Πως να διαφημιστείτε στο Amazon με επιτυχία

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Μια μικρή εισαγωγή

Όσοι δεν έχετε σκεφτεί το να διαφημίσετε τα προϊόντα σας στο Amazon (το οποίο προϋποθέτει και το να πουλάτε τα προϊόντα σας μέσω Amazon), καιρός να το σκεφτείτε. Το 76% των χρηστών του Amazon ψάχνει στην αναζήτηση για το προϊόν που τον ενδιαφέρει. Είναι κρίμα να χάνετε την ευκαιρία να διαφημίσετε στην αναζήτηση και να μην ξεχωρίζετε από τον ανταγωνισμό.

Το ολιγοπώλιο της διαφήμισης που αποτελείται από τους γίγαντες Google και Facebook έχει πλέον και τρίτο, ισχυρό παίκτη.

Αυτό που έχει σημασία να αντιληφθούμε είναι ότι ο κόσμος δεν μπαίνει στο Amazon απλώς για να κάνει μία αγορά. Μπαίνει και για να συγκρίνει τιμές (90% των χρηστών), για να ανακαλύψει νέα προϊόντα (72% των χρηστών) και για να ξεκινήσει μία προϊοντική αναζήτηση πριν από όλα τα site (56%). 

Ποια στρατηγική ακολουθούμε

Η στρατηγική που ακολουθούμε για τη διαφήμιση στο Amazon δεν διαφέρει από αυτή που ακολουθούμε σε άλλες πλατφόρμες. Δηλαδή:

  • Καθορίζουμε τους στόχους μας,
  • Επιλέγουμε ποια προϊόντα θα διαφημίσουμε,
  • Στήνουμε ολοκληρωμένε, ξεκάθαρες και συνεπείς προϊοντικές σελίδες.

Τι έχει αλλάξει

Σε ότι αφορά την πλατφόρμα της Amazon, τα φθηνά κλικ, ο μικρός ανταγωνισμός και τα λίγα στατιστικά αποτελούν παρελθόν και μάλιστα μακρινό παρελθόν. Το διαφημιστικό εργαλείο της Amazon έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και τόσο οι marketers όσο και όσοι πωλούν αντικείμενα συρρέουν στην πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα εμπλουτίζει διαρκώς τις δυνατότητές της τόσο σε επίπεδο καμπάνιας όσο και σε επίπεδο διαφήμισης. Πολλά από τα χαρακτηριστικά Καθώς όμως αυξάνει ο ανταγωνισμός, οι διαφημιστές πρέπει να γίνονται πιο σοφοί για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των διαφημίσεών τους.

Ο υπολογισμός του κόστους πωληθέντων και οι αμοιβές πωλητών είναι κομβικά σημεία για την κερδοφορία μίας καμπάνιας στο Amazon.

Ποια είδη διαφήμισης είναι διαθέσιμα

Amazon Sponsored Ads

Δουλεύουν με τη λογική του pay per click (PPC). Βασίζονται σε λέξεις κλειδιά και ισχύει η αντιστοίχιση που ξέρουμε από τη Google (ευρεία, ακριβής, αντιστοίχιση φράσης).

Sponsored Brand Campaigns (ή αλλιώς διαφημίσεις τίτλου)

Ο συγκεκριμένος τύπος διαφήμισης επιτρέπει την προώθηση διαφημίσεων με στόχευση σε λέξεις-κλειδιά για περισσότερα προϊόντα, επάνω, κάτω ή παράλληλα με τα αποτελέσματα της αναζήτησης. Μπορείτε να στοχεύσετε τρεις τύπους λέξεων-κλειδιά:

Branded product keywords: δηλαδή ένας συνδυασμός προϊόντος και μάρκας.

Λέξεις-κλειδιά για συμπληρωματικά προϊόντα: δηλαδή ένα πακέτο από δύο ανεξάρτητα προϊόντα των οποίων η ζήτηση αλληλοεπηρεάζεται και που μπορούν να πουληθούν μαζί (παράδειγμα το κέτσαπ και η μουστάρδα).

Αυτόματα στοχευμένες λέξεις-κλειδιά των διαφημιζόμενων προϊόντων είναι ερωτήματα αναζήτησης με τα οποία έχετε ήδη βιώσει επιτυχία, ενώ εκτελείτε αυτόματα στοχοθετημένες διαφημιστικές καμπάνιες προϊόντων.

Αυτή η κατηγορία διαφημίσεων (Sponsored Brand Campaigns) επιτρέπουν την εμφάνιση έως τριών μοναδικών προϊόντων στις διαφημίσεις, την προσαρμογή της διαφήμισης κατά το δοκούν (εικόνα, τίτλος, σελίδα προσγείωσης) καθώς και τη δοκιμή των παραπάνω.  

 

Πηγή εικόνας: Hubspot

Διαφημίσεις εμφάνισης προϊόντος

Ανήκουν στην κατηγορία PPC και εμφανίζονται σε σελίδες με λεπτομέρειες του προϊόντος, σε σελίδες με κριτικές χρηστών, στην κορυφή σελίδων προσφορών και κάτω από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε email για εγκαταλελειμμένα καλάθια, email για follow-up και email για συστάσεις. Ο στόχος του είναι το up-sell ή το cross-sell.

Μπορείτε να στοχεύσετε βάσει προϊόντος (προϊόντα και κατηγορίες) ή βάσει ενδιαφέροντος (ανοίγει δρόμους για μεγαλύτερα ακροατήρια).

Αυτός ο τύπος διαφήμισης επιτρέπει την επιλογή των σελίδων εντός της κατηγορίας που θέλετε να διαφημίσετε και έρχεται με ένα πολύ καλό πακέτο εξαγόμενων στατιστικών στοιχείων (κλικ, δαπάνες, πωλήσεις, κόστος πωλήσεων [ACoS] των καμπανιών σας, αναλυτικές προβολές σελίδας, συνολικές πωλήσεις και το μέσο κόστος ανά κλικ [ACPC]).

Amazon Native Ads

Με αυτή την κατηγορία διαφήμισης, μπορείτε να βάλετε διαφήμιση στο δικό σας site. Αφορούν συστάσεις, αναζήτησης και custom διαφημίσεις.

Διαφημίσεις Video

Αυτές μπορείτε να τις τοποθετήσετε σε site που έχει η Amazon όπως το Amazon.com και το IMDb, σε συσκευές όπως το Fire TV, και σε άλλα σημεία σε όλο το διαδίκτυο. Ασχέτως του αν πουλάτε προϊόντα μέσω Amazon μπορείτε να αγοράσετε αυτόν τον τύπο διαφήμισης οπότε μπορείτε να βάλετε landing page στο Amazon, στο site σας ή οπουδήποτε αλλού θέλετε.

Καταστήματα Amazon

Οι χρήστες μπορούν να προωθήσουν τη μάρκα ή τα προϊόντα τους στο κατάστημά τους στο Amazon. Χρησιμοποιώντας τα template και τίτλους με drag-and-drop μπορείτε να αναδείξετε τη δουλειά σας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι μάρκες παίρνουν ένα Amazon URL και μπορούν να δουν τα δεδομένα του traffic και από που προέρχεται, να παρακολουθούν τις πωλήσεις και τις διαφημιστικές καμπάνιες.

Σημειώστε ότι η δημιουργία ενός καταστήματος στο Amazon είναι δωρεάν!

Υπολογισμός κερδοφορίας

Η κατανόηση των κρυφών αμοιβών και του περιθωρίου κέρδους του κάθε αντικειμένου, βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση μιας καμπάνιας.

Για να υπολογίσετε το περιθώριο κέρδους κάντε την παρακάτω πράξη: ((Τζίρος – (κόστος πωληθέντων + αμοιβές) / τζίρο)) * 100.

Στον παρακάτω πίνακα, βλέπετε παραδείγματα με το περιθώριο κέρδους κάθε προϊόντος (ASIN είναι ο αριθμός που αποδίδει η Amazon σε κάθε προϊόν που μπαίνει στην πλατφόρμα της), αφού έχει υπολογιστεί το κόστος πωληθέντων, το κόστος αποθήκευσης και το κόστος διαφήμισης.

 

Πηγή πίνακα: Search Marketing Expo

Τοποθετηθείτε σε όλο το φάσμα του marketing funnel στο Amazon

Δεν χρειάζεται να περιοριστείτε στο κάτω άκρο, εκεί δηλαδή που βρίσκονται οι καταναλωτές που είναι έτοιμοι να αγοράσουν. Εξ’ άλλου εκεί ακριβώς γίνεται χαμός από ανταγωνισμό. Μπορείτε να «τρέξετε» καμπάνιες προς καταναλωτές που βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης. Το κλειδί είναι να βάζετε στόχους και να τους παρακολουθείτε ανεξαρτήτως του σταδίου στο οποίο βρίσκεστε.

Για να προσεγγίσετε όσο περισσότερους χρήστες της Amazon, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε όλους τους πιθανούς τύπους στόχευσης: βάσει μάρκας, βάσει προϊόντος, χωρίς μάρκα.

Ψηλά στο funnel: με ποστ Amazon (οργανικά/ δωρεάν) και video στις διαφημίσεις αναζήτησης.

Πως θα μετρήσετε: εμφανίσεις (impressions), αριθμό click και click-through rate (CTR).

Στη μέση του funnel: με χορηγούμενες branded διαφημίσεις και χορηγούμενες προϊοντικές (χωρίς μάρκα) διαφημίσεις.

Πως θα μετρήσετε: εμφανίσεις, αριθμό click, click through rate, νέα έσοδα για τη μάρκα, κόστος διαφήμισης ανά πώληση.

Χαμηλά στο funnel: με χορηγούμενες στη μάρκα και χορηγούμενες προϊοντικές οι οποίες στοχεύουν σε λέξεις-κλειδιά της μάρκας. Επίσης, με retargeting βάσει ASIN με διαφημίσεις εμφάνισης ώστε να «χτυπήσετε» χρήστες εντός και εκτός Amazon. 

Πως θα μετρήσετε: κόστος διαφήμισης ανά πώληση και ROI (return on investment).

Οργανώστε καμπάνιες για έλεγχο και κερδοφορία

Ένας καλά στημένος λογαριασμός θα βοηθήσει στο να είναι οι καμπάνιες σας κερδοφόρες. Κατηγοριοποιήστε τις με βάση τη μάρκα, χωρίς μάρκα, ειδικές και καμπάνιες για συγκεκριμένους κωδικούς.

Δυναμικό bidding

Τα bids προσαρμόζονται αυτόματα, από τον έξυπνο αλγόριθμο, με βάση την πιθανότητα μετατροπής. Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές bidding: κάτω, επάνω & κάτω και σταθερό.

Bidding τοποθέτησης

Οι προσαρμογές προσφορών τοποθέτησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της προσφοράς σελίδας ή / και σελίδας προϊόντος έως και 900%. Κατεβάστε την αναφορά τοποθέτησης για να δείτε πού προβάλλονται οι καμπάνιες σας και πώς αποδίδουν σε κάθε τοποθέτηση. Στη συνέχεια, μπορείτε να υπολογίσετε τα περιθώρια κέρδους με βάση τη θέση της διαφήμισης και να αξιολογήσετε τις στρατηγικές προσφοράς τοποθέτησης.

Εποχικότητα και τις τάσεις αναζήτησης

Μην περιοριστείτε στα κλασσικά, τύπου «λέξεις-κλειδιά για καλοκαιρινά πέδιλα». Να έχετε συνεχώς στο νου σας ότι ψάχνετε τις αναζητήσεις που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου

Υπάρχουν χρήστες που ψάχνουν στο Amazon για π.χ. «δώρα γι ‘αυτόν», οπότε χρειάζεται να παρακολουθείτε συνεχώς τι συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ώστε να ενσωματώνετε τα ευρήματα στο σχεδιασμό σας.

Ετοιμότητα σε επίπεδο ASIN

Η διαφήμιση στο Amazon με στόχο τις πωλήσεις είναι αναπόφευκτη εκτός κι αν τα προϊόντα σας είναι εντελώς έτοιμο.

Άρα απαιτείται βελτιστοποίηση της σελίδας του προϊόντος με ξεκάθαρους τίτλους, πολλές εικόνες του προϊόντος, πολλές και ολοκληρωμένες πληροφορίες για το προϊόν, κριτικές και επαρκές στοκ (μην βάλετε προϊόντα με χαμηλό στοκ στις καμπάνιες σας). Οι λεπτομέρειες του προϊόντος, οι κριτικές, οι φωτογραφίες, η ταχύτητα αποστολής, η ταχύτητα ανταπόκρισης, τα επίπεδα στοκ αλλά και η διαφήμιση συνθέτουν σκηνικό επιτυχίας για περισσότερο visibility και περισσότερες κερδοφόρες πωλήσεις στο Amazon.

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops