Instagram reels: θετικά και αρνητικά

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Μέχρι πρότινος ξέραμε το Tik Tok, τώρα μπαίνει στη ζωή μας και το Reels, το αντίπαλο δέος του Tik Tok made by Instagram.

Τι κάνει το Reels;

Μας δίνει τη δυνατότητα να μοιραζόμαστε μικρά video (έως 15 δευτερόλεπτα) μέσα στο Instagram.

Θα αντικαταστήσει τα Stories;

Θα δείξει!  

Πάντως με την προσθήκη αυτή, το Instagram παρέχει πλέον πέντε (5) τρόπους κοινοποίησης περιεχομένου: τα ποστ, τα stories, τα live, το IGTV και το Reels, κάτι το οποίο αυξάνει κατά πολύ τον όγκο περιεχομένου που πρέπει να παραχθεί αν κάποιος θέλει να μεγιστοποιήσει την προβολή του στο ακροατήριο του Instagram. Παρεμπιπτόντως, κάθε λογαριασμός Instagram έχει πρόσβαση στο Reels (βέβαια δεν είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιήσει κατ’ ευθείαν).

Αν το ακροατήριό σας έχει τα κατάλληλα δημογραφικά χαρακτηριστικά τότε μπορεί να μετατραπεί σε θερμό υποστηρικτή του Reels, οπότε πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την τοποθέτηση περιεχομένου εκεί (ειδικά αν το video σας έχει φανεί αποτελεσματικό στο παρελθόν).

Από την άλλη, δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις του πόρους (ανθρώπινους και οικονομικούς) για την παραγωγή επιπλέον περιεχομένου και την παρακολούθηση ενός ακόμα μέσου, οπότε αν τα αποτελέσματα που έχετε είναι θετικά, μπορείτε να καθυστερήσετε την είσοδο στο Reels μέχρι αυτό να καθιερωθεί αρκετά. Σημειώστε ωστόσο ότι όσο μπαίνει κόσμος και ανεβαίνει το Reels θα γίνεται δυσκολότερο για μία επιχείρηση να ξεχωρίσει. Συχνά το έγκαιρο ξεκίνημα δίνει πλεονέκτημα.

 

Πλεονεκτήματα του Reels

Οι early adopters κερδίζουν προνομιακή προβολή

Η Facebook δίνει συνήθως προτεραιότητα σε όσους υιοθετούν γρήγορα οτιδήποτε νέο παρουσιάζει στις πλατφόρμες της. Οι μέχρι τώρα χρήστες λένε ότι βλέπουν υψηλό reach και engagement στα reels τους από ότι στο υπόλοιπο περιεχόμενο.

Τα Reels γίνονται εύκολα

Ενώ συνήθως το video απαιτεί αρκετή επένδυση σε χρόνο, χρήμα και παραγωγή, τα Reels (όπως και το TikTok), είναι μικρά σε διάρκεια, δημιουργούνται εντός της πλατφόρμας και άρα είναι φθηνά. Και εύκολα! Γρήγορα φτιάχνονται, γρήγορα καταναλώνονται. Κι έτσι, οι χρήστες μπορούν να σας γνωρίσουν χωρίς να χρειάζεται να επενδύσουν πολύ χρόνο.

Το περιεχόμενο στα Reels είναι μόνιμο

Ήδη μπορεί κάποιος να φτιάξει μικρά video μέσω των Stories αλλά τα Reels έχουν το πλεονέκτημα να ζουν για πάντα! Σε αντίθεση με τα Stories τα οποία μένουν μαζί μας για 24 ώρες (εκτός αν τα κάνετε highlight στο προφίλ σας). Γρήγορο tip: τα Reels φτιάχνονται γρήγορα οπότε πάρτε χρόνο και δημιουργήστε μαζικά, διαφορετικά reels για να τα έχετε στη διάθεσή σας για να τα ποστάρετε όποτε κρίνετε καλύτερο.

Τα αρνητικά των Reels

Αν το κοινό σας είναι στο Instagram, τότε μπορεί να υποθέσετε ότι θα χρησιμοποιούν ήδη τα reels, αλλά μπορεί να μην είναι καθόλου έτσι. Δεν είναι και τόσο εύκολο να τα ανακαλύψεις. Κρύβονται αλλά σύντομα θα αποκτήσουν δικό τους feed. Άρα μέχρι στιγμής είναι αρκετοί οι χρήστες που δεν τα έχουν ανακαλύψει.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα των reels είναι ότι, προς το παρόν, δεν μπορείς να τα προγραμματίσεις. Κάτι που σίγουρα αποτελεί σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής marketing.

Instagram: Reels vs Stories και IGTV

Υπό ιδανικές συνθήκες θα φτιάχνατε περιεχόμενο για όλα τα πεδία του Instagram. Επειδή αυτό μοιάζει αρκετά μακρινό από την πραγματικότητα, πιθανόν να χρειαστεί να εστιάσετε σε αυτό που δουλεύει καλύτερα.

Πλεονεκτήματα των Reels σε σχέση με τα Stories και την IGTV

Τα Reels είναι εύκολα κοινοποιήσημα

Αν είστε tag σε ένα story έχει καλώς, μπορείτε με τη σειρά σας να το κοινοποιήσετε. Αν όχι, τότε όχι. Δεν μπορείτε να κοινοποιήσετε το story ενός τρίτου στο story σας. Έτσι, αν είστε δημιουργός έχετε περιορισμένη κάλυψη και αν είστε ταγκαρισμένος δεν μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο τη δύναμη του μέσου. Χάρη στα Reels, έχετε αυξημένη λειτουργικότητα. Ως δημιουργός μπορείτε να κάνετε share τα reels σας τόσο στο story σας όσο και στο grid. Οι θεατές μπορούν εύκολα να κοινοποιήσουν τα reels στα stories τους, αυξάνοντας επιτρέποντας την κάλυψη καινούριων και μεγαλύτερων ακροατηρίων πολύ πιο γρήγορα.

Τα Reels παρέχουν μεγαλύτερη δυνητική ορατότητα μέσω πολλαπλής ροής hashtags

Όπως και σε ένα απλό ποστ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έως 30 hashtags. Αν υπολογίσετε και το εύρος χαρακτήρων (2.000) μπορείτε να γράψετε πολύ και καλό κείμενο. Τα stories από την άλλη έχουν μόνο 10 hashtags κάτι που περιορίζει σημαντικά το ακροατήριο. Η μονιμότητα των Reels τα καθιστά πιο ανακαλύψιμα μέσω hashtag από ότι τα stories.

Μπορείτε να δημιουργήσετε ακροατήρια για retargeting μέσω των Reels

Όσο το Reels είναι καινούριο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί οικονομικά πλήρως από τη Facebook. Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαφημίσεις (φυσικά θα αλλάξει αυτό). Παρόλο που δεν μπορείτε να διαφημίσετε, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τη δυναμική τους για να ενισχύσετε τη διαφήμισή σας στο Facebook και στο Instagram.

Σε αντίθεση με τα Stories ή την IGTV, τα reels μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ακροατηρίων για retargeting, κάτι που αλλάζει σημαντικά το παιχνίδι αν χρησιμοποιείτε το Facebook και το Instagram στη στρατηγική marketing που ακολουθείτε. Αν το ακροατήριό σας ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο που έχετε στα reels τότε μπορείτε να τους κάνετε retarget και να επιτύχετε το κάτι παραπάνω. Σημειώστε ωστόσο ότι μέχρι να μάθουμε ακριβώς πως δουλεύει ο αλγόριθμος των Reels, μπορεί να μην πετυχαίνετε ακριβώς το κοινό-στόχος σας.  Για να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα κάντε retarget μόνο όσους έχουν δει μεγάλο όγκο των video σας.

Reels vs TikTok

Το μεγάλο ερώτημα είναι: ποιο από τα δύο; Η απάντηση είναι εξαρτάται. Το TikTok έχει 800 εκατομμύρια χρήστες, ηλικιών 16-24 ετών. Το Instagram έχει πάνω από ένα δις χρήστες ηλικιών από 18 έως 24. Αν πάλι έχετε ένα συμπαγές ακροατήριο στο Tik Tok ίσως να μην πρέπει να απομακρυνθείτε από αυτό.

Πλεονεκτήματα του Instagram Reels σε σχέση με το TikTok

Το Reels προσφέρει μια σειρά ευκαιρίες και χαρακτηριστικά τα οποία δεν υπάρχουν στο TikTok μέχρι στιγμής.

14 φορές περισσότερους χαρακτήρες στην περιγραφή

Επιτρέπει την προσθήκη περισσότερων χαρακτήρων και hashtags στην περιγραφή, 2.200 σε σχέση με τους μόλις 150 του TikTok!

Εύκολη κατανάλωση προϊόντος χωρίς ο χρήστης να φύγει από την πλατφόρμα

Το TikTok κρατάει τους χρήστες στην πλατφόρμα εμφανίζοντας video με ατελείωτο ρυθμό χάρη σε έναν μοναδικό αλγόριθμο.

Το Instagram από την άλλη κρατάει το χρήστη σε μία ευρύτερη εφαρμογή όπου μπορεί να δει διαφορετικές μορφές περιεχομένου. Αν βαρεθεί με τα video, γυρνάει στο feed ή στο IGTV ή στα Stories. Δεν βαριέσαι ποτέ!

Στα Reels το στυλ του περιεχομένου παραμένει απροσδιόριστο

Στο Instagram οι δημιουργοί περιεχομένου κοινοποιούν ήδη μεγάλη ποικιλία περιεχομένου και έτσι το περιβάλλον συνεχώς αλλάζει. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να δούμε κάτι πιο συγκεκριμένο, όπως στο TikTok.

Συμβουλή: στο TikTok οι χρήστες βλέπουν video με ήχο ενώ στο Instagram τα περισσότερα video καταναλώνονται χωρίς ήχο. Οπότε αν θέλετε να περάσετε ένα μήνυμα, οπωσδήποτε, τότε χρησιμοποιείστε τις λεζάντες. Από άποψη προσβασιμότητας αυτό θα πρέπει να το κάνετε παντού.

Μειονεκτήματα του Instagram Reels σε σχέση με το TikTok

Όσον αφορά τα στατιστικά τα Reels έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους καθώς μέχρι στιγμής εμφανίζει μόνο like, σχόλια και views, σε αντίθεση με το Tik Tok που έχει πλήρη παροχή στατιστικών. Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν τα Reels είναι κατάλληλα για χτίσιμο της μάρκας

Συμπέρασμα

Όπως κάθε τι καινούριο το Reels θέλει παρακολούθηση και τεστάρισμα για το τι και πόσο μπορεί να αποδώσει. Σε γενικές γραμμές, οι επιχειρήσεις καλούνται να αρπάξουν την ευκαιρία της πρώιμης εισόδου για να δημιουργήσουν ακροατήριο. Οι πρώτοι χρήστες, επιχειρήσεις και κοινό, θα είναι αυτοί που θα καθορίσουν το μέλλον της νέας αυτής εφαρμογής και που ίσως το κάνουν να ξεφύγει από τη «ρετσινιά» (!) του Tik Tok ότι είναι μόνο για χορευτικά.

Για όσους είναι φαν του one stop shop τότε το Reels είναι η ιδανική λύση. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί το TikTok, αν θα μπορέσει να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις, τα προϊόντα, τις μάρκες, τις μικρές επιχειρήσεις κλπ.

Ίδωμεν!

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops