Πόσο κοστίζει το SEO στην Ελλάδα (2023);

   Χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά

Η ερώτηση «Χρειάζεται η επιχείρησή μου Digital Marketing;» ανήκει πλέον στο παρελθόν. Στις μέρες μας, η σωστή ερώτηση είναι «Πώς μπορώ να εκμεταλλευτώ  καλύτερα τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα Digital μέσα προβολής και προώθησης, και ποια είναι τα κατάλληλα για την επιχείρησή μου»; 

Η προώθηση ιστοσελίδων SEO έχει εξελιχθεί πολύ και έχει μία πολύπλευρη υπόσταση που απαιτεί τεχνικές γνώσεις και ικανότητες, αλλά και δημιουργικές. Εξαιτίας της πολυπλοκότητας της, αρκετοί αμφισβητούν τη δαπάνη αυτή χρημάτων και χρόνου για μία καλύτερη θέση στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Για να το αξιολογήσουμε όμως αυτό, θα πρέπει να ξέρουμε ποια είναι τα οφέλη που λαμβάνουμε ως αποτέλεσμα των ενεργειών μας.

Seo expert συζητά με πελάτη

Πόσο κοστίζει τελικά το Search Engine Optimization;

Αυτό το ερώτημα συχνά ακολουθείται και από το ποιο είναι το αναμενόμενο ROI (Return Of Investment), αν υπάρχει, και πως μπορεί να μετρηθεί. Η απάντηση, αν και περιλαμβάνει αρκετές παραμέτρους, δεν είναι δύσκολη. Πάμε να απαντήσουμε μαζί σε αυτά τα ερωτήματα και να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα μέσα από τις απαντήσεις τους.

Έξοδο ή Επένδυση;

Αρχικά, θα πρέπει να κατανοήσουμε το γεγονός πως το SEO δεν είναι ένα ακόμα έξοδο που θα προστεθεί σε ένα κελί Excel στον προϋπολογισμό μας. Είναι επένδυση. Για να το κατανοήσουμε καλύτερα, ας δούμε τις διαφορές μεταξύ εξόδων και επένδυσης. Μιλώντας με ορισμούς, το κόστος με την έννοια του απλού εξόδου αναφέρεται στο αντίτιμο που πληρώνουμε για ό,τι χρειαζόμαστε για τη λειτουργία της επιχείρησης μας. Ως έξοδο για παράδειγμα θεωρείται το ενοίκιο, ή το ρεύμα του χώρου της επιχείρησης.

Η επένδυση, αναφέρεται στο χρηματικό συνήθως αντίτιμο που δαπανούμε με την προοπτική είτε να λάβουμε χρηματικό κέρδος, είτε να αναπτυχθεί η επιχείρησή μας και να λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η επένδυση έρχεται με ένα ακόμα κόστος, που δεν είναι άλλο από το τι έχω να χάσω αν δεν επενδύσω. Τα πράγματα εδώ είναι απλά. Αν δεν είσαι στην πρώτη σελίδα της Google χάνεις πωλήσεις.  

Οπότε το ερώτημα μας αλλάζει και μετατρέπεται σε: Ποιο είναι το κατάλληλο ύψος επένδυσης που πρέπει να κάνω στο SEO (Search Engine Optimization);

Κουμπαράς

Πόσο κοστίζει το SEO;

Λαμβάνοντας προσφορές από επαγγελματίες και Agencies, διαπιστώνει κανείς πως υπάρχει ένα μεγάλο εύρος τιμών για τις υπηρεσίες SEO. Το κόστος για το SEO στην Ελλάδα κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 400€ και 1500€ το μήνα. Από την άλλη, το κόστος για SEO σε ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού ξεκινά συνήθως από τα 1000€ και φτάνει σε πολλές χιλιάδες ευρώ το μήνα.

Υπάρχουν όμως αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος. Με την κατανόηση τους, θα ξέρετε καλύτερα τι να περιμένετε. Στους παράγοντες αυτούς  ανήκουν:

Παρούσα κατάσταση της επιχείρησης

Υπάρχει Website για την επιχείρηση σας; Πόσο SEO Friendly είναι; Αυτά τα στοιχεία θα ορίσουν το πόσο θα κοστίσουν οι τεχνικές βελτιστοποιήσεις, οι οποίες αποτελούν το πρώτο βήμα μιας καλής στρατηγικής για την προώθηση ιστοσελίδων με  SEO. Δε θα πρέπει να ξεχνάτε πως το E-Shop ή το Website σας είναι ο υπάλληλος της εταιρείας που δουλεύει 24/7, ενημερώνοντας κι εξυπηρετώντας τους πελάτες σας. Είναι απαραίτητο να είναι σύγχρονο και φιλικό προς το χρήστη.

Φύση της επιχείρησης

Ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείστε, και το είδος του καταναλωτή στον οποίο απευθύνεστε  επηρεάζει τα Keywords – λέξεις κλειδιά που θα στοχεύσετε. Ως επακόλουθο, επηρεάζεται το περιεχόμενο που θα πρέπει να δημιουργηθεί, δημοσιευθεί και προωθηθεί στα πλαίσια του SEO, καθώς και ολόκληρης της Marketing στρατηγικής σας.

Γραφήματα πωλήσεων

Ο ανταγωνισμός σας

Σε περίπτωση που οι ανταγωνιστές σας είναι πολλοί κι έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά σε ό,τι αφορά το SEO, απαιτείται περισσότερη έρευνα, χρόνος και περιεχόμενο για να καταφέρετε να εμφανιστείτε στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων.

Στόχοι της εταιρείας

Θέλετε να εμφανίζεστε πρώτη σελίδα σε όλα τα Keywords που αντιστοιχούν στην επιχείρησή σας ή θέλετε να επικεντρωθείτε σε ένα μόνο κομμάτι τους; Η απόφαση αυτή επηρεάζει και πάλι σε μεγάλο βαθμό το χρόνο και το περιεχόμενο που θα δημιουργήσετε.

Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα;

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το SEO είναι μαραθώνιος, και πολύ συχνά μετ’ εμποδίων. Να είστε προσεχτικοί όταν σας υπόσχονται αποτελέσματα σε έναν ή ακόμα και σε 3 μήνες. Η ίδια η Google επιβεβαιώνει ότι τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται μετά από τέσσερις μήνες, ενώ η εμπειρία της αγοράς δείχνει ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι σε διάστημα 6 μηνών με 1 χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε μία σωστή SEO στρατηγική,  είναι καλό να υπολογίζετε budget για τουλάχιστον έναν χρόνο, ανεξάρτητα από τα αν θα είναι πολύ υψηλό ή χαμηλό.

Βλέπουμε ότι το κόστος του SEO είναι ανάλογο με το μέγεθος και την δραστηριότητα της επιχείρησής μας. Μάλιστα, η αναλογία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον, διότι αποτελεί μια συνεχόμενη διαδικασία. Όσο μεγαλώνει η εταιρεία μας, μεγαλώνουν και οι ανάγκες για Search Engine Optimization. Για να καταλάβουμε αν το κόστος είναι μεγάλο ή μικρό, ας δούμε ποια είναι τα οφέλη του.

Ελέγχοντας γραφήματα

Ποια είναι τα οφέλη μιας SEO στρατηγικής;

Τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στην αύξηση των κερδών, που σίγουρα είναι ο βασικός στόχος. Μέσα από την έρευνα και συνεχή βελτιστοποίηση μπορούμε να μεταμορφώσουμε και να αναπτύξουμε την επιχείρησή μας. Πιο αναλυτικά, ανάμεσα στα οφέλη που παρουσιάζει μια SEO στρατηγική ανήκουν:

  • Μεγαλύτερη προβολή: Με την εμφάνιση στην πρώτη σελίδα, αυξάνεται θεαματικά η επισκεψιμότητα της επιχείρησης  μας.
  • Καλύτερη εμπειρία χρήστη: Μέσα από τον αρχικό έλεγχο αλλά και από την συνεχή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων περιήγησης, θα καταλάβουμε τα ακριβή σημεία που χρήζει βελτιστοποίησης το Website ή E-shop μας. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται μία καταπληκτική εμπειρία χρήστη.
  • Κατανόηση κοινού: Μέσα από την έρευνα των Keywords θα γνωρίσουμε το κοινό και τις Buyer Personas μας και θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιεχόμενο ή ακόμα και να ξεκινήσουμε να προσφέρουμε ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία για να καλύψουμε τις ανάγκες τους.
  • Στόχευση: Οι ενέργειες είναι στοχευμένες. Μιλάμε στον χρήστη, την ώρα που αναζητά αυτό που προσφέρουμε.
  • Δυσκολία για DIY: Το SEO είναι δύσκολο. Ο αλγόριθμος είναι περίπλοκος και τα trends αλλάζουν συνεχώς όπως για παράδειγμα η είσοδος τεχνολογιών AI με το ChatGPT, που χρειάζεται τους κατάλληλους experts για τον χειρισμό παρόμοιων εργαλείων ακόμα και για SEO σκοπούς.
  • Feedback για αλλαγές και νέες ευκαιρίες: Με τα εργαλεία ελέγχου, μπορούμε να δούμε τι χρειάζεται βελτιστοποίηση στη στρατηγική μας, τι προσφέρουν οι ανταγωνιστές μας και να κατανοήσουμε πιο εύκολα ποιο μέρος της αγοράς δεν ικανοποιείται πλήρως.
  • Εμπιστοσύνη: Μια σωστή στρατηγική SEO περιλαμβάνει την δημιουργία πολύτιμου, ενδιαφέροντος και χρηστικού περιεχομένου. Με τον τρόπο αυτό, οι χρήστες και οι πελάτες σας θα οδηγούνται συχνά σε εσάς ενώ δεν είναι απίθανο να αρχίσουν να μιλούν εκείνοι για εσάς.
  • Μετρήσιμα αποτελέσματα: Μέσα από τα διάφορα εργαλεία SEO, μπορούμε να υπολογίζουμε με μεγάλη ακρίβεια τα αποτελέσματα των ενεργειών μας.
  • Αυξημένο ROI:  Ναι. Θέλει χρόνο, αλλά εφόσον πετύχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, αρχίζει και εμφανίζεται μια επαγωγική τάση στην ανάπτυξή τους. Από ένα διάστημα κι έπειτα, η επισκεψιμότητα και οι πωλήσεις ακολουθούν έναν ρυθμό που ξεπερνά κατά πολύ την αρχική και μηνιαία επένδυση.

Βλέπουμε λοιπόν ότι μπορούμε να επωφεληθούμε με πολλαπλούς τρόπους, αν γνωρίζουμε τι πρέπει να προσέξουμε και τι να περιμένουμε.

Ppc κυβάκια

SEO VS PPC

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που προκύπτουν είναι το “Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την επιχείρηση μου; Το SEO ή τα Google Ads”; Για αρχή, θα πρέπει να δούμε μερικές βασικές τους διαφορές:

  • Το SEO απαιτεί περισσότερο χρόνο. Τα αποτελέσματα των Google Ads είναι άμεσα.
  • Οι PPC διαφημίσεις εξαρτώνται από το budget και τον ανταγωνισμό
  • Οι PPC διαφημίσεις επιδέχονται optimization και το κόστος ανά κλικ μπορεί να είναι χαμηλό, αλλά πάντα θα χρειάζεται budget. Το SEO έχει μακροπρόθεσμα μεγαλύτερο ROI χωρίς να απαιτείται αύξηση του budget
  • Το SEO μπορεί να επηρεάσει θετικά τις διαφημίσεις

Έχουν γίνει πολλές έρευνες αναφορικά με το ποσοστό των «κλικ» που αντιστοιχεί σε κάθε θέση στα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Ας δούμε κάποια από τα στατιστικά στοιχεία:

  • 70%-80% των χρηστών αγνοούν τις διαφημίσεις, εκτός αν έχουν πρόθεση αγοράς, όπου αυξάνεται η πιθανότητα να επιλέξουν ένα διαφημιζόμενο προϊόν.
  • Τα οργανικά αποτελέσματα λαμβάνουν από 51% εώς 80% των «κλικ».
  • Το 75% των χρηστών δεν προχωρά καν στη δεύτερη σελίδα αποτελεσμάτων.
  • Το μακροπρόθεσμο ROI από τα οργανικά αποτελέσματα είναι 5,66 φορές καλύτερο από αυτό των πληρωμένων διαφημίσεων

Διαφορές seo και sem

SEO και μακροπρόθεσμα σταθερά αποτελέσματα

Σε περίπτωση που ακολουθήσουμε τις αρχές του SEO για το Website μας και δημιουργήσουμε σταθερά ποιοτικό περιεχόμενο κερδίζοντας links από άλλα sites, θα αρχίσουμε να εμφανιζόμαστε σε όλο και περισσότερα keywords με οργανικό τρόπο.

Εξίσου όμως σημαντικό είναι πως τα αποτελέσματα του SEO έχουν Compound Effect. Ουσιαστικά, η επιτυχημένη προώθηση SEO για τα keywords που μας ενδιαφέρουν στην αρχή αποφέρει μικρά αποτελέσματα. Εδώ όμως είναι που απαιτείται υπομονή. Με σταθερό budget, μπορούμε σταδιακά να φτάσουμε στην πρώτη σελίδα ή ακόμα και στην πρώτη θέση. 

Όσοι περισσότεροι είναι αυτοί που επισκέπτονται το website μας και έχουν καλή εμπειρία χρήστη, τόσο περισσότερο θα μας εμφανίζει η Google, και κατά συνέπεια θα λαμβάνουμε ακόμη περισσότερες επισκέψεις. Παράλληλα, με τη στόχευση σε άλλα keywords, και λόγω του Authority που αποκτούμε, εμφανιζόμαστε πιο ψηλά και σε νέους όρους αναζήτησης. Το γεγονός αυτό έχει ως επακόλουθο μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Η αύξηση λοιπόν της επισκεψιμότητας είναι συνεχής, παρόλο που το SEO Budget είναι σχετικά σταθερό.

Στο PPC (π.χ. Facebook και Google Ads), μπορεί να γίνει βελτιστοποίηση (Targeting, Quality Score/Relevance) και να χαμηλώσει αρκετά το CPC μέχρι ενός σημείου, αλλά πέρα από αυτό, ο μόνος τρόπος για μεγαλύτερη επισκεψιμότητα είναι η αύξηση Budget.

Γράφημα ROI στο SEO

*Πηγή: Quicksprout.com

Πώς επηρεάζει το SEO το PPC

Μέσω του SEO θα έχουμε βελτιστοποιημένες Landing Pages για τις διαφημίσεις με τα keywords και την πληροφορία που χρειάζεται ο χρήστης. Τι συνεπάγεται όμως μια βελτιστοποιημένη landing page; Καλύτερο navigation, γρήγορη ταχύτητα φόρτωσης και κατά συνέπεια, καλύτερη εμπειρία χρήστη. Αυτό στην πράξη σημαίνει καλύτερο Quality Score και χαμηλότερο κόστος της διαφήμισης. Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε πως χρειαζόμαστε και τα δύο (SEO & PPC) για μία πλήρη Digital Στρατηγική. 

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι μία καμπάνια PPC μπορεί να βοηθήσει το SEO σας. Πώς θα το πετύχει αυτό; Μέσα από τις στοχευμένες διαφημίσεις στα keywords που μας ενδιαφέρουν, μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό του traffic προς τη σελίδα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως, οι χρήστες που έχουν δει τη διαφήμιση σας, είναι πιο πιθανό να επισκεφθούν και την ιστοσελίδα σας μέσα από τα οργανικά αποτελέσματα και να πραγματοποιήσουν κάποια ενέργεια, όπως για παράδειγμα την εγγραφή στα newsletters, ή ακόμη και κάποια αγορά. Εκτός όμως από αυτό, μπορούμε να δούμε ποιες ήταν οι αποδοτικές ενέργειες και ποιες όχι, και να προσαρμόσουμε αντίστοιχα την SEO στρατηγική.

Σχεδιάζοντας κατάλληλη social media στρατηγική

Επηρεάζει το SEO τα υπόλοιπα digital κανάλια και τα social media;

Πώς όμως το SEO συμβάλει στα υπόλοιπα μέσα μιας digital marketing στρατηγικής; Σε όλες τις πλατφόρμες των Social Media, μπορούμε να στοχεύσουμε σε παρόμοια κοινά με τους επισκέπτες της σελίδας μας, αλλά και σε παρόμοια κοινά (lookalike) για τις διαφημίσεις σε όλα τα digital κανάλια. Η επισκεψιμότητα του Website μας επηρεάζει το πόσο μεγάλα και αναλυτικά θα είναι αυτά τα κοινά. Με τις τεχνικές βελτιστοποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν για τη Search Engine Optimization στρατηγική μας, το e-shop ή website μας, αλλά κάθε landing page ή εικόνα θα είναι στην καλύτερη μορφή για διαφημίσεις, αλλά και κοινοποιήσεις. 

Επιπλέον, το περιεχόμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου για Social Μedia Marketing, με αναδημοσιεύσεις, και με έμπνευση για προσαρμοσμένο υλικό για τα υπόλοιπα μέσα. Για παράδειγμα, ένα άρθρο μπορεί να δημοσιευθεί στο Facebook, να συνοδευτεί από μία ωραία φωτογραφία στο Instagram, να γίνει ένα χρήσιμο infographic. Το Digital PR επίσης θα μπορούσε να αποτελεί μία εναλλακτική ονομασία για το SEO. 

Χέρια σε laptop

SEO και Content Marketing

Ίσως έχετε ξανακούσει ότι το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς. Μία τάση που έχει καθιερωθεί είναι ότι το Content γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του SEO και αποτελεί μέρος του κόστους επένδυσης. Και αξίζει. Με το πλούσιο, ποιοτικό και χρήσιμο για τον χρήστη  περιεχόμενο στοχευμένο σε συγκεκριμένα Keywords, η Google αρχίζει να μας αντιμετωπίζει ως καλούς γνώστες του αντικειμένου μας. Κατά συνέπεια, αρχίζει να μας δίνει authority και να μας κατατάσει όλο και πιο ψηλά σε αυτά τα keywords. Όλα αυτά επηρεάζουν τη θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αν το καλοσκεφτείτε, τα καλά αποτελέσματα από το SEO μπορούν να συγκριθούν με τα αποτελέσματα από το παλιό αγαπημένο Word of Mouth. Εδώ που τα λέμε, το να έχεις ένα όμορφο αλλά και φιλικό προς το χρήστη site, γεμάτο με το περιεχόμενο που τον ενδιαφέρει και που ανανεώνεται συχνά, θα κάνει τους χρήστες να θέλουν να περνούν περισσότερο χρόνο στο στη σελίδα σας. Και αυτό είναι που έχει μεγαλύτερη σημασία, όχι τόσο οι μηχανές αναζήτησης, όσο ο ίδιος ο χρήστης και πιθανός πελάτης.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το πόσο κοστίζει το SEO έχει αναρίθμητες δυνητικές απαντήσεις. Πριν αξιολογήσετε τις επιλογές σας, καλό θα είναι να λάβετε υπόψη σας όλους του παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος, και την τρέχουσα κατάσταση της Online παρουσίας σας καθώς και να ορίσετε όλα τα οφέλη, άμεσα ή μη, που θέλετε να λάβετε. Μην ξεχνάτε ότι το SEΟ θέλει χρόνο, αλλά μακροπρόθεσμα αποτελεί μία επένδυση που μπορεί να αναπτύξει σε πολλά επίπεδα την επιχειρηματική δραστηριότητα σας.

Θέλετε λοιπόν μια προσφορά SEO;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops