Skip to main content
Δημοσίευση: 07/10/2019
Αξιολόγηση:
(14 ψήφοι)

Πόσο κοστίζει το SEO;

από την GIM

Η ερώτηση «Χρειάζεται η επιχείρησή μου Digital Marketing;» ανήκει πλέον στο παρελθόν. Τώρα η σωστή ερώτηση είναι «Πώς θα εκμεταλλευτώ καλύτερα τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα Digital μέσα προβολής και προώθησης και ποια είναι τα κατάλληλα για την επιχείρησή μου». Το πρώτο βήμα είναι ασφαλώς η κατασκευή της ιστοσελίδας μας και ως επακόλουθο, το γνωστό πλέον Search Engine Optimization. Το SEO και στην Ελλάδα, έχει εξελιχθεί πολύ και έχει μία πολύπλευρη υπόσταση που απαιτεί ικανότητες και γνώσεις τεχνικές αλλά και δημιουργικές. Λόγω της πολυπλοκότητάς του, αρκετοί αμφισβητούν το αν αξίζει την δαπάνη χρημάτων και χρόνου για μία καλύτερη θέση στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Για να το κρίνουμε αυτό, θα πρέπει να ξέρουμε ποια είναι τα οφέλη που λαμβάνουμε ως αποτέλεσμα των ενεργειών μας.

Πόσο κοστίζει τελικά το Search Engine Optimization;

Αυτό το ερώτημα συχνά ακολουθείται και από το ποιο είναι το αναμενόμενο ROI (Return On Investment), αν υπάρχει, και πως μπορεί να μετρηθεί. Η απάντηση, αν και περιλαμβάνει αρκετές παραμέτρους, δεν είναι δύσκολη.

 

Έξοδο ή Επένδυση;

Αρχικά θα πρέπει να κατανοήσουμε το εξής, το SEO δεν είναι ένα ακόμα έξοδο που θα προστεθεί σε ένα κελί στον προϋπολογισμό μας. Είναι επένδυση. Ας δούμε τις διαφορές. Μιλώντας με ορισμούς, το κόστος με την έννοια του απλού εξόδου, αναφέρεται στο αντίτιμο που πληρώνουμε για ότι χρειαζόμαστε για να συνεχίζει να λειτουργεί η επιχείρησή μας, όπως είναι σήμερα. Η επένδυση, αναφέρεται στο αντίτιμο, συνήθως χρηματικό, που δίνουμε με την προοπτική είτε να λάβουμε χρηματικό κέρδος είτε να αναπτυχθεί η επιχείρησή μας και να λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά. Επιπλέον, έχει ενδιαφέρον ότι η επένδυση έρχεται με ένα ακόμα κόστος, τι χάνω αν δεν επενδύσω. Τα πράγματα είναι απλά εδώ. Αν δεν είσαι στην πρώτη σελίδα της Google χάνεις πωλήσεις.   Οπότε η ερώτησή μας αλλάζει και γίνεται ποιο είναι το κατάλληλο ύψος επένδυσης που πρέπει να κάνω σε Search Engine Optimization.

SEO: Πόσο κοστίζει;

Λαμβάνοντας προσφορές από επαγγελματίες και Agencies, βλέπει κανείς πως υπάρχει ένα μεγάλος εύρος τιμών για τις υπηρεσίες SEO. Το κόστος για το SEO στην Ελλάδα κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 200€ και 1000€ το μήνα. Το κόστος για SEO στο Εξωτερικό ξεκινά συνήθως από τα 500€ και φτάνει πολλές χιλιάδες ευρώ το μήνα.

Υπάρχουν όμως παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος, καθώς κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικές ανάγκες και αν τους κατανοήσετε θα ξέρετε καλύτερα τι να περιμένετε.

 1. Η παρούσα κατάσταση της επιχείρησης.

Υπάρχει Website και πόσο SEO Friendly είναι; Αυτός ο παράγοντας ορίζει πόσο θα κοστίσουν οι τεχνικές βελτιώσεις, που είναι το πρώτο βήμα μιας καλής στρατηγικής SEO. Να θυμάστε ότι το E-Shop ή το Website σας, είναι ο Υπάλληλος της εταιρίας σας που δουλεύει 24/7, ενημερώνοντας κι εξυπηρετώντας τους πελάτες σας. Είναι απαραίτητο να είναι σύγχρονο και φιλικό προς το χρήστη.

 1. Η φύση της επιχείρησης. Ουσιαστικά το σε ποιο κλάδο δραστηριοποιείστε και σε ποιον καταναλωτή απευθύνεστε, επηρεάζει τα Keywords -λέξεις κλειδιά που θα στοχεύσετε σε επίπεδό δυσκολίας και ποσότητας. Ως επακόλουθο, επηρεάζεται το Περιεχόμενο που θα πρέπει να δημιουργηθεί, δημοσιευτεί και προωθηθεί στα πλαίσια της SEO, αλλά ακόμα και ολόκληρης της Marketing στρατηγικής σας.
 2. Ο ανταγωνισμός σας. Αν οι ανταγωνιστές σας είναι πολλοί κι έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά σε ότι αφορά το SEO, θα απαιτηθεί περισσότερη έρευνα, χρόνος και περιεχόμενο, για να καταφέρετε να εμφανιστείτε στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων.
 3. Στόχοι εταιρίας. Θέλετε να εμφανίζεστε πρώτη σελίδα σε όλα τα Keywords που αντιστοιχούν στην επιχείρησή σας ή θα επικεντρωθείτε σε μέρος της αγοράς; Αυτή η απόφαση επηρεάζει και πάλι σε μεγάλο βαθμό το χρόνο και το περιεχόμενο που θα δημιουργήσετε.
 4. Πότε επιθυμείτε να δείτε αποτελέσματα. Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι το SEO είναι μαραθώνιος, συχνά μετ’ εμποδίων. Να είστε προσεχτικοί όταν σας υπόσχονται αποτελέσματα σε έναν ή ακόμα και σε 3 μήνες. Η ίδια η Google επιβεβαιώνει ότι τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται μετά από τέσσερις μήνες, ενώ η εμπειρία της αγοράς δείχνει ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι σε διάστημα 6 μηνών με 1 χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε μία σωστή SEO στρατηγική, να έχετε υπολογίσει budget για τουλάχιστον ένα χρόνο, ανεξάρτητα από τα αν θα είναι πολύ υψηλό ή χαμηλό.

Βλέπουμε ότι το κόστος του SEO είναι ανάλογο με το μέγεθος και την δραστηριότητα της επιχείρησής μας. Και πάντα θα είναι καθώς αποτελεί μία συνεχόμενη διαδικασία, ενώ όσο μεγαλώνει η εταιρία μας, μεγαλώνουν και οι ανάγκες για Search Engine Optimization. Για να καταλάβουμε αν το κόστος είναι μεγάλο ή μικρό, ας δούμε ποια είναι τα οφέλη.

 

Ποια είναι τα οφέλη μιας στρατηγικής Search Engine Optimization;

Τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στην αύξηση των κερδών, που σίγουρα είναι ο βασικός στόχος. Μέσα από την έρευνα και συνεχή βελτιστοποίηση μπορούμε να μεταμορφώσουμε και να αναπτύξουμε την επιχείρησή μας με πολυάριθμα οφέλη. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

 1. Αρχικά, η εμφάνιση στην πρώτη σελίδα, αυξάνει θεαματικά την επισκεψιμότητα στην επιχείρησή μας.
 2. Μέσα από τον αρχικό έλεγχο αλλά και από την συνεχή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων περιήγησης, θα καταλάβουμε τα ακριβή σημεία βελτίωσης του Website ή E-shop, δημιουργώντας μία καταπληκτική εμπειρία χρήστη.
 3. Μέσα από την έρευνα των Keywords θα γνωρίσουμε το κοινό και τις Byer Personas μας και θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιεχόμενο ή ακόμα και να αποφασίσουμε να προσφέρουμε ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία, για τις ανάγκες τους.
 4. Οι ενέργειες είναι στοχευμένες. Μιλάμε στον χρήστη, την ώρα που αναζητά αυτό που προσφέρουμε.
 5. Το SEO είναι δύσκολο. Ο αλγόριθμος είναι περίπλοκος και τα trends αλλάζουν συνεχώς. Τώρα για παράδειγμα, μπαίνει στη ζωή μας το Voice Search. Η επένδυση στους κατάλληλους ανθρώπους θα σας κρατά πάντα ενημερωμένους και θα σας γλιτώσει χρόνο.
 6. Feedback για αλλαγές και νέες ευκαιρίες. Με τα εργαλεία ελέγχου, μπορούμε να δούμε τι χρειάζεται βελτίωση στη στρατηγική μας, που είναι οι ανταγωνιστές μας και μπορούμε να πάμε κι εμείς και ποιο μέρος της αγοράς δεν ικανοποιείται πλήρως.
 7. Πιστότητα. Μια σωστή στρατηγική SEΟ περιλαμβάνει την δημιουργία πολύτιμου, ενδιαφέροντος και χρηστικού περιεχομένου. Με αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες και οι πελάτες σας θα οδηγούνται συχνά σε εσάς ενώ μπορεί μέχρι και να μιλούν για εσάς.
 8. Μετρήσιμα αποτελέσματα. Αν και περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες, υπάρχουν τα εργαλεία για να μετράμε ακριβώς και ποσοτικά, τα αποτελέσματα των ενεργειών μας.
 9. Καλό ROI. Ναι. Θέλει χρόνο, αλλά εφόσον πετύχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, αρχίζει και εμφανίζεται μια επαγωγική τάση στην ανάπτυξή τους. Μετά από ένα διάστημα, η επισκεψιμότητα και οι πωλήσεις ακολουθούν έναν ρυθμό που ξεπερνά κατά πολύ την αρχική και μηνιαία επένδυση.

Βλέπουμε λοιπόν ότι μπορούμε να επωφεληθούμε με πολλαπλούς τρόπους, αν γνωρίζουμε τι να προσέξουμε και τι να περιμένουμε. Υπάρχουν όμως ακόμα μερικά οφέλη και παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη.

 

SEO VS PPC

Είναι καλύτερο το SEO από τα Google Ads; Ας δούμε κάποιες βασικές διαφορές.

 • Το SEO θέλει χρόνο ενώ οι διαφημίσεις φέρνουν αποτελέσματα άμεσα.
 • Οι διαφημίσεις εξαρτώνται από το budget και τον ανταγωνισμό
 • Οι διαφημίσεις, επιδέχονται optimization και το κόστος ανά κλικ μπορεί να είναι πραγματικά χαμηλό, αλλά πάντα θα χρειάζεται budget. Το SEO έχει μακροπρόθεσμα μεγαλύτερο ROI χωρίς αύξηση του budget
 • To SEO επηρεάζει θετικά τις διαφημίσεις.

Έχουν γίνει πολλές έρευνες αναφορικά με το ποσοστό των «κλικ» που αντιστοιχεί σε κάθε θέση στα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Ας δούμε κάποια από τα στατιστικά στοιχεία:

 • 70%-80% των χρηστών αγνοούν τις διαφημίσεις, εκτός αν έχουν πρόθεση αγοράς, όπου αυξάνεται η πιθανότητα να επιλέξουν ένα διαφημιζόμενο προϊόν.
 • Τα οργανικά αποτελέσματα λαμβάνουν από 51% εώς 80% των «κλικ».
 • Το 75% των χρηστών δεν προχωρά καν στη δεύτερη σελίδα αποτελεσμάτων.
 • Το μακροπρόθεσμο ROI από τα οργανικά αποτελέσματα είναι 5,66 φορές καλύτερο από αυτό των πληρωμένων διαφημίσεων

 

 

To SEO μακροπρόθεσμα φέρνει σταθερά καλύτερα αποτελέσματα

Αν ακολουθούμε τις αρχές του SEO για το Website μας, και δημιουργούμε σταθερά ποιοτικό περιεχόμενο κερδίζοντας links από άλλα sites, θα αρχίσουμε να εμφανιζόμαστε σε όλο και περισσότερα keywords οργανικά, χωρίς να χρειάζεται να επιλέξουμε ούτε να μας περιορίζει το budget. Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις εντάσσουν το PPC στις διαφημιστικές τους καμπάνιες. Όσο ο ανταγωνισμός αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και το μέσο CPC (κόστος ανά κλικ), αφού όλο και περισσότεροι στοχεύουν το ίδιο Keyword. Στην Αμερική το μέσο CPC αγγίζει πλέον τα 10€.

Μακρόπροθεσμα τα αποτελέσματα του SEO έχουν Compound Effect, σε αντίθεση με το PPC που φέρνει αποτελέσματα Traffic ανάλογα του budget. Ουσιαστικά, μία επιτυχημένη προώθηση SEO για Keywords που μας ενδιαφέρουν, αρχικά αποφέρει μικρά αποτελέσματα και θέλει υπομονή. Με σταθερό budget, φτάνουμε στην πρώτη σελίδα ή ακόμα και στην πρώτη θέση. Από αυτό το σημείο και μετά, όσοι περισσότεροι χρήστες επισκέπτονται το website μας, και έχουν καλή εμπειρία χρήστη, τόσο περισσότερο θα μας εμφανίζει η Google και θα μας επισκέπτονται ακόμα περισσότεροι χρήστες. Παράλληλα στοχεύοντας σε άλλα keywords, και λόγω του Authority που αποκτούμε, εμφανιζόμαστε ψηλότερα και σε νέους όρους αναζήτησης, το οποίο συνεπάγεται μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Η αύξηση λοιπόν της επισκεψιμότητας είναι συνεχής παρόλο που το SEO Budget είναι σχετικά σταθερό.

Στο PPC (π.χ. Google και Facebook Ads), μπορεί να γίνει βελτιστοποίηση (Targeting, Quality Score/Relevance) και να χαμηλώσει αρκετά το CPC μέχρι ενός σημείου, αλλά πέρα από αυτό το σημείο ο μόνος τρόπος για μεγαλύτερη επισκεψιμότητα είναι η αύξηση Budget.

*Πηγή: Quicksprout.com

 

Πώς επηρεάζει το SEO το PPC

Μέσω του ποιοτικού SEO θα έχουμε βελτιστοποιημένες Landing Pages για τις διαφημίσεις με τα keywords και την πληροφορία που χρειάζεται ο χρήστης. Μια βελτιστοποιημένη Landing Page συνεπάγεται καλύτερο navigation, ταχύτητα φόρτωσης και εμπειρία χρήστη. Πρακτικά αυτό σημαίνει καλύτερο Quality Score και χαμηλότερο κόστος της διαφήμισης. Καταλαβαίνουμε ότι χρειαζόμαστε και τα δύο (SEO & PPC) για μία πλήρη Digital Στρατηγική. 

 

Επηρεάζει το SEO τα υπόλοιπα Digital & Social Media;

Πάμε να δούμε πως το SEO συμβάλει στα υπόλοιπα μέσα μιας digital στρατηγικής. Έχουμε ήδη περιγράψει πως επηρεάζει θετικά τα Google Ads μας, όμως τα οφέλη δεν σταματούν εκεί. Σε όλες τις πλατφόρμες των Social Media, μπορούμε να δημιουργήσουμε άκρως στοχευμένα κοινά με τους επισκέπτες αλλά και παρόμοια κοινά (lookalike) για τις διαφημίσεις σε όλα τα digital κανάλια. Η επισκεψιμότητα του Website μας επηρεάζει το πόσο μεγάλα και αναλυτικά θα είναι αυτά τα κοινά. Με τις τεχνικές βελτιώσεις που θα πρέπει να γίνουν για τη Search Engine Optimization Στρατηγική μας, το e-shop ή website μας, και κάθε landing page ή εικόνα, θα είναι στην καλύτερη μορφή για διαφημίσεις, αλλά και κοινοποιήσεις. Το καλό και χρήσιμο περιεχόμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη στρατηγική Social media, με τις αναδημοσιεύσεις, και με την έμπνευση για προσαρμοσμένο υλικό για τα υπόλοιπα μέσα. Για παράδειγμα, ένα άρθρο μπορεί να δημοσιευθεί στο FB, να συνοδευτεί από μία ωραία φωτογραφία στο Instagram, να γίνει ένα χρήσιμο infographic, κι ένα καλό Rich Pin στο Pinterest. Το Digital PR επίσης θα μπορούσε να αποτελεί μία εναλλακτική ονομασία για το SEO. Ο ιστότοπός σου είναι τόσο καλός, που άλλοι ιστότοποι σε προτείνουν και μιλούν για εσένα.

 

SEO & Content Marketing

Το ότι το περιεχόμενο είναι ο Βασιλιάς το έχετε σίγουρα ακούσει. Μία τάση που αρχίζει να καθιερώνεται είναι ότι το Content γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του SEO και αποτελεί μέρος του κόστους επένδυσης. Και αξίζει. Με το πλούσιο περιεχόμενο, που στοχεύει σε συγκεκριμένα Keywords η Google αρχίζει να μας αντιμετωπίζει σαν Authority στο αντικείμενό μας. Επιπλέον, το ενδιαφέρον και καλό περιεχόμενο, κρατά το χρήστη στη σελίδα μας δημιουργεί σταδιακά πιστότητα ενώ παράλληλα αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα που επηρεάζει θετικά την θέση μας στα οργανικά αποτελέσματα. Οδηγεί σε εγγραφή στα newsletters, επαναλαμβανόμενες επισκέψεις ή την επίσκεψη από άλλους ιστότοπους που αναπαράγουν ή δημιουργούν κλικ προς εμάς.

Όλα αυτά επηρεάζουν τη θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αν το καλοσκεφτείτε, τα καλά αποτελέσματα από το SEO μπορούν να συγκριθούν με τα αποτελέσματα από το παλιό αγαπημένο Word of Mouth. Εδώ που τα λέμε, το να έχεις ένα όμορφο αλλά και Φιλικό προς το χρήστη Site, γεμάτο με το περιεχόμενο που τον ενδιαφέρει, το οποίο ανανεώνεις συχνά, με βάση τις ανάγκες του, θα κάνει τους χρήστες να θέλουν να περνούν περισσότερο χρόνο στον ιστότοπό σου και σημαντικά να sites να σε αναφέρουν. Και αυτό είναι που ουσιαστικά μετράει περισσότερο, όχι τόσο στις μηχανές αναζήτησης, όσο για τον ίδιο τον χρήστη και πιθανό πελάτη.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το πόσο κοστίζει το SEO έχει αναρίθμητες δυνητικές απαντήσεις. Πριν αξιολογήσετε τις επιλογές σας, καλό θα είναι να λάβετε υπόψη σας όλους του παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος, και την τρέχουσα κατάσταση της Online παρουσίας σας καθώς και να ορίσετε όλα τα οφέλη, άμεσα ή μη, που θέλετε να λάβετε. Μην ξεχνάτε ότι το SEΟ θέλει χρόνο, αλλά μακροπρόθεσμα αποτελεί μία επένδυση που μπορεί να αναπτύξει σε πολλά επίπεδα την επιχειρηματική δραστηριότητα σας.

Θέλετε λοιπόν μια προσφορά SEO;

 

Συγγραφή Άρθρου: Έφη Χαραλαμπάκη

Σχόλια

Προσθέστε Σχόλιο

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΩΡΕΑΝ

Μονεμβασίας 4

Άγιος Δημήτριος, 17342, Αττική

info@greekinternetmarketing.com

τηλ: 211 71 53 031
211 41 12 599

Παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο δυνατό μαζί σας!