι στραβά.

20 Μαρτίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops