Δυναμικές διαφημίσεις Facebook: 5 tips για περισσότερες πωλήσεις

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσετε τις απλές διαφημίσεις στο Facebook;

Γρήγορη υπενθύμιση του τι είναι οι δυναμικές διαφημίσεις.

Σε εμφάνιση δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις διαφημίσεις που ξέρουμε. Η διαφορά τους έγκειται στο ότι ο διαφημιζόμενος, αντί να φτιάξει μία-μία τις διαφημίσεις του, φτιάχνει ένα template το οποίο το οποίο δημιουργεί τη διαφήμιση αντλώντας δεδομένα (εικόνες και πληροφορίες) από το site της επιχείρησης για τα προς διαφήμιση είδη.

1.Προωθήσετε διαφορετικούς καταλόγους

Πολλοί από τους διαφημιζόμενους στο Facebook «τρέχουν» απλές διαφημίσεις, βλέπουν ποιες και ποια προϊόντα αποδίδουν καλύτερα. Με τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους από τις δοκιμές, παίρνουν μία καλή διαφήμιση και την μετατρέπουν σε έναν υψηλής αξίας (δυνητικά) προϊοντικό κατάλογο.

Ας υποθέσουμε ότι πουλάτε καλλυντικά και στις δοκιμές που κάνετε βλέπετε ότι οι φωτογραφίες που δείχνουν γυναίκες με ένα προϊόν το οποίο συμπληρώνει χρωματικά τον τόνο του δέρματος, έχουν καλή απόδοση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την πληροφορία ως βάση επάνω στην οποία θα δημιουργήσετε ολόκληρο κατάλογο.

Αντί να προωθείτε ένα μεμονωμένο προϊόν κάθε φορά ή να «τρέχετε» διαφημίσεις carousel που εμφανίζουν τυχαία προϊόντα, μπορείτε να κάνετε θεματική ομαδοποίηση με βάση την αισθητική που προτιμά ο καταναλωτής και να αυξήσετε την αξία των παραγγελιών.

Οι δοκιμές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα σε ότι αφορά τις διαφημίσεις στο Facebook και ενώ το σετάρισμα niche καταλόγων είναι καλό για δυναμικές διαφημίσεις με υψηλά ποσοστά μετατροπών, δεν μπορούν να αποτελούν την μοναδική στρατηγική σας. Ειδικά αν έχετε μία επιχείρηση με την οποία οι καταναλωτές δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι, και είστε στο στάδιο αρχικών καμπανιών, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε και πιο ευρείες προϊοντικές κατηγορίες.

Αν, φερ’ ειπείν, έχετε μια επιχείρηση με ρούχα, τότε μπορείτε να φτιάξετε έναν προϊοντικό κατάλογο για ανδρικά ρούχα και έναν για γυναικεία. Μπορείτε επίσης, να έχετε προϊοντικούς καταλόγους για κάθε διαφορετική σεζόν ή για διάφορες κατηγορίες τιμής ή για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Σούπερ tip: όταν κάνετε δοκιμές, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό προϋπολογισμό ώστε να καλύψετε τις 50 μετατροπές ανά διαφημιστικό σετ, για να δοθεί αρκετός χρόνος στον αλγόριθμο του Facebook να εκτιμήσει την απόδοση και να μπορέσει δουλέψει υπέρ της βελτιστοποίησης της εκάστοτε καμπάνιας. Αυτό θα σας δώσει ακριβή και ασφαλή στοιχεία απόδοσης.

Πως να διαλέξετε το κατάλληλο ύφος εικόνας για τον κατάλογό σας

Το να διαλέξει κανείς το κατάλληλο ύφος εικόνας για τον κατάλογό του, είναι σωστή πρόκληση, η οποία μας οδηγεί, και πάλι, με μαθηματική ακρίβεια στις δοκιμές.

Μπορεί να αποκαλυφθεί ότι ένα προϊόν ανά εικόνα, με λευκό φόντο δουλεύει καλύτερα. Μπορεί όμως να αποκαλυφθεί ότι μια φωτογραφία που δείχνει πως λειτουργεί το προϊόν δουλεύει ακόμα καλύτερα. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από το κοινό σας, την ηλικία του, το είδος των προϊόντων που πουλάτε κλπ.

Για να αποφασίσετε τι δουλεύει καλύτερα για τη δική σας επιχείρηση, σετάρετε ένα split test με διαφορετικούς τύπους εικόνων και video, κρατώντας τα υπόλοιπα δημιουργικά ίδια. Το Facebook θα προχωρήσει σε αυτόματη βελτιστοποίηση των διαφημίσεων και έτσι θα δείτε ποια από τις εικόνες (ή video) κινούν περισσότερο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου σας.

 

2.Λεπτομέρειες του προϊόντος με βάση τα συμφραζόμενα

Χάρη στις δυναμικές διαφημίσεις του Facebook, οι χρήστες θα βλέπουν εκδόσεις των διαφημίσεών σας με τις οποίες είναι περισσότερο πιθανό να αλληλεπιδράσουν (με βάση την πρότερη δραστηριότητα και τα ενδιαφέροντά  τους).

Όταν στήνετε δυναμικές διαφημίσεις, μπορείτε να δώσετε νέα χρήση σε περιουσιακά στοιχεία όπως το brand name ή η τιμή ώστε να απηχούν προϊοντικές πληροφορίες του καταλόγου, στο κυρίως κείμενο των διαφημίσεων.

Πως γίνεται αυτό; Όταν είστε στο επίπεδο της διαφήμισης, θα δείτε ένα κουμπί + δίπλα στο πεδίο που μπαίνει το κείμενο. Κάνοντας κλικ εκεί εμφανίζεται η δυνατότητα να ενσωματώσετε δυναμικές πληροφορίες όπως η μάρκα, η περιγραφή, η ταυτότητα του λιανέμπορου και η τιμή. Αυτά τα στοιχεία θα αντλούνται και θα προβάλλονται σε κάθε προϊόν που εμφανίζεται.

3.Αν έχετε διεθνές δημιουργικό, μεταφράστε στην τοπική γλώσσα

Αν έχετε αποφασίσει να διαφημίσετε σε περισσότερες χώρες, τότε θα πρέπει να προβείτε σε προσαρμογές που αφορούν τη γλώσσα και την τιμή (εκτός κι αν όλες οι χώρες-στόχος είναι στο ευρώ οπότε η τιμή βγαίνει από τη συζήτηση).

Η γλώσσα όμως είναι σημαντική παράμετρος καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι ένας Ιταλός θα μπορεί να διαβάσει αγγλικά ή ακόμα χειρότερα ελληνικά. Ακόμα όμως κι αν θεωρήσουμε ότι τα αγγλικά δεν είναι πρόβλημα για κανέναν, δεν μπορεί ένα προϊόν να έχει τιμή σε δολάρια όταν πωλείται στην Ευρώπη ή λίρες όταν πωλείται στις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει αυτόν που βλέπει τη διαφήμιση να σκεφτεί ότι αυτό που βλέπει δεν τον αφορά.

Οπότε κάντε το αν θέλετε να ανοίξετε νέες αγορές. Πως; Από το τμήμα Languages στο σετάρισμα της καμπάνιας.

Έχετε επίσης τη δυνατότητα να ανεβάσετε ένα αρχείο-τροφοδότη με πληροφορίες τοπικής τιμής, νομίσματος και μεγέθους ανάλογα με τη χώρα.

Το Facebook δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα μετάφρασης του περιεχομένου που βλέπει αλλά είναι σίγουρα καλύτερο και περισσότερο επαγγελματικό να σερβίρετε διαφημίσεις στην μητρική του γλώσσα, ώστε να μην χαθεί στη μετάφραση. Μια προσέγγιση αυτού του είδους δείχνει ότι έχετε σκεφθεί τόσο τον δυνητικό πελάτη σας όσο και την εν λόγω αγορά, κάτι που σας προσδίδει αξιοπιστία και δημιουργεί εμπιστοσύνη.

4.Βελτιώστε τα στατικά δημιουργικά με πλαίσια και ετικέτες τιμών

Αποτελεί κοινή πρακτική να μπαίνει η τιμή του προϊόντος όχι μόνον στην περιγραφή αλλά και επάνω στην εικόνα του. Τραβάει την προσοχή του χρήστη καθώς σκρολάρει, κάτι που με τη σειρά του βοηθά στην αύξηση των μετατροπών. Υπάρχει ωστόσο ένα προβληματάκι. Όταν δουλεύετε για πολλά προϊόντα η χειροκίνητη εισαγωγή τιμών σίγουρα είναι μπελάς. Με τις τιμές να αλλάζουν συχνά λόγω προωθητικών ενεργειών ή εκπτώσεων ή προσφορών ή αυξήσεων ή μειώσεων, φανταστείτε να πρέπει να κάνετε αλλαγές με το χέρι διαφήμιση-διαφήμιση. Δεν θέλετε να το φανταστείτε. Σωστά. Ούτε κι εμείς!

Για αυτό υπάρχει μια πιο εύκολη προσέγγιση. Αυτή της χρήσης πλαισίων και ετικετών τιμής, που μετατρέπουν τις στατικές εικόνες σε δυναμικές εμφανίζοντας χρήσιμες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Προς το παρόν, το Facebook στις δυναμικές διαφημίσεις, σας δίνει τη δυνατότητα να συμπεριλάβετε στοιχεία τιμής και δωρεάν παραλαβής όταν έχετε επιλέξει ως διαφημιστικό στόχο ένα από τα: App Installs, Leads, και Πωλήσεις Καταλόγου. Για να ενσωματώσετε τις παραπάνω αλλαγές, θα πρέπει να επιλέξετε το Single Image ή Video ως είδος. Κατόπιν στην επιλογή «δημιουργικά εργαλεία», επιλέξτε «edit creative» και είτε επιλέγετε «add catalog info» είτε «add a frame».

Όπως στο παράδειγμα της φωτογραφίας όπου εμφανίζεται η ετικέτα τιμής στη διαφήμιση. Το Facebook επιτρέπει τις εξής επιλογές προσωποποίησης: σχήμα, χρώμα, γραμματοσειρά, και θέση μέσα στην εικόνα.

Αν θέλετε κάτι πιο διαχρονικό ή κάτι εποχιακό μπορείτε να ανεβάσετε τα δικά σας πλαίσια, π.χ. για τα Χριστούγεννα.

5.Επιλέξτε πολύ προσεκτικά την πρώτη εικόνα του εικαστικού σας

Αν χρησιμοποιείτε τις δυναμικές διαφημίσεις ή τις carousel διαφημίσεις, τότε η πρώτη εικόνα είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι αυτή που θα κρίνει αν ο χρήστης θα πατήσει το κουμπί ή θα πάει παρακάτω.

Η προεπιλεγμένη επιλογή αφήνει το Facebook να επιλέξει αυτόματα την πρώτη εικόνα με βάση τον αλγόριθμό του. Μία άλλη επιλογή είναι να επιλέξετε εσείς τη εικόνα (ή το video) και να δείξετε αυτό που αντιπροσωπεύει τη μάρκα σας, πριν δείξετε τα προϊόντα σας.  

Σε κάθε περίπτωση μία δοκιμή των δύο παραπάνω προτάσεων θα δείξει ποιο είναι αυτό που θα δουλέψει καλύτερα για την επιχείρησή σας.

Συμπέρασμα

Οι δυναμικές διαφημίσεις του Facebook είναι ένα πολύτιμο εργαλείο αν χρειάζεται να δουλέψετε διαφημίσεις σε μεγάλη κλίμακα. Αντί για μία – μία διαφήμιση, μπορείτε να δημιουργήσετε μία καμπάνια που συνδέει τα προϊόντα ενός ολόκληρου καταλόγου. Το Facebook θα βελτιστοποιήσει τις διαφημίσεις και θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα, αφού ο αλγόριθμος μπορεί να «σερβίρει» αυτές τις διαφημίσεις οι οποίες θα οδηγήσουν το χρήστη σε δράση. Με τις σωστές τακτικές αυτού του είδους οι διαφημίσεις μπορούν να αυξήσουν τις μετατροπές χωρίς εσείς να πρέπει να σπάτε το κεφάλι σας για τα δημιουργικά μέρη. Κι αυτό με τη σειρά του σας αφήνει περισσότερο χρόνο να  σκεφτείτε καινούρια πράγματα που θα μεγαλώσουν την επιχείρησή σας.

Πηγή εικόνων: socialmediaexaminer, leadsbridge

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops