MUM: ο νέος αλγόριθμος της Google θα φέρει τα πάνω-κάτω;

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει για τα καλά στην καθημερινότητά μας!

Μόλις διαβάσετε το παρακάτω άρθρο, θα αντιληφθείτε ότι ο MUM δεν είναι απλώς μία βελτίωση της εμπειρίας αναζήτησης αλλά μία επανάσταση!

Όσοι παρακολουθείτε την επικαιρότητα αποκλείεται να μην το έχετε μάθει. Ο MUM (Μultitask Unified Model), ο νέος αλγόριθμος της Google έφτασε και αλλάζει ό,τι ξέραμε για την αναζήτηση.

Σε λίγο ο προηγούμενος αλγόριθμος, ο BERT (ο οποίος επίσης βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη), θα μοιάζει εντελώς παρωχημένος. Ο MUM είναι 1000 φορές πιο ισχυρός!

Στόχος του MUM είναι να παρέχει γρήγορα, προφανώς, και σωστά αποτελέσματα ακόμα και σε πολύπλοκες αναζητήσεις. Δηλαδή εκεί που θα χρειάζονταν πολλαπλές αναζητήσεις για να πάρεις μία απάντηση, πλέον θα απαιτείται μόνο μία!

Η όλη λογική του MUM λειτουργεί όπως θα λειτουργούσαν δύο άνθρωποι που συζητούν.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: έστω ότι είστε πεζοπόρος και έχετε ανέβει στο όρος Adams και το επόμενο φθινόπωρο σκοπεύετε να ανέβετε στο όρος Fuji. Η ερώτηση στην οποία θα θέλατε απάντηση είναι: «τι πρέπει να κάνω διαφορετικά για να προετοιμαστώ;»  

Για να πάρετε την κατάλληλη απάντηση από τον BERT πρέπει να κάνετε μία σειρά ερωτήσεων όπως: την υψομετρική διαφορά των δύο βουνών, τις φθινοπωρινές θερμοκρασίες, τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε, τη δυσκολία των μονοπατιών και πολλές ακόμα. Αν όμως είχατε έναν άνθρωπο απέναντί σας, θα του κάνατε μία και μόνη ερώτηση:  «τι πρέπει να κάνω διαφορετικά για να προετοιμαστώ;»  και η απάντησή του θα περιείχε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε.

Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό αλλά δεν είναι τραβηγμένο. Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη παραδείγματα σύνθετων αναζητήσεων των οποίων οι απαντήσεις δεν προκύπτουν από μία και μόνο αναζήτηση.

Οι μηχανές αναζήτησης, ως έχουν, δεν μπορούν να διαχειριστούν τέτοιου είδους σύνθετες αναζητήσεις και να απαντήσουν όπως ένας ειδικός θα απαντούσε.  Όμως η τεχνολογία του MUM (Multitask Unified Model) θα κάνει ακριβώς αυτό. Θα ελαχιστοποιεί τον αριθμό των αναζητήσεων που απαιτούνται για σύνθετες ερωτήσεις.

Τεχνικά, η αρχιτεκτονική του MUM βασίζεται σε open source (όπως άλλωστε και ο BERT) και στην τεχνητή νοημοσύνη, χρησιμοποιεί το πλαίσιο Τ5 text to text (φυσική επεξεργασία γλώσσας), είναι 1000 φορές πιο δυνατός, είναι εκπαιδευμένος σε 75 διαφορετικές γλώσσες και πολλά διαφορετικά, ταυτόχρονα καθήκοντα ώστε να μπορεί να έχει συνολική κατανόηση της πληροφορίας και της γνώσης παγκοσμίως.

Γλωσσικοί περιορισμοί

Η γλώσσα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην πληροφορία. Ο MUM έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια και να μεταφέρει τη γνώση σε διάφορες γλώσσες. Μπορεί να μάθει από πηγές που είναι γραμμένες σε άλλη γλώσσα από αυτήν στην οποία γίνεται η αναζήτηση και έτσι να φέρει τη σωστή πληροφορία.

Έστω λοιπόν, συνεχίζοντας το παράδειγμα με το όρος Fuji, ότι η πραγματικά χρήσιμες πληροφορίες είναι στα ιαπωνικά, αλλά ο χρήστης δεν γνωρίζει ιαπωνικά, οπότε πρακτικά δεν έχει πρόσβαση στην πληροφορία. Ο MUM έρχεται να λύσει το πρόβλημα, αντλώντας και συνδυάζοντας πληροφορίες από διάφορες γλώσσες και να τις φέρει μπροστά του. Έτσι, στην επόμενη αναζήτηση για το όρος Fuji, μπορεί να δει αποτελέσματα με τη θέα του βουνού ή καταστήματα με σουβενίρ, τα οποία είναι αποτελέσματα που προκύπτουν αν η αναζήτηση γίνει στα ιαπωνικά.

Ο MUM έχει εκπαιδευτεί σε 75 γλώσσες πράγμα που επιτρέπει στο σύστημα να σπάσει γλωσσικά όρια και εμπόδια. Με τη σημερινή τεχνολογία δηλαδή, θα πρέπει να αναζητήσουμε πληροφορίες στα ιαπωνικά για να βρούμε καλές απαντήσεις για ένα ταξίδι στο Φούτζι, ας πούμε. Το MUM θα μπορεί να αναζητήσει απευθείας τις πληροφορίες και να τις παρέχει κατευθείαν στα αποτελέσματα στη δική μας γλώσσα.

Συνεχίζοντας στο παράδειγμα με το Fuji, ο MUM μπορεί να καταλάβει ότι το Adams και το Φούτζι είναι βουνά. Μπορεί να καταλάβει ότι θα πρέπει να δώσει πληροφορία για το έδαφος και όχι ας πούμε για τη χλωρίδα και την πανίδα και θα καταλάβει ότι με τον όρο “προετοιμασία” ο χρήστης μπορεί να μην αναφέρεται στην φυσική κατάσταση (έχει ήδη ανέβει ένα βουνό), αλλά πιθανότατα σημαίνει ότι ψάχνει για τη σωστή ταχύτητα ανάβασης ή τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Πληροφορίες διαφορετικού τύπου

Αφού λοιπόν ο MUM μπορεί να ανασύρει πληροφορίες που βασίζονται σε βαθειά γνώση του κόσμου, θα μπορούσε να τονίσει ότι και τα δύο βουνά έχουν περίπου το ίδιο υψόμετρο, ότι το φθινόπωρο είναι περίοδος βροχών για στο Fuji και ότι μπορεί να χρειαστεί ένα αδιάβροχο μπουφάν. Θα μπορούσε επίσης να ανασύρει χρήσιμα άρθρα με τον καλύτερο εξοπλισμό ή τις καλύτερες ασκήσεις προετοιμασίας, με δείκτες προς χρήσιμα άρθρα, video ή φωτογραφίες από όλο το διαδίκτυο.

Στο τέλος, θα έχετε τη δυνατότητα να τραβήξετε μια φωτογραφία από τις μπότες πεζοπορίας που έχετε και να τον ρωτήσετε,” μπορώ να τις χρησιμοποιήσω για να ανέβω στο Fuji; ” Ο MUM θα «διαβάσει» την εικόνα κ θα τη συνδέσει με την ερώτησή σας για να σας ενημερώσει ότι οι μπότες σας είναι κατάλληλες! ”

Ο MUM καταλαβαίνει τις πληροφορίες τόσο σε κείμενο όσο και σε εικόνες και, στο μέλλον, θα μπορεί να καταλάβει και βίντεο και ήχο.

Από ότι φαίνεται ο MUM είναι ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο μπορεί να επεξεργαστεί πληροφορίες με τον τρόπο που λειτουργεί και ο δικός μας εγκέφαλος.

Συνετή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Οι άνθρωποι της Google κάνουν συνετή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τόσο κάθε φορά που γίνεται ένα άλμα προς τα εμπρός με την χρήση της, όσο και γενικότερα. Κάθε βελτίωση γίνεται με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και μέσα από μία αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης. Οι αξιολογητές που χρησιμοποιεί η Google (είναι άνθρωποι, όχι μηχανές) βοηθούν την εταιρεία να αντιληφθεί κατά πόσο οι ενέργειές τους βοηθούν τους χρήστες να βρουν πληροφορίες.

Ο MUM θα περάσει από την ίδια διαδικασία ελέγχων όπως πέρασε και ο BERT ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια προκατάληψης στο σύστημα.

Σύντομα θα προστεθούν επιπλέον χαρακτηριστικά και βελτιώσεις στον MUM αλλά η ουσία είναι ότι περνάμε σε μία νέα εποχή όσον αφορά την τον τρόπο κατανόησης, μετάφρασης και επικοινωνίας της πληροφορίας.

Τελικά ο αλγόριθμος θα είναι ικανός να απαντήσει σε ερωτήσεις με τον τρόπο ενός ειδικού, θα μπορεί να δημιουργεί άρθρα με τον τρόπο που το κάνει ένας αρθρογράφος και περιεχόμενο με τον τρόπο που το κάνει ένας δημιουργός περιεχομένου.

 

Τι γίνεται με το SEO;

Ας δούμε λίγο και σημαίνει ο νέος αλγόριθμος για το marketing.

Όταν κυκλοφόρησε ο BERT οι κανόνες αναζήτησης άλλαξαν αφού η μηχανή μπορούσε να μαντέψει ακόμα και τις λέξεις-κλειδιά που έλειπαν. Και τότε μιλήσαμε για την πιο «φυσική» επικοινωνία του ανθρώπου με τη μηχανή.

Πλέον, μπορούμε να πούμε ότι ο MUM φέρνει μία επανάσταση η οποία είναι σίγουρα πιο κοντά στην ανθρώπινη επικοινωνία και μπορεί να αλλάξει ακόμα και τον τρόπο σχεδιασμού των ιστοσελίδων και σίγουρα του SEO.

Αν δεν χρειάζεται να αναζητάμε πλέον ένα site για να αντλήσουμε πληροφορίες αλλά η ερώτησή μας απαντιέται σαν από έναν «ηλεκτρονικό βοηθό», τότε οι λέξεις-κλειδιά τι νόημα θα έχουν; Αν η μηχανή μιλάει ίδια γλώσσα με εμάς, σε τι θα χρησιμεύουν;

Προφανώς οι “λέξεις-κλειδιά” θα συνεχίσουν να απαντούν στα ερωτήματα που τις περιέχουν. Θα εξαρτάται όμως η κατάταξη από αυτό;

Μήπως ο MUM σημάνει το τέλος του SEO όπως το ξέρουμε; Μήπως δηλαδή πάψει η ανάγκη για βελτιστοποίηση περιεχομένου; Μήπως το περιεχόμενο που θα παράγεται εφ’ εξής είναι περισσότερο στοχευμένο στον άνθρωπο και λιγότερο στη μηχανή; Μήπως χαθεί ο ρόλος των διάφορων «ειδικών» αφού θα μπορούμε να ρωτάμε τη μηχανή;

Τα ερωτηματικά σε κάθε περίπτωση είναι πολλά αλλά το μαγικό είναι ότι πάντα, δηλαδή με κάθε αλλαγή, θα προκύπτουν νέες ανάγκες.

Εάν ενδιαφέρεστε για αξιόπιστες υπηρεσίες SEO πατήστε εδώ.

 

Πηγή εικόνων: Google, pexels.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτάΑπό την έρευνα μέχρι την δημιουργία και την ανάλυση, η AI μας βοηθά να ενισχύσουμε το content marketing. Σε κάποιους οργανισμούς

10 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops