CoViD19: επικοινωνήστε με το κοινό σας δωρεάν!

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Το καλό νέο είναι ότι η ανάγκη για συνεχή ενημέρωση έχει στείλει (και διατηρεί) πολύ κόσμο online, πράγμα που κάνει πιο εύκολη την προσέγγιση του και μάλιστα δωρεάν!

Βασικό όχημα σε αυτή την προσπάθεια είναι οι κύριες ηλεκτρονικές πλατφόρμες: Google, Facebook, Instagram. Ας δούμε πως.

Google

Ανανεώστε την καταχώρησή σας στο Google My Business

Κάθε επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της έχει μια τέτοια καταχώρηση, στην οποία εμφανίζονται τα βασικά στοιχεία της, οι ώρες λειτουργίας, η θέση στο χάρτη, φωτογραφίες προϊόντων κλπ. Πλέον όμως, ισχύουν διάφοροι περιορισμοί (αλλαγές ωραρίου, τρόπος παράδοσης κλπ) που μπορεί να αλλάζουν σημαντικά την καθημερινότητα της επιχείρησης. Η ανανέωση της καταχώρησης ώστε να περιλαμβάνει την τρέχουσα κατάσταση είναι σημαντική για να μπορούν οι χρήστες να έχουν αξιόπιστη πληροφόρηση. Ας μην ξεχνάμε ότι το Google είναι το πρώτο σημείο που ψάχνει κάποιος για να βρει πληροφορίες για οτιδήποτε αναζητά. Τι πρέπει να προσέξετε:

  • Τις ώρες λειτουργίας,
  • Τυχόν αλλαγές που αφορούν στον Covid19 (μέτρα προστασίας κλπ),
  • Την κατηγορία στην οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση, πεδίο εξαιρετικά σημαντικό αφού από αυτό εξαρτάται το που προβάλονται τα στοιχεία της επιχείρησης,
  • Τα post που κάνετε στο Google (περισσότερα παρακάτω)

Δημιουργήστε Google post

Ναι, post. Ακριβώς όπως θα κάνατε και στο Facebook. Με τη μόνη διαφορά ότι στο Facebook οι χρήστες βλέπουν τα post σας καθώς περνούν την ώρα τους ενώ στο Google τα βλέπουν αφού κάνουν πολύ συγκεκριμένες αναζητήσεις και για να λύσουν πολύ συγκεκριμένα προβλήματα. Μπορείτε να ποστάρετε διάφορα πράγματα, από τρέχουσα ενημέρωση για θέματα επικαιρότητας (πάντα σε σχέση με την επιχείρησή σας) έωςι προσφορές ώστε να δελεάσετε το ακροατήριο. Η Google μάλιστα έχει δημιουργήσει και ειδικό section Covid19 όπου συγκεντρώνεται σχετική πληροφόρηση από πολλές επιχειρήσεις.

Γράψτε blog posts

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο περιεχόμενο σχετικό με τον κορωνοϊό, τα οποία εμφανίζονται πάνω-πάνω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε κι εσείς να βρεθείτε στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων. Το κόλπο είναι να βάλετε ως στόχο να εμφανίζεστε στις αναζητήσεις με μεγάλες φράσεις οι οποίες φυσικά ταιριάζουν στα προϊόντα και στο κοινό σας. Μπορείτε μάλιστα να κάνετε tag και την περιοχή σας στο ποστ για ακόμα πιο στοχευμένη και αποτελεσματική επικοινωνία.

Facebook

Κάντε live μεταδόσεις

Τους τελευταίους μήνες, η παρακολούθηση live video ανέβηκε κατά 50%! Τι πρέπει να κάνετε; Βγείτε live και απαντήστε τυχόν ερωτήσεις σχετικές με τον κορωνοϊό και τη δουλειά σας, πως άλλαξε η επαγγελματική σας καθημερινότητα, τι κάνετε διαφορετικά, τι μέτρα χρειάστηκε να πάρετε κ.ο.κ. Τα video αυτά, μπορείτε και να τα αποθηκεύσετε για μετέπειτα χρήση στο site σας, στο YouTube ή αλλού.

Κληρώστε ένα δώρο

Κάντε έναν άτυπο διαγωνισμό με στόχο την αύξηση των πωλήσεων. Ορίστε ένα χρονικό διάστημα για παραγγελίες και κληρώστε ένα έξτρα δώρο σε κάποια από τις παραγγελίες που θα μαζευτούν. Αυτή η κίνηση θα βοηθήσει να δημιουργηθεί κίνηση στο κατάστημά σας (ηλεκτρονικό ή φυσικό), ενώ παράλληλα θα ανεβάσει τη διάθεση του κοινού, δεδομένης της ανησυχίας στην οποία όλοι ζούμε.

Δηλώστε παρουσία

Παρόλο που το internet είναι γεμάτο από συμβουλές, άρθρα και πληροφορίες γύρω από τον Covid19, καλό είναι να υπάρχετε κι εσείς. Πάντα σε συνάρτηση με το προϊόν σας και χωρίς την παραμικρή ανάγκη να πείτε κάτι ρηξικέλευθο. Πείτε (γράψτε) κάτι αληθινό και κάτι πρακτικό!

Instagram

Χρησιμοποιήστε hashtags σχετικά με τον Covid19

Τα hashtags είναι ένας δωρεάν και ισχυρός για να μεγιστοποιήσετε το visibility σας. Ανεξαρτήτως κορωνοϊού. Ειδικότερα όμως τώρα, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα hashtags που αφορούν τον κορωνοϊό και να κερδίσετε εμφανίσεις. Μην αρκεστείτε στο απλό #covid19, αναζητήστε πιο ψαγμένα hashtags για να βοηθήσετε τα post σας να ξεχωρίσουν, π.χ. #covidsnacks, #covidfashion, #covidfitness κλπ, κλπ, κλπ.

Γράψτε λεζάντες φιλικές με τον κορωνοϊό

Μπορείτε να αναφερθείτε σε πολλά θέματα. Μπορείτε για παράδειγμα:

  • Να ανεβάσετε το ηθικό του κοινού σας,
  • Να δώσετε συμβουλές υγιεινής και ασφάλειας,
  • Να ενημερώσετε,
  • Να προωθήσετε συγκεκριμένες προσφορές τύπου «παραλαβή από το πεζοδρόμιο» ή «διαθέσιμο».

Πριν κλείσουμε, αξίζει να γίνει μία αναφορά σε δύο κατηγορίες πλατφορμών. Πρόκειται για τις πλατφόρμες μηνυμάτων (Messenger, Whatsapp, Viber), από τη μία και τις πλατφόρμες συνεδριάσεων (Zoom, Teams, Webex κλπ ) από την άλλη, οι οποίες αποτελούν πολύτιμο εργαλείο εξυπηρέτησης και επικοινωνίας με τους πελάτες για πολλούς λόγους.

Οι πλατφόρμες μηνυμάτων διότι διευκολύνουν την επικοινωνία, είτε κατά πρόσωπο είτε κατά ομάδες, και χρησιμοποιούνται κατά κόρον για την εξυπηρέτηση πελατών. Ο όγκος των μηνυμάτων των πελατών κατά το περασμένο διάστημα ήταν τεράστιος και απαιτούσε γρήγορη διαχείριση. Με εφαρμογές σαν το Messenger, Whatsapp, Viber η διεκπεραίωση μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα.

Οι δε πλατφόρμες συνεδριάσεων βοήθησαν μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως φροντιστήρια, γυμναστήρια και άλλες υπηρεσίες να διατηρήσουν την καθημερινότητά τους, συνεχίζοντας να εξυπηρετούν τους πελάτες τους έστω και εξ’ αποστάσεως. Πολλές επιχειρήσεις στράφηκαν στη λύση της εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτησης άμεσα και με εξαιρετικά αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα:

  • τη διατήρηση της πελατείας τους (και άρα των εσόδων τους),
  • την άντληση νέων πελατών μέσω word of mouth από τους ήδη ικανοποιημένους,
  • τη δημιουργία φήμης γύρω από τον τρόπο αντίδρασης και διαχείρισης του προβλήματος στο οποίο βρέθηκαν.

Με την τρέχουσα υγειονομική κρίση άλλαξε πολύ και πολύ γρήγορα ο τρόπος καθημερινής λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων. Ακόμα και αρνητές της τεχνολογίας καλωσόρισαν τα οφέλη της και ξεκίνησαν να την χρησιμοποιούν. Πλέον, από ότι φαίνεται, όλα όσα αναφέρθησαν παραπάνω θα μείνουν και στη μετά κορωνοϊό εποχή.

 

Συγγραφή Άρθρου : Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops