Φωνητική αναζήτηση: βελτιώστε το site σας για χάρη της!

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Η φωνητική αναζήτηση ήρθε για να μείνει. Είναι τόσο εύκολη, άμεση, πρακτική και ιδανική για κινητά που συνεχώς κερδίζει χρήστες. Ειδικότερα σε νεαρότερες ηλικίες, όπως κάθε καινοτομία άλλωστε.

Καθώς όμως ο τρόπος γραπτής αναζήτησης διαφέρει από αυτόν της φωνητικής, αυτό σημαίνει ότι και τα διάφορα website θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές ώστε να μπορούν να εμφανίζονται στα αποτελέσματα.

Τι είδους προσαρμογές; Θα τις δούμε αναλυτικά αλλά πρώτα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το 2013 η Google λάνσαρε τη μέθοδο Hummingbird, σύμφωνα με την οποία ο αλγόριθμος μάντευε στο σκοπό για τον οποίο ο χρήστης έψαχνε αυτό που έψαχνε καθώς και το συγκείμενο (το νόημα) της φράσης. Και έτσι οι marketers αναπροσάρμοσαν τη στρατηγική τους για να «πατήσουν» επάνω στον νέο τρόπο και να έχουν απτά αποτελέσματα. Η φωνητική τεχνολογία είναι ακόμα ένα βήμα προς τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη. Βασίζεται στην επεξεργασία της φυσικής γλώσσας (Natural Language Processing) για να αναγνωρίσει τον τόνο της φωνής, τη συμπεριφορά και τα ενδιαφέροντα. Προοδευτικά η Google μαθαίνει τον τρόπο του χρήστη!

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της φωνητικής αναζήτησης;

Κατ’ αρχάς, έχει διαλογική μορφή και περιλαμβάνει περισσότερες λέξεις. Όταν πληκτρολογούμε κάτι στον υπολογιστή (ή στο κινητό) μας χρησιμοποιούμε σύντομες φράσεις ή λίγες λέξεις για οικονομία χρόνου. Όταν μιλάμε στο «βοηθό» μας δεν έχουμε την ίδια ανάγκη. Έτσι, οι φράσεις μας είναι μακρύτερες και θυμίζουν διάλογο. Όπως ακριβώς θα γινόταν αν μιλούσαμε στη (ή στον) γραμματέα μας. Με κάθε αναζήτηση που κάνουμε ο βοηθός γίνεται εξυπνότερος (και άρα αποτελεσματικότερος) δεδομένου ότι μαθαίνει χάρη στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Για παράδειγμα, αν πληκτρολογούσαμε κάτι για εστιατόρια, θα γράφαμε «εστιατόρια στην Αθήνα» ενώ αν μιλούσαμε θα λέγαμε «ποιο εστιατόριο σερβίρει το μεσημέρι;» Η διαφορά μεταξύ των δύο φράσεων είναι ότι η δεύτερη είναι ερώτηση. Κατά κανόνα, στη φωνητική αναζήτηση, οι αναζητήσεις γίνονται με ερώτηση.

Οπότε αν θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε το site μας για φωνητική αναζήτηση, θα πρέπει να σκεφτούμε τις ερωτήσεις που θα έκανε ο χρήστης για να βρει την επιχείρηση, προϊόν, υπηρεσία μας.

Αν πληκτρολογήσετε μία λέξη-κλειδί θα εμφανιστούν πάρα πολλές ερωτήσεις γύρω της. Αυτές αποτελούν πολύ καλό insight για να χτίσετε τις φωνητικές ερωτήσεις τις οποίες πιθανόν να κάνουν οι χρήστες που σας ψάχνουν. Ερωτήσεις που ξεκινούν με «ποιος/ ποια/ ποιο» και «γιατί» σηματοδοτούν έρευνα από την πλευρά του χρήστη. Ερωτήσεις που ξεκινούν με το «που» σημαίνουν ότι ο χρήστης βρίσκεται στην αγοραστική διαδικασία. Τα ενδιάμεσα στάδια (μεταξύ έρευνας και αγοράς) περιλαμβάνουν τις ερωτήσεις «πως» και «πότε».

 

Πηγή γραφικού: neilpatel.com

Ένας ακόμα τρόπος να βρείτε τις ερωτήσεις των χρηστών είναι μέσα από τα στοιχεία που παρέχονται από το Google Analytics.

Δεύτερο χαρακτηριστικό της φωνητικής αναζήτησης είναι ο τοπικός χαρακτήρας. Καθώς η κύρια χρήση της φωνητικής γίνεται στο δρόμο, από κινητό, η πιθανότητα να αφορά τοπικές πληροφορίες είναι αυξημένη, και αυτό φαίνεται από λέξεις οι οποίες δηλώνουν εγγύτητα, π.χ. «κοντά μου».

Για να βελτιστοποιήσετε το site σας αναλόγως, ενσωματώστε στη στρατηγική SEO που ακολουθείτε τα εξής:

  1. Τις φράσεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τη γειτονιά σας
  2. Τη φράση «κοντά μου» σε links, meta-περιγραφές, tags και anchors
  3. Σημεία κλειδιά/ ορόσημα κοντά στην επιχείρησή σας
  4. Τις ονομασίες τοπικών θεσμών που είναι σχετικές με την επιχείρησή σας

Τρίτο χαρακτηριστικό είναι ότι οι χρήστες ζητούν άμεσα αποτελέσματα. Οι φωνητικές αναζητήσεις συχνά αφορούν τηλεφωνήματα και οδηγίες πλοήγησης.

Ας πούμε ότι ένας χρήστης κάνει μία αναζήτηση για κούρεμα. Η Google επιστρέφει αποτελέσματα με τα κοντινότερα κομμωτήρια, τις κριτικές τους και το που ακριβώς βρίσκονται (ακριβής διεύθυνση και απόσταση από το χρήστη).

Σε αυτή την περίπτωση το περιεχόμενο που σας αφορά θα πρέπει να εμφανίζεται στα snippet των αποτελεσμάτων.

Πως θα επιτύχετε βελτιστοποίηση σε αυτή την περίπτωση; Θα πρέπει η καταχώρησή σας να περιλαμβάνει: σωστή διεύθυνση, ωράριο, πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, καλές κριτικές σε ικανοποιητικό αριθμό. Καλό θα είναι επίσης να απαντάτε άμεσα ερωτήσεις χρηστών που αφορούν τον τομέα σας. 100% εξασφάλιση ότι θα εμφανίζεται το snippet σας δεν μπορείτε να έχετε. Παρόλα αυτά, τα παραπάνω στοιχεία βοηθούν αρκετά.

Ας δούμε τώρα τις στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε όσον αφορά το SEO για φωνητική αναζήτηση.

1.Χρησιμοποιήστε δομημένα δεδομένα

Αν γράφετε περιεχόμενο για το ακροατήριό σας είναι μία καλή αρχή. Οι μηχανές αναζήτησης ψάχνουν ένα σωρό παραμέτρους πέρα από το περιεχόμενο για να αποφασίσουν τη σχετικότητα μιας σελίδας και τη θέση της στην εμφάνιση των αποτελεσμάτων. Οπότε ένα καλό tip είναι η συμπλήρωση όλων των πληροφοριών που εμπίπτουν στα metadata (δεδομένα σχετικά με τις πληροφορίες στο site σας, τα οποία περνούν στον κώδικα). Οι χρήστες δεν αντιλαμβάνονται καμία διαφορά, οι μηχανές αναζήτησης όμως, μεγάλη. Δύο ακόμα συμβουλές στην κατηγορία αυτή είναι:

  • Να υπάρχει καταχωρημένος λεπτομερής χάρτης του site, και
  • Να βεβαιωθείτε ότι οι σελίδες σας δεν μπλοκάρονται από μεθόδους ελέγχου όπως το robots.txt.

2.Πάρτε στην κατοχή σας την καταχώρηση Google My Business που αφορά την επιχείρησή σας (αν δεν το έχετε ήδη κάνει φυσικά)

Για λόγους που είναι περισσότερο κι από προφανείς, αυτή η καταχώρηση δεν μπορεί να είναι στο έλεός της.

Βεβαιωθείτε ότι όλα τα στοιχεία είναι συμπληρωμένα και ότι το τηλέφωνο περιλαμβάνει τον κωδικό της περιοχής.

Επίσης, διασυνδέστε την καταχώρηση αυτή με τις κατηγορίες με τις οποίες σχετίζεται. Η σωστή κατηγοριοποίηση μπορεί να κερδίσει την πρώτη θέση σε αντίθεση με τη λάθος η οποία μπορεί να σας στείλει στην τελευταία.

Βάλτε μία περιγραφή της επιχείρησής σας έως 400 λέξεις. Βάλτε φωτογραφίες της επιχείρησης, των προϊόντων κλπ.

3.Mobile friendly

Όπως γράψαμε παραπάνω, η φωνητική αναζήτηση σχετίζεται άμεσα με την καθ’ οδόν χρήση του κινητού μας. Οπότε φτιάξτε ή μετατρέψτε το site σας σε mobile friendly. Βεβαιωθείτε ότι το site φορτώνει γρήγορα.

Κατόπιν, στρέψτε την προσοχή σας στο περιεχόμενο, και κυρίως στη δομή του περιεχομένου. Λάβετε υπ’ όψιν ότι οι χρήστες διαβάζουν με διαφορετικό τρόπο σε ένα laptop και με εντελώς διαφορετικό στο κινητό.

Πηγή γραφικού: neilpatel.com

Αφήστε κενά, χρησιμοποιήστε επικεφαλίδες (βοηθούν τον χρήστη στην πλοήγηση), γράψτε με απλές λέξεις και μικρές παραγράφους.

4.Φτιάξτε άρθρα για το blog τα οποία απαντούν σε ερωτήσεις των χρηστών    

Συγκεντρώστε τις κυριότερες φράσεις και ερωτήσεις με τις οποίες οι χρήστες μιλούν για την επιχείρησή σας και δημιουργήστε περιεχόμενο (άρθρα) που απαντούν σε αυτές. Μην αρκεστείτε στις «συχνές ερωτήσεις». Η δημιουργία περιεχομένου με βάση αυτά που ζητούν οι καταναλωτές σας, θα σας δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και πολύ καλές θέσεις στην κατάταξη των αποτελεσμάτων.

Η φωνητική αναζήτηση κερδίζει έδαφος και αποτελεί στοιχείο του μέλλοντος. Ξεκινήστε τη βελτιστοποίηση του site σας με βάση αυτή και να είστε σίγουροι ότι θα μόνο χαμένοι δεν θα βγείτε.

Κλείνοντας το σημερινό άρθρο παραθέτουμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία.

  1. Το 20% των αγορών μπακαλικής γίνονται φωνητικά.
  2. Το μερίδιο δαπάνης αναμένεται να φτάσει στο 18% για το 2020.
  3. Το 55% των εφήβων χρησιμοποιούν τη φωνητική αναζήτηση καθημερινά.
  4. Όσον αφορά την ακρίβεια των απαντήσεων, η Google Home φαίνεται να είναι η πιο αξιόπιστη με 81% εύστοχες απαντήσεις.
  5. Οι τρεις βασικότερες λέξεις που χρησιμοποιούνται στη φωνητική αναζήτηση είναι: «πως», «τι», «ο/ η/ το καλύτε-ρος/ ρη/ ρο».
  6. Το 20% των αναζητήσεων βασίζονται στο συνδυασμό 25 λέξεων.
  7. Το 2020 η φωνητική αναζήτηση εκτιμάται ότι θα φτάσει το 50% των συνολικών αναζητήσεων.
  8. Οι φωνητικές αναζητήσεις είναι μεγαλύτερες σε μήκος σε σχέση με αυτές που πληκτρολογούνται.
  9. Το 62% όσων χρησιμοποιούν φωνητική αναζήτηση είναι πιθανόν να προβούν σε κάποια αγορά μέσω της συσκευής τους.
  10. Σύντομα, ο βοηθός της Google θα μπορεί να ανακαλύψει τη γλώσσα στην οποία του απευθυνόμαστε, όπως γίνεται και στο Google translate.

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΤο μεγάλο νέο είναι ότι το νέο update της Google στοχεύει στην μείωση του ανεπιθύμητου περιεχομένου στα αποτελέσματα αναζήτησης κατά 40%,

14 Μαρτίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops