Earned media: τι είναι και πως θα σας βοηθήσουν

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το ποσοστό των χρηστών internet που χρησιμοποιούν adblocker; Η απάντηση θα σας σοκάρει. Είναι 61%! Κι αυτό διότι οι χρήστες έχουν βαρεθεί να βλέπουν παντού άσχετες διαφημίσεις. Προτιμούν το ποιοτικό περιεχόμενο και με αυτό θέλουν να συνδεθούν και να αλληλεπιδράσουν.

Άλλο ένα στατιστικό που σοκάρει είναι ότι ένα 83% (το ποσοστό είναι από έρευνα της Nielsen) των χρηστών, εμπιστεύεται τις συστάσεις των φίλων και της οικογένειας όσον αφορά την κατανάλωση περιεχομένου.

Πως σχετίζεται αυτό με το θέμα του άρθρου; Θα το δούμε παρακάτω.

Πρώτα όμως θα δούμε τους βασικούς ορισμούς των ειδών media που υπάρχουν.

Ξεκινάμε από τα πληρωμένα (paid) media τα οποία είναι αυτά που φαντάζεστε. Δηλαδή η διαφήμιση που κάνει μία επιχείρηση για να δώσει στο brand, στα προϊόντα της ή στις υπηρεσίες της, awareness, κίνηση και μετατροπές. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Οι διαφημίσεις εμφάνισης (display ads)
  • Οι διαφημίσεις στην αναζήτηση (Search engine marketing -SEM)
  • Η διαφήμιση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social PPC)
  • Οι διαφημίσεις Video
  • Οι ραδιοφωνικές διαφημίσεις
  • Οι διαφημίσεις σε Podcast
  • Τα advertorials και το χορηγούμενο περιεχόμενο

Στη συνέχεια έχουμε τα owned media δηλαδή αυτά που ανήκουν στην επιχείρηση, τα όποια είτε τα διαχειρίζεται η ίδια είτε συνεργαζόμενα agencies. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Ιστοσελίδα (μία ή περισσότερες)
  • Blog
  • Σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Διαφημιστικά email
  • Newsletter

Τέλος έχουμε τα earned media δηλαδή την προβολή που λαμβάνει η επιχείρηση από τρίτους, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται:

  • Βlogger ή άλλοι ιδιώτες που γράφουν για το προϊόν (ή υπηρεσία) σας.
  • Blogger ή άλλοι ιδιώτες που ποστάρουν ένα video για το προϊόν (ή υπηρεσία) σας. Παράδειγμα τα διάφορα unboxing videos.
  • Άρθρα που αναφέρονται στη μάρκα σας από τον τύπο (εφημερίδες, περιοδικά, websites, τηλεόραση, ραδιόφωνο κλπ).
  • Κριτικές πελατών στο Google My Business, στο Facebook και αλλού.
  • Επικοινωνία από στόμα σε στόμα (Word of Mouth) ως τεχνική του  marketing και μέσα στο πλαίσιο της χρήσης influencer, referral ή affiliate marketing). Θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και στους προηγούμενους τύπους media παρόλο που κατά κανόνα ανήκει στο κομμάτι των earned.

Παρακάτω αναφέρονται συγκεκριμένα παραδείγματα.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ποτέ, καμία επιχείρηση δεν βασίστηκε σε έναν μόνο τύπο media για την επικοινωνία της. Πάντα χρησιμοποιείται ένα μείγμα προβολής και media που έχει αφετηρία την επιχείρηση, δηλαδή τα owned media. Στη συνέχεια περνάει στα paid media και χρησιμοποιώντας και τα δύο τροφοδοτεί τα αντίστοιχα κανάλια ώστε να κερδίσει περαιτέρω προβολή. Να περάσει με άλλα λόγια στα earned media.

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι τα earned media αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της προβολής μιας επιχείρησης, και μάλιστα με αυξημένες πιθανότητες για virality δεδομένου ότι δεν είναι υποκινούμενο από την ίδια την επιχείρηση.

Πως μπορεί μία επιχείρηση να πετύχει σε αυτό το κομμάτι;

Μόνο δημιουργώντας πρωτότυπο, πρωτογενές περιεχόμενο που ενδιαφέρει τους χρήστες και τους παρέχει αξία. Συχνά έχουμε δει ακόμα και τις διαφημίσεις μιας επιχείρησης να κερδίζουν προβολή στα media λόγω της ευρηματικότητας ή της δημιουργικότητάς τους.

Αυτή η αξία είναι και η ειδοποιός διαφορά, αυτή που προσθέτει στο  περιεχόμενο τις προϋποθέσεις να γίνει viral.

Παραδείγματα από earned media

Στο άρθρο γνωστού ειδησεογραφικού site μπήκε είδηση που αφορά σε ηλιακό αεροσκάφος προϊόν της εταιρείας Skydweller, η οποία και αναφέρεται συχνά στο κείμενο. Δεδομένου ότι αφορά ένα μεγάλο επίτευγμα θεωρείται μάλλον απίθανο το άρθρο να έχει πληρωθεί και μάλιστα στην ελληνική αγορά.

Στο παραπάνω παράδειγμα βλέπουμε πως το brand και τα προϊόντα του επωφελούνται από την ύπαρξη μιας ιδιωτικής ομάδας στο Facebook.

Ακόμα ένα παράδειγμα που δείχνει πως οι κριτικές που μία επιχείρηση έχει στο Google λειτουργούν ως earned media.

Τέλος, μία είδηση που αφορά την Ακρόπολη, και άλλα μνημεία του κόσμου, επικοινωνεί έναν οίκο μόδας.

Πολύ συχνά οι χρήστες δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στα paid media και στα earned media. Αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει να είναι αποτελεσματική η προβολή.

Ξεκινήστε με το περιεχόμενο, δώστε βάση στην πρωτοτυπία του και την δημιουργία αξίας και τα earned media δεν θα αργήσουν να σας χτυπήσουν την πόρτα.

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops