Οι τάσεις στο PPC για το 2020

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Οι προβλέψεις για το 2020 συνεχίζονται, μόνο που αυτή τη φορά αφορούν τη διαφήμιση PPC (pay per click).

Από τη μία έχουμε τα εργαλεία που θα χρειαστούμε τη νέα χρονιά και από την άλλη έχουμε τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν και πάνω από όλα έχουμε τη στρατηγική! Και για αυτό θα ξεκινήσουμε από αυτή. Ο λόγος για τον οποίο καθίσταται σημαντική είναι διότι πρόκειται για το πιο σταθερό πράγμα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Αν ο marketer μπορεί να σκεφτεί στρατηγικά τότε ασχέτως των εξελίξεων θα επιτύχει το στόχο του. Όλα τα άλλα έπονται. Ποια;

1.Η κυριαρχία του αυτοματισμού

39 (λίγοι περισσότεροι από τους κατασκευαστές πλυντηρίων ? ) τοπ marketers συμφωνούν: ο αυτοματισμός θα κυριαρχήσει. Και αυτός φέρνει μαζί του περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη και περισσότερο machine learning. Τα χέρια του marketer λύνονται καθώς μπορεί να παίξει πιο επιτελικό ρόλο και να αφήσει τα ρομπότ να κάνουν όλη τη «βρώμικη» δουλειά. Τελικός στόχος, η κατανόηση του καταναλωτή ώστε οι διαφημίσεις να είναι απόλυτα προσωποποιημένες και στοχευμένες.

Μέσα σε αυτή τη λογική εντάσσονται και εργαλεία όπως το Data Studio της Google χάρη στο οποίο μπορούμε να απλοποιήσουμε το reporting, συνδέοντάς το με τις πηγές δεδομένων. Με το Data Studio μπορούμε εύκολα και γρήγορα να φτιάξουμε καταπληκτικά reports. Μπορούν να ανανεωθούν άμεσα και μπορούν να προσωποποιηθούν με όποιο τρόπο θελήσουμε. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αποφεύγονται τα λάθη καθώς τα δεδομένα μπαίνουν αυτόματα και μετατρέπονται σε report.

Επίσης, το Google Ads Scripts τα οποία μπορούν να κάνουν την επαγγελματική μας καθημερινότητα λίγο (εντάξει αρκετά) πιο εύκολη. Υπάρχουν έτοιμα και άρα δεν χρειάζεται να τα φτιάξουμε από την αρχή. Μερικά πολύ ενδιαφέροντα σενάρια περιλαμβάνουν τον έλεγχο για σπασμένα URL, τον εντοπισμό του βαθμού ποιότητας (quality score), την εύρεση των αρνητικών λέξεων-κλειδιά τα οποία εμποδίζουν την επιτυχία της διαφήμισης, την παρακολούθηση του προϋπολογισμού και άλλα πολλά.

2.Ενοποίηση του marketing

Τέρμα ο γνωστός διαχωρισμός social, αναζήτηση, ηλεκτρονικό εμπόριο. Όλα ενώνονται γλυκά και γίνονται ένα. Το PPC per se θα αποτελεί στρατηγική επιλογή και οι διάφορες πλατφόρμες συνδυαζόμενες θα καλούνται απλώς να «βρουν» το κοινό-στόχος.

Για αυτό και ο ρόλος της στόχευσης του ακροατηρίου, του κοινού-στόχος με άλλα λόγια, θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία. Η δουλειά του έξυπνου marketer είναι να βρει τρόπο να μιλήσει στο κοινό του την κατάλληλη στιγμή καθ’ όλη τη διάρκεια της καταναλωτικής του διαδρομής, κάνοντας όλη την επικοινωνία όλο και περισσότερο προσωποποιημένη.

Πρόσφατα η Google λάνσαρε δύο νέους τρόπους στόχευσης ακροατηρίου:

  • Ακροατήρια affinity.
  • Εποχιακά τμήματα της αγοράς (in-market audiences).

Τα affinity ήταν διαθέσιμα για τις διαφημίσεις video και display αλλά πλέον η Google τα προσφέρει και το Search και το YouTube. Υπενθυμίζουμε ότι με τα affinity ακροατήρια μπορούμε να φτάσουμε στον καταναλωτή βασισμένοι σε μία ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο ζωής του, τα πάθη του και τις συνήθειες που έχει.

Τα in-market ακροατήρια είναι οι πελάτες που σκέφτονται και κάνουν έρευνα αγοράς για ένα προϊόν ή υπηρεσία παρόμοια με αυτή που διαθέτετε κι εσείς στην αγορά. Όμως, πλέον, η Google εμφανίζει καταναλωτικά, εποχιακά events όπως η Black Friday και τα Χριστούγεννα, για το Search και το YouTube. Αν δεν τα έχετε δοκιμάσει, τότε πρέπει να το κάνετε. Μπορείτε να τα προσθέσετε στο λογαριασμό σας σε mode παρατήρησης και να δείτε τι απόδοση έχουν.

3.GDPR και άλλα

Ο κανονισμός για το GDPR και άλλες παρεμφερείς νομοθεσίες κάνουν το tracking του πελάτη όλο και πιο δύσκολο, βάζοντας τον marketer σε νέες δημιουργικές περιπέτειες, με την έννοια ότι πρέπει να σκεφτεί τρόπους να παρακολουθήσει τον καταναλωτή χωρίς να παραβιάζει τα προσωπικά του δεδομένα.

4.Υπάρχουν κι άλλες πλατφόρμες (πέρα από τη Google και τη Facebook

Οι χρήστες φαίνεται να περνούν πολύ χρόνο και σε άλλες πλατφόρμες όπως TikTok, Pinterest, Twitter κλπ, των οποίων ο τζίρος διαρκώς αυξάνει. Η τάση αυτή δεν φαίνεται να κάμπτεται από τίποτα κι αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα (οι μάρκες) πρέπει να βρίσκονται εκεί που βρίσκονται οι καταναλωτές. Δηλαδή διαφημίζουμε εκεί που βρίσκεται το κοινό που μας ενδιαφέρει και όχι απλά στο Google ή στο Facebook, πράγμα που με τη σειρά του απαιτεί να μάθουμε που περνάει τον online χρόνο του το ακροατήριό μας. Μία πλατφόρμα που θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο είναι αυτή της Amazon και το Amazon Ads. Σε ότι αφορά το budget αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τον περαιτέρω κατακερματισμό του.

5.Όλο και πιο κοντά στον καταναλωτή

Οι marketers δεν αρκούνται πια στο brand awareness. Επιδιώκουν το brand affinity. Δηλαδή τη δημιουργία ισχυρής σχέσης του καταναλωτή με τη μάρκα. Η δημιουργία αμφίδρομης σχέσης της μάρκας με τον καταναλωτή ήταν ανέκαθεν σημαντική. Πλέον, θα είναι κυρίαρχη.

Πρόσφατα η Google ανακοίνωσε (και τεστάρει προς το παρόν) τη δημιουργία ενός νέου extension στην αναζήτηση. Φόρμες που ενσωματώνονται στη διαφήμιση και φέρνουν νέα leads.

Τα στοιχεία που καταχωρούνται στη φόρμα προς το παρόν είναι: email, όνομα, τηλέφωνο, ταχυδρομικός κώδικας. Όταν κάποιος ανοίξει τη φόρμα μετριέται σαν κλικ. Όταν κάποιος τη συμπληρώσει και την υποβάλει μετριέται σαν μετατροπή. Τα στοιχεία που συλλέγονται μπορούν να κατέβουν σε ένα αρχείο xls για περαιτέρω επεξεργασία.

6.Λιγότερα οργανικά αποτελέσματα

Όποιος δεν βρει αυτό που ψάχνει στις τρεις πρώτες σελίδες αποτελεσμάτων, αλλάζει λέξεις αναζήτησης. Έτσι, η Google ετοιμάζεται να περιορίσει τα αποτελέσματα που εμφανίζονται. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι για να εμφανιστεί ένα αποτέλεσμα θα πρέπει το site που το υποστηρίζει να έχει το καλύτερο δυνατό περιεχόμενο. Αν όχι, τότε θα πρέπει να έχετε τεράστιο διαφημιστικό budget. Αν τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει, τότε τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.

7.Η άλλη ματιά του CRO

Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με το Conversion Rate Optimization (CRO) αλλά τείνουμε να αγνοούμε το Customer Optimization. Γιατί ένα πράγμα είναι να πληρώνεις για να κερδίσεις τον πελάτη και άλλο να πληρώνεις για να διατηρήσεις τον πελάτη. Τα μεγαλύτερα οφέλη για τις επιχειρήσεις έρχονται από ευχαριστημένους πελάτες οι οποίοι επαναλαμβάνουν τις αγορές τους.

8.Marketer με τεχνικές γνώσεις

Η ανάγκη για τεχνικές γνώσεις από την πλευρά των marketer γίνεται όλο και επιτακτική. Δεν αρκεί να ξέρουμε πως να επιτύχουμε ένα στόχο, χρειάζεται να μπορεί να κατανοήσει (ή ακόμα και να δουλέψει) τα εργαλεία που στηρίζουν τις διάφορες ενέργειες.

9.Video is King

Το video ανεβαίνει και θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Τόσο μέσω των social media και των εργαλείων τους όσο και μέσω των εξειδικευμένων πλατφορμών οι οποίες προσφέρουν μόνο video content. Αρκεί να πούμε ότι 87% των μαρκών (brands) χρησιμοποιούν το video στο marketing που κάνουν.

10.Φωνητική αναζήτηση

Η φωνητική αναζήτηση είναι σημαντική για όλους και η διείσδυσή της έχει αυξητικές τάσεις.

Όσον αφορά τους χρήστες, το 50% των χρηστών κινητών συσκευών χρησιμοποιεί τη φωνητική αναζήτηση.

Επομένως οι μηχανές αναζήτησης πρέπει να βελτιώσουν/ προσαρμόσουν τον αλγόριθμο ώστε να μπορεί να αντιληφθεί την ερώτηση και να εμφανίσει τα σωστά αποτελέσματα. Για τους marketers βέβαια η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη διότι αν δεν λάβουν την παράμετρο της φωνητικής αναζήτησης υπ’ όψιν, μπορεί να καταλήξουν σε διαφημίσεις που δεν προβάλλονται.

Με αυτά κατά νου, περιμένουμε το 2020 και τις αλλαγές που θα φέρει. Πολύ σπάνια πρόκειται για επαναστάσεις. Συνήθως πρόκειται για ομαλές μεταβάσεις.

Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά!

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΤο μεγάλο νέο είναι ότι το νέο update της Google στοχεύει στην μείωση του ανεπιθύμητου περιεχομένου στα αποτελέσματα αναζήτησης κατά 40%,

14 Μαρτίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops