Πως να “νικήσετε” τον αλγόριθμο του Instagram 2019-2020

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Με ποιόν τρόπο λειτουργεί τελικά ο αλγόριθμος του Instagram;

Ο αλγόριθμος συνεχώς αλλάζει και πάντα έρχονται νέες και απρόσμενες αλλαγές. Οι τελευταίες όμως έχουν προκαλέσει μεγάλη σύγχυση και αναταραχή σε όλους μας αλλά ειδικά στις επιχειρήσεις που προσπαθούν να πουλήσουν ή να προωθήσουν τα προϊόντα τους μέσα από πλατφόρμα του Instagram.

Το έχετε καταλάβει και εσείς ότι πλέον είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί το κοινό που μας ενδιαφέρει, να αυξηθούν οι followers και παράλληλα το engagement.

 

Μην ανησυχείτε όμως υπάρχουν καλά νέα! Γνωρίζουμε πως λειτουργεί ο αλγόριθμος του Instagram και θα το μοιραστούμε μαζί σας.

 

Ήρθε η ώρα να πάρετε πίσω τον έλεγχο του λογαριασμού σας και να σχεδιάσετε εκ νέου την στρατηγική σας.

Πως λειτουργεί ο αλγόριθμος του Instagram για τις δημοσιεύσεις σας;

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι οι δημοσιεύσεις στο instagram δεν παίρνουν πια τα like και τις εμφανίσεις που είχαν κάποτε. Πλέον οι δημοσιεύσεις εμφανίζονται μόνο στο 10% των followers που ακολουθούν τον λογαριασμό σας! Αυτό σίγουρα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που θέλουν να προσεγγίσουν νέους πελάτες και που οι πωλήσεις τους εξαρτώνται από αυτό. Μετά από έρευνα και μελέτη θα σας παρουσιάσουμε τα καλύτερα tips για να κάνετε τον αλγόριθμο του instagram να δουλεύει με το μέρος σας.

#1 Ο αλγόριθμος του Instagram προβλέπει ποιες δημοσιεύσεις σας αρέσουν.

Ο λογαριασμός δεν είναι βασισμένος μόνο σε αυτούς που ακολουθείτε αλλά και σε αυτά που σας αρέσουν γενικά. Όσο περισσότερο κάνετε like σε μια σελίδα, τόσο περισσότερο θα εμφανίζεται και σε πιο υψηλή θέση. Όταν μια δημοσίευση παίρνει δεκάδες like, τότε ο αλγόριθμος καταλαβαίνει ότι αυτό είναι ένα ποιοτικό post και ότι θα αρέσει και σε περισσότερους χρήστες και κάπως έτσι εξηγείται το πώς μερικά post γίνονται Viral.

 

Tip: Η συμβουλή μας για να παίρνετε περισσότερα like στις δημοσιεύσεις σας είναι να εστιάζετε περισσότερο στο να έχετε ποιοτικό περιεχόμενο και ωραίες περιγραφές.

#2 Ξοδέψτε περισσότερο χρόνο στο να ποστάρετε

Με τον συνδυασμό ποιοτικού περιεχομένου και την καλή συχνότητα ποσταρισματος αυξάνουμε τις ενδείξεις στο Instagram ότι έχουμε έναν ποιοτικό λογαριασμό και έπειτα τόσο περισσότερο το κοινό θα βλέπει το περιεχόμενο σας. Θα ρωτούσε κανείς σε αυτό το σημείο όμως “Κάθε πότε πρέπει να ποστάρω;” Η απάντησε σε αυτό είναι ότι πρέπει αυτό να το βρείτε εσείς…

 

“Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να βρείτε εσείς κάθε πότε θα ποστάρετε γιατί θα πρέπει να γίνεται συνέχεια με τον ίδιο ρυθμό, το ίδιο αριθμό posts κάθε μέρα και να συμβαδίζει με την καθημερινή σας ζωή έτσι ώστε να μην διακοπεί”

 

Μεγάλα Brands ανεβάζουν 3 ποστ την ημέρα και αυτό βοηθάει πολύ στο να έχετε δεδομένα για το κοινό, να σας ανακαλύπτουν πιο εύκολα και σίγουρα να αυξήσετε τους Follower σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε και εσείς το ίδιο όμως. Καλύτερα να ανεβάζετε συστηματικά με τον ίδιο ρυθμό και να έχετε μια σταδιακή ανάπτυξη παρά να ποστάρετε συνέχεια διαφορετικές ώρες της ημέρας και με διαφορετικό ημερήσιο αριθμό ποστ γιατί έτσι ο αλγόριθμος του Instagram σίγουρα δεν θα είναι “με το μέρος σας”.

 

Tip: Να προγραμματίζετε τα ποστ σας για να μην ξεχνάτε να τα ανεβάσετε και να βρίσκεστε πάντα την καλύτερη ώρα μπροστά από το κατάλληλο κοινό! 

#3 Ο αλγόριθμος νοιάζεται επίσης για το πότε έγινε το post!

Για τον αλγόριθμο του instagram δεν παίζει μόνο ρόλο τα πόσα like έχει κάποιος αλλά και πότε πραγματοποιήθηκε η δημοσίευση του post. Αυτό γιατί το Instagram θέλει να παρουσιάζει τα νεότερα post. Αυτή η πρόσφατη αλλαγή έγινε όταν το Instagram συνειδητοποίησε ότι ενώ μπορεί να έχει φτάσει το Πάσχα, ακόμα να εμφανιζόντουσαν δημοσιεύσεις από τα Χριστούγεννα στην εξερεύνηση και αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν τους άρεσε.

 

Tip: Βρείτε πότε το κοινό σας είναι περισσότερο ενεργό. Μπείτε στα αναλυτικά στοιχεία δείτε πότε το κοινό σας μπαίνει στο instagram, πότε είναι περισσότερο ενεργό και τι ώρα παίρνετε τα περισσότερα like.

#4 Ο αλγόριθμος καθορίζεται και από τις σχέσεις με το κοινό σας.

Το Ιnstagram λαμβάνει υπόψη του το πόσο καλές σχέσεις έχετε με τους followers σας. Σίγουρα οι περισσότεροι έχετε ακούσει ότι κάνει καλό να μας κάνουν σχόλια στις φωτογραφίες μας. Το instagram ουσιαστικά όταν “καταλαβαίνει” ότι ένας χρήστης σχολιάζει τις φωτογραφίες μας και μάλιστα επανειλημμένα και εμείς απαντάμε στα σχόλια, τότε πιστεύει ότι έχουμε στενές σχέσεις μαζί του και επιλέγει να του δείχνει περισσότερο τα post μας. Γι’αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει καλό engagement!

#5 Ο αλγόριθμος του Instagram διαμορφώνει την αρχική σας βάση της συχνότητας που μπαίνετε στην εφαρμογή.

Εάν μπαίνετε σπάνια στην εφαρμογή τότε θα σας εμφανίζει τα πιο σημαντικά γεγονότα όσο λείπατε. Εάν όμως από την άλλη μπαίνετε συνέχεια στην εφαρμογή, τότε σας δείχνει τα post χρονολογικά. 

#6 Ο αλγόριθμος καταγράφει αυτούς που ακολουθείτε.

Πόσα άτομα ακολουθείτε στο Instagram; Αν ο αριθμός είναι μεγάλος τότε σίγουρα μερικά post δεν θα σας εμφανιστούν ποτέ. Αυτό γιατί ο αλγόριθμος έχει περισσότερες επιλογές από post για να σας δείξει και δεν είναι εφικτό να τα δείτε όλα.

 

Tip: Μπορείτε όμως να κάνετε Mute αυτούς που δεν θέλετε να βλέπετε τα post τους.

 

Πως να “κερδίζετε” τον αλγόριθμο κάθε μέρα

Το Instagram είναι μια εφαρμογή και αποτελείται από πολλά διαφορετικά συστατικά και θέλει έναν συνδυασμό πραγμάτων για να καταφέρετε να κάνετε τον αλγόριθμο να είναι με το “μέρος” σας. Εάν είστε αρκετά αποφασισμένοι να έχετε κάθε μέρα τον αλγόριθμο να δουλεύει για εσάς τότε διαβάστε παρακάτω για το πως θα το καταφέρετε!

Καθημερινά πρέπει να κάνετε τα παρακάτω:

  • Ενδιαφέρον περιεχόμενο
  • Να έχετε συνέπεια στην συχνότητα posts
  • Δημοσιεύσεις φωτογραφιών αλλά και βίντεο
  • Να απαντάτε στα μηνύματα
  • Να απαντάτε στα comments
  • Το προφίλ σας να έχει μια ροή και ένα στυλ
  • Βάλτε σωστά και διαφορετικά δημοφιλή Hashtags

 

Τώρα λοιπόν έχετε όλη την απαραίτητη γνώση που χρειάζεστε. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία, δημιουργείστε καλής ποιότητας περιεχόμενο και φτιάξτε από την αρχή την στρατηγική σας στο Instagram.

 

Συγγραφή Άρθρου: Μάνος Τζεζαϊρης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops