Ο απόλυτος οδηγός για τον εντοπισμό κακών backlinks

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Σήμερα θα δούμε πραγματικά παραδείγματα αφύσικων συνδέσμων και θα σας βοηθήσουμε να προσδιορίσετε με σαφήνεια πότε πρέπει να απορριφθεί ένας σύνδεσμος. Ο έλεγχος των backlink είναι λίγο dirty job αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει και εδώ θα δούμε πως μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα και γρήγορα. Μπορεί σε κάποιους ο έλεγχος των backlink να ακούγεται ξεπερασμένος αλλά δεν είναι!

Τα anchor κείμενα είναι το κλειδί για την εύρεση κακών συνδέσμων

Είστε μπροστά στην οθόνη σας και βλέπετε μία ατελείωτη σειρά δεδομένων backlink, και σκέφτεστε από πού να ξεκινήσετε τον εντοπισμό των κακών συνδέσμων.

Υπάρχει μια απλή απάντηση: anchor text.

Το κείμενο με άγκυρα που περιέχει λέξεις-κλειδιά είναι σίγουρο ότι περιέχει κακό σύνδεσμος. Γιατί; Επειδή ενώ είναι αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για SEO, είναι σπάνιο οι ιστότοποι αυτοί να συνδέονται μαζί σας με τις λέξεις-κλειδιά για τις οποίες θέλετε να λάβετε καλή κατάταξη.

Οι σύνδεσμοι που έχουν ληφθεί φυσικά έχουν συνήθως κείμενο αγκύρωσης όπως:

«Κάντε κλικ ΕΔΩ»,

«Iστοσελίδα»,

«Eδώ», και

Tην επωνυμία ή το domain σας.

Θα βρείτε το κείμενο αγκύρωσης που εστιάζει στις λέξεις-κλειδιά ως το κοινό σημείο σε όλους τους παρακάτω συνδέσμους.

Παραδείγματα κακών backlinks

1. Παραβιασμένa (χακαρισμένα) site

Το πρώτο παράδειγμα είναι από ένα παραβιασμένο site.

Πρόκειται για ένα κανονικότατο site, το laurakalister.com το οποίο είναι εμφανώς χακαρισμένο. Στο blog του περιέχει άρθρα άσχετα μεταξύ τους, άσχετα με το περιεχόμενο του site, τα οποία είναι κλασσικές περιπτώσεις clickbait. Τα άρθρα περιέχουν πολλούς συνδέσμους με λέξεις-κλειδιά και άγκυρες. Πολλά από αυτά δε, δεν βγάζουν το παραμικρό νόημα.

Χωρίς τον παραμικρό δισταγμό απαλλαγείτε από τέτοια links καθώς αν η Google κάνει χειροκίνητο έλεγχο θα τα βρει και θα έχει αντίκτυπο στο site.

2. Φάρμες περιεχομένου

Υπάρχουν site τα οποία αποκαλούνται φάρμες περιεχομένου καθώς ο σκοπός τους είναι να δέχονται συνδέσμους σε άρθρα χαμηλής ποιότητας. Κι εκεί συναντάμε εντελώς άσχετα άρθρα μεταξύ τους. Τέτοια link τα απορρίπτουμε ειδικά όταν υπάρχει πολλή επανάληψη σε εμπορικό κείμενο με άγκυρες.

Πως θα τα ανακαλύψετε; Αναζητήστε κείμενο αγκύρωσης με επίκεντρο τις λέξεις-κλειδιά στο υπολογιστικό φύλλο σας και, στη συνέχεια, σαρώστε τα domain names στα οποία συνδέονται. Ψάξτε για οτιδήποτε είναι εντελώς άσχετο, για παράδειγμα ένα site για μωρά ενώ ελέγχετε για ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

3. Σελίδες συνδέσμων

Το site αυτό: http://karmadi.com/links.htm  είναι ένα τυπικό παράδειγμα μιας σελίδας συνδέσμων. Οι σύνδεσμοι σε αυτούς τους τύπους σελίδων δεν είναι απαραίτητα πληρωμένοι, αλλά σίγουρα δεν είναι νορμάλ. Ενδέχεται να υπήρχε περίπτωση ανταλλαγής συνδέσμων, ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι η Google δεν καλοβλέπει τις ανταλλαγές συνδέσμων.

Και ενώ όπως βλέπει κανείς η σελίδα αφορά μία συγκεκριμένη ράτσα σκυλιών, τα άρθρα που περιλαμβάνονται αναφέρονται στη συνταξιοδότηση, στον αλκοολισμό κλπ και παράλληλα συνυπάρχουν με πολλά άρθρα που όντων αφορούν σκυλιά. Άρα τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Τα απορρίπτουμε όλα; Κι αν κάποιο από τα άρθρα όντως οδηγεί στο site του πελάτη;

Απάντηση: τα κόβετε διότι είναι επικίνδυνα και αμφίβολης χρησιμότητας.

4. Πλαστά προφίλ χρηστών

Ο επόμενος τύπος συνδέσμου που θα εξετάσουμε είναι εκείνοι που τοποθετούνται σε πλαστά προφίλ χρηστών.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε ένα προφίλ χρήστη με κείμενο με άγκυρες, πλούσιο σε λέξεις-κλειδιά το οποίο δείχνει σε διάφορα site.

Για παράδειγμα, υπάρχει ένας σύνδεσμος με το κείμενο αγκύρωσης «απαιτείται». Αυτό οδηγεί σε έναν ιστότοπο λεξικού που έχει μια σελίδα σχετικά με τη λέξη «απαιτείται». Είναι σαφές ότι ο ιστότοπος του λεξικού θέλει να κατατάξει αυτήν τη συγκεκριμένη λέξη-κλειδί, έτσι έχει πληρώσει για τον σύνδεσμο.

Τι κάνετε; Είναι αρκετά σαφές ότι δεν είναι νόμιμο προφίλ χρήστη και ότι έχει δημιουργηθεί με μοναδικό σκοπό την τοποθέτηση συνδέσμων για χειρισμό του αλγορίθμου Google.

Πώς να ανακαλύψετε αυτόν τον τύπο συνδέσμου; Αναζητήστε στη διεύθυνση URL του πίσω συνδέσμου για τις λέξεις «χρήστης» ή «προφίλ χρήστη».

5. Bloggers

Όταν πληρώνετε (ή δωροδοκείται) bloggers για συνδέσμους με το site σας, είναι σημαντικό να το κάνετε σωστά:. Οποιοσδήποτε τέτοιος σύνδεσμος πρέπει να επισημαίνεται με το χαρακτηριστικό rel = “sponsored” ή rel = “nofollow”.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι σαφώς παραβιάζουν αυτούς τους κανόνες, παρόλο που στις επίσημες οδηγίες της Google για σχήματα συνδέσμων, αυτός ο τύπος συνδέσμου είναι στην κορυφή της λίστας!

Υπάρχουν blogs που παραβιάζουν τις οδηγίες της Google και μπορεί να περιέχουν συνδέσμους προς τον ίδιο ιστότοπο και όλοι τους οδηγούν σε σελίδες προϊόντων και έχουν anchor text με λέξεις-κλειδιά.

Συχνό φαινόμενο είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα σε συνδέσμους τέτοιων blog άρθρων (όπως rel = “sponsored” ή rel = “nofollow”) που να υποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ του ιστολογίου και του ιστότοπου που πάνε τα link, κάτι που είναι σαφώς εμπορικό.

Τι κάνετε; Τα αφαιρείτε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Πώς να εντοπίσετε αυτόν τον τύπο συνδέσμων: αναζητήστε τη λίστα τομέων σύνδεσης για το «blog» ή τα ονόματα ατόμων (πολλοί bloggers τοποθετούν το όνομά τους στον τομέα τους). Για να εξοικονομήστε χρόνο θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το Regex στα Φύλλα Google για να επιταχύνετε αυτήν την εργασία.

6. Σύνδεσμοι σε ολόκληρο τον ιστότοπο

Προχωρούμε τώρα στη σημασία της τοποθεσίας συνδέσμου. Το που τοποθετείται ένας σύνδεσμος παίζει σημαντικό ρόλο.

Η τοποθέτηση ενός backlink σε μια περίοπτη θέση -όπως στην κύρια σελίδα, στο sidebar ή στο υποσέλιδο ενός site- είναι συνήθως μια ισχυρή ένδειξη ότι το link είναι πληρωμένο. Γιατί; Διότι συνήθως οι σύνδεσμοι σε αυτές τις θέσεις αφορούν το site καθ’ αυτό και όχι τρίτα site. Άρα όταν συναντάμε τέτοιους συνδέσμους αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για προσχεδιασμένη ενέργεια.

6.1 Παράδειγμα: Σύνδεσμοι πλευρικής μπάρας

Στην παρακάτω φωτό της πλευρικής μπάρας υπάρχουν link, πιθανώς πληρωμένa.

Οι σύνδεσμοι φαίνονται ύποπτοι για διάφορους λόγους:

  • Βρίσκονται στην πλευρική μπάρα,
  • Η επικεφαλίδα στην ενότητα είναι η λέξη “σύνδεσμοι”, δηλαδή «τι κάνει νιάου-νιάου»,
  • Το κείμενο με άγκυρα όλων αυτών των συνδέσμων εστιάζεται στις λέξεις-κλειδιά.

Ωστόσο, δεν είναι μία ξεκάθαρη περίπτωση καθώς τα περισσότερα από τα link σχετίζονται με τη θεματολογία του site (συνταξιούχοι). Άρα πως αποφασίζουμε τι κάνουμε με αυτά τα link;

Καλό είναι να εξετάσετε ολόκληρο το πακέτο backlink του ιστότοπου που ελέγχετε. Εάν είναι γενικά καθαρό, με ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία συμμετοχής σε «πάρε-δώσε» μην το απορρίψετε. Ωστόσο, εάν τα backlink έχουν πολλά παραδείγματα τακτικής δημιουργίας συνδέσμων, σίγουρα απορρίψτε τα. Αν εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες, αναρωτηθείτε αν θα περνούσε τον χειροκίνητο έλεγχο της Google.

6.2 Παράδειγμα: Σύνδεσμοι υποσέλιδου

Τα links στο υποσέλιδο μπορεί συχνά να είναι πληρωμένα καθώς είναι λιγότερο εμφανή στους χρήστες και έτσι οι ιδιοκτήτες των site δέχονται να τα τοποθετήσουν. Πως μπορείτε να καταλάβετε αν υπάρχουν στο υποσέλιδο πληρωμένα link; Θα δείτε τμήμα της περιοχής υποσέλιδου να ονομάζεται «χρήσιμοι σύνδεσμοι», το οποίο από μόνο του είναι μια κόκκινη σημαία ή θα δείτε κάποια λέξη υπερβολικά εμπορική για το συγκεκριμένο πεδίο. Αν λοιπόν βρείτε τέτοιους συνδέσμους σίγουρα τους αφαιρείτε.

Για να βοηθηθείτε στην αναζήτηση τέτοιων συνδέσμων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξειδικευμένα λογισμικά.

7. Σύνδεσμοι καταλόγου

Παλιότερα η απόκτηση συνδέσμων καταλόγου ήταν μια πολύ συνηθισμένη τακτική SEO για τον χειρισμό του αλγορίθμου της Google.

Η πρακτική έχει γενικά εξαφανιστεί, ειδικά καθώς η Google έχει δηλώσει επισήμως ότι «οι σύνδεσμοι ιστότοπου ή σελιδοδεικτών χαμηλής ποιότητας» θεωρούνται κακή πρακτική.

Ωστόσο, ο όρος-κλειδί είναι το «χαμηλής ποιότητας» διότι οι σύνδεσμοι καταλόγου δεν είναι εγγενώς κακοί, και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι στην πραγματικότητα ένας απόλυτα νόμιμος τρόπος για τη δημιουργία συνδέσμων προς τον ιστότοπό σας. Για παράδειγμα, εάν είστε φυσικό κατάστημα, είναι λογικό να λάβετε έναν σύνδεσμο σε έναν καλής ποιότητας τοπικό κατάλογο.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε ένα σαφές παράδειγμα καταλόγου χαμηλής ποιότητας. Είναι σαφώς κατασκευασμένο αποκλειστικά για σκοπούς δημιουργίας συνδέσμων και όχι για χρήστες.

Πληροί όλα τα κριτήρια ενός καταλόγου χαμηλής ποιότητας καθώς:

  • Συνδέει με όλες τις κατηγορίες site,
  • Δίνει τη δυνατότητα καταχώρησης ή υποβολής add URL/link,
  • Ακόμα και από αισθητικής πλευράς υστερεί σημαντικά .

Μην αναρωτηθείτε τι να κάνετε. Να τα απορρίψετε!

Πως θα τα ανακαλύψετε; Αναζητήστε τα “directory”, “dir” ή “webdir” στο όνομα domain.

Είδαμε επτά παραδείγματα συνδέσμων κακής ποιότητας και το τι να κάνετε με αυτά. Σε επόμενο άρθρο θα δούμε κι άλλα θέματα που αφορούν το SEO.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops