Επιχειρείν στην κατά κορωνοϊό εποχή

   Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Θα ξεκινήσουμε αυτό το άρθρο με την κοινοτυπία ότι η ζωή μας άλλαξε! Επ’ αόριστον όσο δεν υπάρχει το εμβόλιο. Όλοι οι κλάδοι του επιχειρείν έχουν πληγεί, άλλοι πολύ, άλλοι λίγο, άλλοι εντελώς.

Το ερώτημα όλων είναι ένα ή μάλλον δύο. Κανένα όμως δεν μπορεί να απαντηθεί από εμάς: πως και πότε θα επιστρέψουμε στη ζωή που είχαμε προ κορωνοϊού;

Ωστόσο έχουμε  απαντήσεις ως προς το τι μπορούμε να κάνουμε εν τω μεταξύ για να διατηρήσουμε ή ακόμα και να αυξήσουμε  τη δουλειά μας.

Όσον αφορά τον κλάδο μας, ο οποίος έχει κλονιστεί συθέμελα, μέσα στους τελευταίους μήνες: η διαφημιστική δαπάνη κατακρημνίστηκε, οι όροι αναζήτησης άλλαξαν, η κίνηση στα social media διπλασιάστηκε, περισσότεροι άνθρωποι εξοικειώθηκαν με τις ηλεκτρονικές αγορές…

Και να η πρώτη ευκαιρία…

Με τον κορωνοϊό στη ζωή μας οφείλουμε να προσέχουμε τη συχνότητα των εξόδων για αγορές και επομένως η αυξητική τάση στις ηλεκτρονικές αγορές θα διατηρηθεί. Όσα e-shop ήταν υπό κατασκευή έχουν επισπεύσει την ολοκλήρωσή τους. Το ίδιο και όσα ήταν υπό «ανακαίνιση». Και τα υπάρχοντα καταστήματα όμως, πρέπει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να αυξήσουν το τζίρο τους.

Σαφώς προτεραιότητα έχουν τα είδη πρώτης ανάγκης αλλά ακριβώς εκεί είναι που υπάρχει έλλειψη. Διότι τα μεγάλα σούπερ μάρκετ έχουν δυνατότητα ηλεκτρονικών παραγγελιών εδώ και χρόνια αλλά τα μικρότερα καταστήματα τροφίμων ήταν εκτός. Επομένως, διαμορφώνονται οι συνθήκες και για την είσοδο μικρότερων παικτών στην αγορά τροφίμων και ειδικότερα των φρέσκων.

Η on line παρουσία μιας επιχείρησης δεν σχετίζεται με το μέγεθός της και με βάση αυτό καταλήγουμε στο ότι όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι on line έστω με τους δύο – τρεις βασικούς τρόπους: με ένα απλό website, με παρουσία στα Social Media και στο Google My Business.

Το επόμενο βήμα είναι η διαφήμιση. Μην σας φοβίζει η λέξη, δεν συνεπάγεται υψηλά κόστη. Το αντίθετο μάλιστα. Οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις μπορούν να επιτύχουν σημαντική αναγνωρισιμότητα και πωλήσεις με λίγα χρήματα.

Οι αναζητήσεις στο Google άλλαξαν…

Πάρα πολλές από τις αναζητήσεις γυρίζουν γύρω από τον CoVid 19 (αντιμετώπιση, τρέχουσα κατάσταση, επιστημονικά δεδομένα κλπ). Ταυτόχρονα, όμως, άλλαξαν και οι υπόλοιπες αναζητήσεις που κάνουν οι χρήστες, οι οποίοι πλέον ρωτούν πράγματα που αφορούν τη νέα πραγματικότητα, όπως: συνθήκες εργασίας, μέτρα προστασίας, πολιτική που ακολουθείται από τη χώρα τους και άλλα χρηστικά. Τι πρέπει να κάνετε;

Να προσαρμόσετε τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιείτε σε αυτές που είναι trending (μην το παρακάνετε, μία ελάχιστη συνάφεια με το προϊόν σας θα πρέπει να υπάρχει). Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και για τις αρνητικές λέξεις-κλειδιά.

Διαθέσιμος προσωπικός χρόνος

Μπορεί να βγαίνουμε από την καραντίνα σιγά-σιγά αλλά εξ’ αιτίας του «σιγά-σιγά» αρκετοί θα μείνουμε ακόμα μέσα ή θα είμαστε μερικώς περιορισμένοι. Έτσι, τόσο η αύξηση της χρήσης των social media όσο και η μεγαλύτερης διάρκειας χρήση άλλων site (π.χ. ειδησεογραφικά) θα διατηρηθεί για αρκετό καιρό ακόμα. Εκμεταλλευτείτε αυτό το trend στις διαφημίσεις που έχετε ενεργές ή σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε.

Επίλογος

Η εποχή είναι πολύ δυναμική και όλα αυτά που λέμε και γράφουμε χρειάζονται διαρκή αναθεώρηση. Προς το παρόν οι διαφαινόμενες τάσεις είναι οι παραπάνω. Για οτιδήποτε νεώτερο, εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε…

Συγγραφή Άρθρου : Φιλαλίθη Ευτυχία      

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΌχι πολύ καιρό πριν η δημιουργία μιας landing page απαιτούσε ώρες προγραμματισμού. Και ώρες δοκιμών ώστε να μην πάει κάτι στραβά.

20 Μαρτίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops