Δοκιμάζουμε να προβλέψουμε την εορταστική αγορά εν μέσω COVID-19

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Όλοι ξέρουμε ότι η εορταστική σεζόν της φετινής χρονιάς δεν θα έχει καμία σχέση με ό,τι ξέραμε έως τώρα. Ο κόσμος έχει πιεστεί πάρα πολύ με τον COVID-19 και θέλει τόσο πολύ να χαλαρώσει και να διασκεδάσει αλλά βαθιά μέσα του ξέρει ότι μάλλον δεν θα μπορεί.

Παρατηρώντας την καταναλωτική συμπεριφορά από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, διαφαίνεται υψηλή κίνηση σε πολλές και διαφορετικές προϊοντικές κατηγορίες και αναμένεται ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί καθ’ όλη την εορταστική περίοδο. Εδώ υπάρχει μία τεράστια ευκαιρία για τα ηλεκτρονικά καταστήματα, μικρά και μεγάλα, για προσέλκυση νέων πελατών, καθώς μεγάλο μέρος της κατανάλωσης γίνεται πλέον online.

Θα δούμε λοιπόν, τρεις προβλέψεις που αφορούν τη φετινή σεζόν με στόχο να βοηθήσουμε κυρίως τα μικρότερα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Πρόβλεψη πρώτη: το ηλεκτρονικό εμπόριο θα επηρεάσει κάθε βήμα στην διαδρομή του καταναλωτή 

Οι αγορές στα φυσικά καταστήματα δεν θα είναι όπως παλιά, αφού το λιανεμπόριο συνεχώς πιέζεται να μειώσει τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται ταυτόχρονα εντός καταστήματος, αλλά και να μειώσει το ωράριο λειτουργίας (για να επιτύχει μικρότερη συρροή πλήθους). Οι αγορές από την πλευρά των καταναλωτών, απλώς θα γίνουν ηλεκτρονικά και θα «βολτάρουν» στις ψηφιακές βιτρίνες για να βρουν τα κατάλληλα δώρα.

Τα ευρήματα πρόσφατης ευρωπαϊκής έρευνας σε περισσότερους από 10.000 καταναλωτές, έδειξε ότι η πανδημία άλλαξε τις καταναλωτικές συνήθειες, αλλά δεν θα κάμψει την αγορά δώρων για τους συγγενείς και φίλους. Θα τα αγοράσουν ηλεκτρονικά και θα τα στείλουν απ’ ευθείας στους παραλήπτες. 

Παράλληλα, τα στοιχεία της αγοράς που συγκρίνουν τον περυσινό και τον φετινό online τζίρο είναι αποκαλυπτικά: στην Ευρώπη οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 18% μέχρι τον Αύγουστο (year to date) και αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση όσο η σεζόν προχωρά.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: η online στροφή θα βοηθήσει brands και προϊόντα να γίνουν γνωστά και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Βρείτε και στοχεύστε σε καινούρια ακροατήρια τα οποία μπορεί να ενδιαφέρονται για τα προϊόντα σας και δώστε τους νέα ώθηση.

Πρόβλεψη δεύτερη: οι νέοι πελάτες θα παραμείνουν πιστοί πελάτες και μετά τις γιορτές 

Η έρευνα ρώτησε Ευρωπαίους καταναλωτές που έκαναν τα ψώνια τους κατά τη διάρκεια των lockdown. Δείτε τι απάντησαν όταν ρωτήθηκαν αν ανακάλυψαν καινούρια ηλεκτρονικά καταστήματα:

  • 38% αγόρασαν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά λόγω COVID-19
  • 26% ανακάλυψαν μάρκες οι οποίες πωλούσαν απ’ ευθείας στον καταναλωτή
  • 28% ανακάλυψαν καταστήματα τα οποία δεν γνώριζαν
  • 83% είπε ότι θα συνεχίσει να κάνει αγορές από τα καταστήματα που ανακάλυψαν

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν επίσης ότι υπάρχει αγοραστική κίνηση σε όλες τις κατηγορίες καταστημάτων. Η εορταστική περίοδος θα ενισχύσει αυτή τη συμπεριφορά καθώς οι καταναλωτές ψάχνουν δώρα με σημασία για τους αγαπημένους τους, συγγενείς και φίλους, βοηθώντας τα ηλεκτρονικά καταστήματα να αυξήσουν την κίνηση και τον τζίρο τους.

Αυτό που θα κρατήσει τους καταναλωτές σε ένα κατάστημα και θα τους μετατρέψει σε πιστούς, είναι φυσικά (πέρα από την επάρκεια προϊόντων) η αγοραστική εμπειρία.

Τι σημαίνει αυτό: δημιουργήστε μία αξέχαστη αγοραστική εμπειρία μέσω προσωποποίησης. Ένας τρόπος είναι να τους προτείνετε προϊόντα με βάση τα ενδιαφέροντα και τη συμπεριφορά τους.

Όταν αποκτήσετε έναν πελάτη, φροντίστε να τον διατηρήσετε και να τον επαναδραστηριοποιήσετε δείχνοντάς του προϊόντα που θα του αρέσουν. Η αύξηση της πιστότητας των πελατών, είναι ο φθηνότερος και ευκολότερος δρόμος για αύξηση κέρδους.

Πρόβλεψη τρίτη: τα νέα lifestyle θα αλλάξουν τις αγοραστικές λίστες των καταναλωτών 

Η αγοραστική συμπεριφορά αλλάζει κατά καιρούς και επηρεάζεται από τις κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες. Έτσι και τώρα, εξ’ αιτίας της πανδημίας, τα προϊόντα που μπαίνουν στη λίστα των καταναλωτών αλλάζουν ώστε να ταιριάξουν στις νέες συνθήκες και στο νέο τρόπο ζωής. Όλο και περισσότερος κόσμος δουλεύει, σπουδάζει, γυμνάζεται κλπ από απόσταση και τα πωληθέντα προϊόντα αντανακλούν αυτή την αλλαγή.

Για παράδειγμα: άνετα ρούχα και είδη που κάνουν πιο άνετο το σπίτι, φέτος έχουν την τιμητική τους. Επίσης, τα ηλεκτρονικά, ο αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια και επιτραπέζια παιχνίδια και έπιπλα έχουν δείξει υψηλή κίνηση. Η έρευνα στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, έδειξε επίσης ότι το 47% των Ευρωπαίων καταναλωτών, είδε την περίοδο της κρίσης ως ευκαιρία για αλλαγή του τρόπου ζωής τους.

Οι καταναλωτές αγοράζουν δώρα που θα κάνουν τη ζωή της οικογένειας και των φίλων τους πιο άνετη, οπότε οι κατηγορίες που αναφέρθηκαν παραπάνω θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και κατά τη διάρκεια των εορταστικών αγορών.

Τι σημαίνει αυτό: η παρακολούθηση των περσινών στατιστικών δεν θα οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για την πρόβλεψη της φετινής κίνησης. Οπότε, «διαβάστε» τις νέες τάσεις και προσαρμόστε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα κατάλληλα ώστε να είστε παρόντες στις εορταστικές αγορές.

Με λίγα λόγια και συμπερασματικά, η αύξηση της κίνησης στα ηλεκτρονικά καταστήματα ήρθε για να μείνει και σίγουρα οι ευχαριστημένοι πελάτες θα μετατραπούν σε πιστούς πελάτες.

Προσαρμόστε το κατάστημά σας στις νέες απαιτήσεις και σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops