Flash sales

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Οι χειμερινές εκπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει και οι retailers έχουν επιστρατεύσει τις πιο δυναμικές καμπάνιες τους τόσο online όσο και σε offline επίπεδο. Πως όμως μπορεί να ξεχωρίσει το eshop σου ανάμεσα σε τόσες προσφορές; Και πως να αποκτήσει εκείνο το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα το κάνει top στο δικό του industry και θα του αποδώσει τα μέγιστα;

Στα ηλεκτρονικά καταστήματα οι τακτικές εκπτώσειςαστραπή δίνουν μια ανάσα ρευστότητας. Διαρκούν από 24 έως 48 ώρες και αποτελούν αποτελεσματικό τρόπο για άμεσο boost των πωλήσεων. Έχει αποδειχθεί μια πολύ αποδοτική στρατηγική σε μεγάλα eshop και έχει συμβάλλει σημαντικά στο να κρατάει σε εγρήγορση το κοινό του και σαν αποτέλεσμα να ενισχύει το loyalty. Ποιες είναι οι top ενέργειες που πλαισιώνουν το flash sale; Δείτε τις παρακάτω!

1. Δημιουργία event στο Facebook  

Η δημιουργία ενός event μας βοηθά να συμπεριλάβουμε όση πληροφόρηση χρειάζεται για να ενημερώσουμε το κοινό μας για τις λεπτομέρειες που αφορούν την εκπτωτική μας δράση. Παράλληλα, αυξάνει την οργανική κάλυψη μέσω των “attending” και των “maybe” που επιλέγουν οι χρήστες. Η πλατφόρμα θα εμφανίσει το event σε χρήστες που έχουν σοβαρές πιθανότητες να παραστούν με βάση τα ενδιαφέροντά τους και τα like που έχουν κάνει στο παρελθόν. Επίσης, όσοι επιλέγουν το “attending” θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις για κάθε προσθήκη που γίνεται στο event.

2. Pre-launch campaign

Μία ενέργεια που θα προετοιμάσει το κοινό σας για την επικείμενη προωθητική ενέργεια είναι αυτή της προ-διαφήμισης. Δηλαδή μίας καμπάνιας που θα ξεκινήσει λίγες μέρες νωρίτερα από την ημέρα της έκπτωσης, ώστε να δώσει χρόνο στο μήνυμα να «γράψει», αυξάνοντας έτσι κατά πολύ τις πιθανότητες να δουν το μήνυμά σας οι κατάλληλοι χρήστες. Ουσιαστικά κάνετε μία προθέρμανση στο Facebook για να φορτσάρει όταν θα πρέπει. Δηλαδή χτίζετε το engagement και επιτυγχάνετε κάλυψη.

Το Facebook βλέπει αυτά τα στοιχεία και βλέπει ποιοι χρήστες είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μετατροπή και έτσι με ένα «ζεσταμένο» ακροατήριο, το retargeting γίνεται εύκολη υπόθεση.

Περιττό να αναφέρουμε, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει το εγχείρημα αυτό είναι η χρήση του pixel. Χωρίς αυτό όλα τα παραπάνω δεν γίνονται. Χάρη στο pixel αυξάνεται η αποτελεσματικότητα και μειώνεται το κόστος.

Όταν σετάρουμε τις διαφημίσεις για ηλεκτρονικό εμπόριο, συνήθως επιλέγουμε ως στόχο τις «μετατροπές» γιατί έτσι επιτυγχάνουμε υψηλότερο return on ad spend (ROAS). Παράλληλα εκπαιδεύουμε το pixel μας ώστε να παρακολουθεί τον χρήστη που θα αγοράσει από εμάς. Επιπλέον το Facebook μαθαίνει ποιος είναι ο ιδανικός μας πελάτης. Αυτά είναι κατάλληλα για πελάτες που βρίσκονται σε αγοραστική διάθεση.

Σε ότι αφορά όμως τις εκπτώσεις-αστραπή, τα πράγματα είναι διαφορετικά και οι πελάτες επίσης. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχουν σκεφτεί να αγοράσουν από εσάς και να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή μία έκπτωση ή κάποιο επιπλέον κίνητρο. Για αυτό όταν προωθείτε μία προσφορά-αστραπή καλό είναι να σετάρετε μία καμπάνια κάλυψης (reach), καθώς με αυτόν τον τρόπο θα απευθυνθείτε σε μεγαλύτερο ακροατήριο και εντέλει να στοχεύσετε σε περισσότερους δυνητικούς πελάτες. 

3. Αντίστροφη μέτρηση

Πέντε με επτά μέρες πριν από την ημέρα της έκπτωσης, ξεκινήστε να ποστάρετε σε Facebook και Instagram, με κείμενα που μετρούν αντίστροφα και τα οποία θα περιλαμβάνουν επίσης την ημέρα της έκπτωσης, πόσες μέρες απομένουν και το call to action.

Φτιάχνοντας τα ποστ αυτά, θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε τρόπους για να αυξήσετε το engagement, όπως το «κάντε tag ένα φίλο που πρέπει να μάθει για αυτή την προσφορά» ή «κάντε ένα σχόλιο με το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει να αποκτήσετε». Θα αυξήσετε την οργανική κάλυψη και το engagement εύκολα και γρήγορα. Συν τοις άλλοις δημιουργείτε και ένα custom ακροατήριο στο οποίο μπορείτε κατόπιν να κάνετε retargeting, την ημέρα της έκπτωσης.

 

4. Stories

Επιπλέον οργανική κάλυψη μπορούν να σας παρέχουν και οι «Ιστορίες», τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram. Μπορείτε να τις ποστάρετε παράλληλα με τα ποστ για την αντίστροφη μέτρηση. Στα stories να γράψετε την ημερομηνία της έκπτωσης και το ποσοστό της έκπτωσης και τα προϊόντα στα οποία αφορά. Όταν το μήνυμα είναι όλο οπτικοποιημένο γίνεται πιο εύκολο να το θυμούνται. Εναλλακτικά μπορείτε να κοινοποιήσετε live περιεχόμενο με εσάς να μιλάτε για την μάρκα ή το προϊόν. Αυτή η πρακτική θα δουλέψει μόνο αν εσείς είστε το πρόσωπο της μάρκας ή αν σκοπεύετε να γίνετε, δηλαδή να συστηθείτε ως το πρόσωπο της μάρκας. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τους υπαλλήλους σας να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους για την επικείμενη έκπτωση.

Περιγράψτε στο κοινό σας, πόσο σημαντική είναι αυτή η έκπτωση και πόσο σας ενθουσιάζει το γεγονός ότι οι προσφέρετε μια τόσο σημαντική έκπτωση στους πελάτες σας. Θα δημιουργήσετε αρκετό θόρυβο γύρω από την έκπτωση αλλά και αίσθημα ότι οι πελάτες σας συμμετέχουν σε κάτι ειδικό. Δίνοντας μία πρόγευση του ποιος είστε και τι κάνετε, δημιουργεί σημαντικό δεσμό με εσάς και τους πελάτες σας.

5. Καμπάνια μετατροπών για την ημέρα της έκπτωσης

Μία καμπάνια για μετατροπές, ταυτόχρονα σε Facebook και Instagram, την ημέρα της έκπτωσης-αστραπή δίνει την εντολή στον αλγόριθμο του Facebook να κάνει τη δουλειά που ξέρει. Δηλαδή να φέρει μετατροπές. Οποιοσδήποτε άλλος στόχος (engagement, βάλτο στο καλάθι, κλπ) είναι ακατάλληλος.

Καθορίστε τον προϋπολογισμό σας και μιας και πρόκειται για καμπάνια σύντομης διάρκειας ορίστε την κατανομή του budget στο lifetime [ο αλγόριθμος δεν μπορεί να κάνει βελτιστοποίηση προϋπολογισμού για καμπάνιες μικρότερης διάρκειας από μία μέρα].

Εστιάστε στο κοινό σας! Συμπεριλάβετε:

  • Όσους επισκέφθηκαν το site σας τις τελευταίες 180 μέρες
  • Τους πελάτες σας
  • Όσους είχαν κάποια επαφή με τις σελίδες σας (FB & Instagram) τις τελευταίες 30 μέρες

Δώστε όνομα σε κάθε ένα από αυτά τα ακροατήρια για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε ποιο από όλα αποδίδει καλύτερα.

Ένα ακόμα tip: επιλέξτε την επιταχυμένη απόδοση της διαφήμισης (accelerated delivery) ώστε ο αλγόριθμος να μην χάσει καθόλου χρόνο.

 

Έχετε στο νου σας βέβαια ότι αυτή η πρακτική μπορεί να τελειώσει το budget σας πολύ γρήγορα. Να είστε προετοιμασμένοι να συμπληρώσετε κάτι αν χρειαστεί.

Τώρα, είστε έτοιμοι για την επόμενη εκπτωτική σας ενέργεια.

Μην χάνετε στιγμή!

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΤο μεγάλο νέο είναι ότι το νέο update της Google στοχεύει στην μείωση του ανεπιθύμητου περιεχομένου στα αποτελέσματα αναζήτησης κατά 40%,

14 Μαρτίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops