Είναι το Clubhouse η επόμενη μεγάλη  social media πλατφόρμα  για τα brands;

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Και αφού η εποχη του κορονοϊου μας έκανε να ξεχάσουμε τα clubs διασκέδασης, ήρθε να μας καλύψει το “κενό” μια νέα social media πλατφόρμα, που όλα δείχνουν ότι θα μας απασχολήσει αρκετά τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι άλλη από τη γνωστή πλέον στους περισσότερους, κοινωνική πλατφόρμα Clubhouse.

Γεννημένο με την κρίση της πανδημίας, το Clubhouse, έδωσε την ευκαιρία της επικοινωνίας, που χάθηκε το 2020, καθώς ο κόσμος κλείστηκε στα σπίτια του.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, το Clubhouse αναπτύχθηκε την άνοιξη του 2020 από τους Paul Davison και Rohan Seth.

Πρόκειται για μια audio social media πλατφόρμα, η οποία μπορεί να εμπλέξει τον χρήστη σε μια γκάμα συζητήσεων για διαφορετικά ζητήματα, δηλαδή στη συμμετοχή σε διαδοχικά virtual πάνελ, τα οποία ονομάζονται rooms.

Τα μέλη συμμετέχουν μόνο με πρόσκληση, αν και η συμμετοχή γίνεται σιγά σιγά όλο και πιο εύκολη. Βέβαια το σημαντικό είναι ότι μέχρι στιγμής αφορά μόνο κατόχους συσκευής Apple, αν και στόχος είναι να γίνει ευρέως ανοιχτό μέσα στους επόμενους μήνες.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν περίπου 3,5 εκατομμύρια downloads του Clubhouse, με περίπου 1.000.000 από αυτά μόλις από τον Ιανουάριο του 2021.

Υπάρχει τεράστιο hype γύρω από αυτό, έχει εξαιρετικά διάσημους χρήστες όπως οι Drake, Kanye West, Oprah Winfrey και άλλοι. Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, αλλά γίνεται χρήση ήδη και στην Ελλάδα αυξάνοντας συνεχώς τους χρήστες του.

Για πολλούς θεωρείται μια πλατφόρμα επικοινωνίας που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση του ειρηνικού λόγου και της ευγένειας, αντί της επιδείνωσης των εντάσεων και του φανατισμού που δημιουργείται σε άλλες πλατφόρμες, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα μόνο γραπτών σχολίων και όχι διαλόγου.

Προσωπικά, έχοντας δημιουργήσει λογαριασμό τον τελευταίο μήνα, μου δημιουργεί την αίσθηση μιας βραδινής ραδιοφωνικής εκπομπής, στην οποία αναπτύσσονται πολλά διαφορετικά θέματα και ανάλογα το ενδιαφέρον μου μπορώ να συμμετέχω στο αντίστοιχο room. Οπότε, ναι θα μπορούσε να είναι το club που επιλέγουμε να πάμε για να “διασκεδάσουμε” και να “κοινωνικοποιηθούμε”.

Στα  θέματα συζήτησης στο Clubhouse,  σημαντική θέση έχει η τεχνολογία & το digital marketing, αλλά υπάρχουν επίσης συζητήσεις για το NBA, τη μαγειρική, την πολιτική κατάσταση, τις συμβουλές για γυμναστική ή διατροφή, καθώς και πολλά άλλα θέματα. Εάν είστε μέλος, μπορείτε να ξεκινήσετε το δικό σας room.

Να αναφέρουμε βέβαια ότι η καταγραφή συνομιλιών είναι αντίθετη στους κανόνες. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο ποινής για μια παραπλανητική παρατήρηση. Η προσδοκία είναι ότι οι συντονιστές θα αποκαταστήσουν την τάξη, ενώ οι δυσαρεστημένοι ακροατές μπορούν απλώς να εγκαταλείψουν το room.

Γιατί όμως επιλέγουν το clubhouse στελέχη των μεγάλων brands;

Μα γιατί είναι η πιο σύγχρονη τάση επικοινωνίας, για εταιρείες που θέλουν να περάσουν άμεσα το μήνυμά τους στις ομάδες ανθρώπων που πραγματικά τους ενδιαφέρει. Πετυχαίνουν έτσι, χωρίς κόστος τη μέγιστη προβολή, αφού μετά το μήνυμα διαδίδεται ακολούθως σε όλους  από τα social media.

Με αυτόν τρόπο θα μπορούσαν να συμμετέχουν και influencers, όπου να εκφράζουν απόψεις και εμπειρίες από συνεργαζόμενα brands, δίνοντας στο λόγο τους μεγαλύτερη δύναμη, από ότι σε μια απλή διαφημιστική φωτογραφία.

Φυσικά να μην ξεχνάμε ότι όλα είναι live  και γίνονται σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας στα brands τη δυνατότητα να κάνουν επίσημες ανακοινώσεις, να συζητούν με τους πελάτες τους και να λαμβάνουν feedback για βελτίωση των προϊόντων τους ή των υπηρεσιών τους.

Και γιατί όχι μέσα σε μια τέτοια πλατφόρμα να μην μπορούσε να γίνει και crisis management των brands; αφού θα μπορούν ζωντανά να απαντήσουν σε κάποιους πιθανόν δυσαρεστημένους πελάτες και με μια δημοκρατική και ήρεμη συζήτηση να δημιουργηθεί το έδαφος για να αντιστραφεί η οποιαδήποτε αρνητική άποψη, κάτι το οποίο δεν είναι και τόσο εύκολο να πραγματοποιηθεί με comments κάτω από posts.

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό στο Clubhouse, θα ήταν μεγάλη μας χαρά να μας γράψετε σε σχόλιο τη μέχρι τώρα εμπειρία σας ή και πως θεωρείτε ότι μπορεί να βοηθήσει επιπλέον ένα brand.

Εάν δεν έχετε λογαριασμό και σας ενδιαφέρει να αποκτήσετε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας Vasiliki Megremi ή GIM Agency μέσω linkedin, για να σας παραχωρήσουμε μερικές από τις διαθέσιμες προσκλήσεις.

 

Συγγραφή άρθρου:

Βασιλική Μεγρέμη | Digital Marketing Manager @ GIM Agency

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops