GIM Black Friday Case Studies

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Η φετινή Black Friday είχε αρκετό ενδιαφέρον όχι μόνο γιατί είναι μία καθιερωμένη πλέον “γιορτή” της αγοράς αλλά και γιατί πραγματοποιήθηκε εν μέσω μιας πρωτόγνωρης πανδημίας που μας έχει αναγκάσει να στραφούμε -άτακτα και με γοργούς ρυθμούς- στο διαδικτυακό κόσμο.

Η GIM και τα έμπειρα στελέχη της βέβαια είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα και κατόρθωσαν να πετύχουν αρκετά ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε έναν απίστευτα ανταγωνιστικό μαραθώνιο αφού όπως θα γνωρίζετε η εβδομάδα του BF συγκέντρωσε υψηλό ενδιαφέρον από επιχειρηματίες & marketers οι οποίοι και προσπάθησαν να πάρουν ένα κομμάτι από την πίτα (το οποίο οδηγεί σε υψηλότερα bids).

Πριν πάμε όμως στα νούμερα και τα αποτελέσματα αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αυτά ήρθαν από διαφορετικά industries, κάτι που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του BCR2 Marketing Methodology της GIM. Η επιτυχία ήρθε συνδυαστικά με την αντίστοιχη στρατηγική για το κάθε Project που περιλαμβάνει διαφοροποίηση customer personas, budget, targeting options, tone of voice κ.α.

Πως όμως δουλεύει το BCR2 στην πράξη; Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τη διαδικασία…

Πρώτο στάδιο του BCR2: Research

Πριν ξεκινήσει το project/καμπάνια του πελάτη μας, βασική προϋπόθεση είναι να πραγματοποιηθεί  έρευνα & προετοιμασία (Research & Preparation) καθώς είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες της αγοράς που απευθυνόμαστε άλλα και τους βέλτιστους τρόπους προσέγγισης των πελατών στη συγκεκριμένη αγορά.

Το στάδιο αυτό είναι αρκετά κρίσιμο και απαιτεί μελέτη από ειδικούς του Marketing αξιοποιώντας Audits, Market Research & Strategic planning. Για την ολοκλήρωση του πρώτου βήματος δεν θα μπορούσε να λείπει το Setup των Advertising Accounts και των απαιτούμενων Conversion Tracking αλλά και η δημιουργία διαφημιστικού υλικού και landing pages.

Αφού ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρώτο στάδιο είμαστε πλέον σίγουροι ότι υπάρχει ικανοποιητική παρουσία στο διαδίκτυο οπότε και προχωράμε στο επόμενο στάδιο αυτό της αύξησης των Conversions και του Traffic.

Δεύτερο στάδιο του BCR2: Bring

Το 2ο στάδιο είναι ίσως και το πιο “fun” για τους πελάτες μας αφού στην ουσία βλέπουν τα πρώτα αποτελέσματα. Μέσω μιας σειράς ενεργειών που κάνουμε όπως είναι το Search Engine Optimization, τα Google Ads, το Social Media Marketing, το Content Marketing, το Email Marketing και το Affiliate Marketing επιτυγχάνουμε τον πρώτο στόχο αυτού το σταδίου που είναι η ραγδαία αύξηση της -ποιοτικής- επισκεψιμότητας (traffic).

Τρίτο στάδιο του BCR2: Convert

Από τη στιγμή που η επισκεψιμότητα έχει φτάσει σε ικανοποιητικό βαθμό παίρνει θέση μια από τις πιο σημαντικές ενέργειες μας που είναι η μετατροπή των Conversions σε Πελάτες. Η αύξηση των μετατροπών βασίζεται στη βελτίωση τη αποδοτικότητας του Site μέσω ενεργειών που κάνουμε όπως Copywriting, βελτίωση εμπειρίας του χρήστη (UX & UI) και Conversion Rate Optimization (CRO) τον πλέον sophisticated τρόπο για αύξηση του Conversion Rate ο οποίος συνδυάζει γνώσεις και ταλέντα από πολλούς άλλους κλάδους του Marketing.

Η GIM έχει 10ετή εμπειρία στο κομμάτι του Hands-on ενώ μέσα από το R&D της και τα εκατοντάδες projects της έχει αποκτήσει μοναδική επιστημονική γνώση.

Τέταρτο στάδιο του BCR2: Retain

Ένα project δε σταματάει τη στιγμή που έχουν γίνει πωλήσεις αν πρόκειται για eshop ή μετατροπές σε leads αν πρόκειται για απλή ιστοσελίδα.

Σκοπός είναι να μείνει ευχαριστημένος ο Πελάτης και να ξανάρθει μέσω retention marketing.

Η πώληση σε υφιστάμενους πελάτες (upsell, cross-sell, επαναλαμβανόμενες πωλήσεις) είναι σύμφωνα με έρευνες 5 με 25 φορές πιο οικονομική και εύκολη από την πώληση σε νέους υποψήφιους πελάτες.

Κάνοντας Retain επιτυγχάνουμε δηλαδή την εκθετική αύξηση της κερδοφορίας της επιχείρησής σας και κατ’επέκταση την ανάπτυξη της. Αυτό πραγματοποιείται μέσα από τη χρησιμοποίηση λιστών ήδη υπαρχόντων πελατών σε ενέργειες όπως το (Dynamic) Remarketing που είναι η επαναπροβολή των προϊόντων/υπηρεσιών σας σε κοινό το οποίο έχει επισκεφτεί ήδη την ιστοσελίδα/eshop της επιχείρησης σας.

Άλλες ενέργειες που κάνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η εφαρμογή Loyalty/Reward Systems, συστήματα επιβράβευσης των πελατων σας όταν παραδείγματος χάρη κάνουν συνολικές αγορές πάνω από ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό ή όταν ολοκληρώνεται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα συνεργασίας μεταξύ σας. Τα Promotions τα οποία μπορούν να γίνουν ένας από τους καλύτερους τρόπους προώθησης προϊόντων στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί σωστή στόχευση αλλά και παρουσίαση. Και τέλος οι καμπάνιες «Refer-A-Friend», ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία μάρκετινγκ μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις μπορούν να ανταμείψουν το κοινό τους για το Loyalty που δείχνουν καθώς επίσης και για τους καινούργιους επισκέπτες.

Επίσης τα Social Media τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σημερινής επιχείρησης καθώς είναι ο πιο άμεσος αλλά και οικονομικός τρόπος για να καλλιεργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό σας.

Τέλος το Email marketing αποτελεί μία αποτελεσματική μέθοδο άμεσου marketing που απευθύνεται σε ομάδα ατόμων που χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και μπορεί να σας βοηθήσει ουσιαστικά και στην δημιουργία σχέσεων με τους πελάτες-leads σας αλλά και για transactional πληροφορίες.

Ας δούμε όμως τα αποτελέσματα που έφερε η εφαρμογή του BCR2 στα projects μας την εβδομάδα του BF.

Αν και όπως θα υποθέσατε από τα παραπάνω οι στρατηγικές μας είναι πάντα πολυκαναλικές και συνδέονται στον πυρήνα τους διαφημιστικά και τεχνικά για λόγους συντομίας στην ανάλυσή μας θα ασχοληθούμε με τα 2 πιο δημοφιλή κανάλια διαφημίσεων:

Google Ads & Facebook Ads

Google ads

Στις διαφημίσεις Google η ομάδα της GIM χρησιμοποίησε στρατηγικές που απέφεραν εν τέλει τα μέγιστα αποτελέσματα όπως θα δείτε παρακάτω.

Με κύριο άξονα την έννοια του BCR2, αξιοποιήθηκαν στο έπακρο όλα τα premium εργαλεία μας αλλά και οι τεχνικές και οι μέθοδοί μας. Στις τεχνικές περιλαμβάνονται η βέλτιστη κατηγοριοποίηση των διαφημίσεων με εφαρμογή CRO τεχνικών, στρατηγικές bidding και στόχευσης, retargetting κ.α.

Ενδεικτικά τα παραπάνω απέφεραν την εβδομάδα του BF, 23 ROAS σε εταιρία πώλησης επίπλων με 184% αύξηση του τζίρου από την περσινή αντίστοιχη εβδομάδα του BF, 14 ROAS σε εταιρία ρουχισμού (Mustmenfashion.gr) με 368% αύξηση του τζίρου από την περσινή αντίστοιχη εβδομάδα του BF και 38.59 ROAS σε εταιρία πώλησης προϊόντων fitness (BBclub.gr).

Η BBclub μάλιστα είδε αύξηση 473% στον τζίρο της από τις διαφημίσεις μας σε σχέση με την περσινή χρονιά, κάτι που δεν επιτεύχθηκε τυχαία αλλά μεθοδικά και με πλάνο.

Και άλλες εταιρίες όμως πέτυχαν με τη βοήθειά μας αξιόλογα ROAS την ημέρα του BF, όπως είναι το 16.33 ROAS για εταιρία ειδών ξυρίσματος (wellshaved.gr) ή το 14 ROAS για εταιρία ρουχισμού (hionidis.com) και πάλι.

Τα περισσότερα projects μας κινήθηκαν σε ROAS 10+, κάτι που αναμφισβήτητα δείχνει την αποτελεσματικότητα του BCR2.

Facebook ads

Στις διαφημίσεις Facebook η ομάδα της GIM χρησιμοποίησε τεχνικές και εργαλεία για τη βέλτιστη διαμόρφωση αλλά και διαχείριση των διαφημίσεων.

Τεχνικές όπως upsell & crossel σε ήδη υπάρχοντες πελάτες, τεστ για τη βελτιστοποίηση των διαφημίσεων, δυναμικό remarketing σε ζεστό κοινό, χρήση κρύων δολωμάτων (π.χ. εκπτωτικά κουπόνια) σε κρύο κοινό, live διαμόρφωση στρατηγικής budget & bidding είναι μόνο κάποιες από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν.

Ενδεικτικά τα παραπάνω απέφεραν την εβδομάδα του BF, 16.79 ROAS σε εταιρία ρουχισμού με σχεδόν 200% αύξηση από την περσινή αντίστοιχη εβδομάδα του BF, 11.58 ROAS σε εταιρία τεχνολογικών ειδών με 50% αύξηση από την περσινή αντίστοιχη εβδομάδα του BF, 16.6 ROAS σε εταιρία εκτυπωτικών λύσεων και 16.29 ROAS σε εταιρία προϊόντων fitness.

Συμπέρασμα – Επόμενες κινήσεις

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό η μετάβαση στο διαδίκτυο (digital transformation) δεν είναι μία cool έννοια που χρησιμοποιούν οι marketers για να σας πείσουν για νέες υπηρεσίες. Η μετάβαση στο διαδίκτυο είναι επιτακτική και με τη μέθοδο BCR2 μπορείτε να δείτε πραγματικά την επιχείρησή σας να αυξάνεται ραγδαία στον διαδικτυακό κόσμο.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΓια το Google Gemini έχουμε ξαναγράψει αλλά ας πούμε ακόμα δυο λόγια. Το Gemini είναι ο απόγονος του BARD και είναι

26 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops