Big data marketing

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Big data marketing

Πρόκειται για το νέο παιδί του marketing ή απλώς για ορολογία του κλάδου;

Η αλήθεια είναι ότι αν πρόκειται για μιλήσουμε για marketing δεδομένων, θα πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για δεδομένα. Και δυστυχώς δεν συμφωνούμε όλοι με το τι σημαίνει η έκφραση (δεδομένα = big data). Άλλοι λένε ότι δεν υπάρχει καν σαφής ορισμός, οπότε εμείς θα προσπαθήσουμε να βουτήξουμε και να εξηγήσουμε τον κόσμο των δεδομένων, με τον απλούστερο δυνατό τρόπο.

Θα δούμε τι σημαίνουν, πως εφαρμόζονται, τα πλεονεκτήματά τους και κυρίως που χρησιμεύουν.

Τι ακριβώς είναι τα big data;

3v bigdata

Για να καταλάβουμε για τι μιλάμε πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τις τρεις βασικές έννοιες οι οποίες αποτελούν τα συστατικά των δεδομένων, και είναι οι: όγκος, ταχύτητα, ποικιλία (στην ορολογία θα τα συναντήσουμε ως 3V’s από τα Volume, Velocity, Variety). Πρακτικά μιλάμε για μεγάλο όγκο, μεγάλης ποικιλίας δεδομένων που έρχονται με μεγάλη ταχύτητα.

Μπορεί να είναι τόσο μεγάλος ο όγκος (δομημένος ή χύμα) ώστε ένας συνηθισμένος υπολογιστής ή λογισμικό να μην μπορούν να τα επεξεργαστεί. Σύμφωνα με τους τεχνικούς η αποθήκευση και η επεξεργασία δεδομένων πάνω από 100 γίγα ημερησίως, θεωρείται big data.

Με τον όρο big data μπορεί να χαρακτηρίσουμε και τις διάφορες μεθόδους και εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να επεξεργαστούμε τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Παρά το γεγονός ότι ο όρος big data ακούγεται αρχικά ως πρόβλημα, εν τέλει αποτελεί λύση!

Αυτό που κάνει τη διαφορά όμως είναι όχι το πόσα δεδομένα διαχειρίζεστε αλλά τι κάνετε με αυτά τα δεδομένα. Και ακριβώς εδώ είναι που έρχεται το big data marketing. Με την ανάλυσή τους μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες διαφημιστικές καμπάνιες. Ας δούμε πως.

Big Data Marketing

Οι περισσότερες διαφημιστικές καμπάνιες επηρεάζουν άμεσα την εικόνα μιας επιχείρησης. Ένας marketer πρέπει να έχει στο νου του τη δημιουργία μιας καμπάνιας που είναι αποτελεσματική στην κάλυψη του κοινού-στόχος, παράλληλα με την παρακολούθηση του ROI (return on investment). 

Οι marketers πρέπει να δημιουργούν συμπαγή πλάνα marketing και διόδων marketing. Για να το επιτύχουν αυτό πρέπει να έχουν τεράστια γνώση της αγοράς, των καταναλωτών και των ανταγωνιστών. Κι ακριβώς εδώ είναι που υπεισέρχονται τα big data.

Τα big data είναι ένας τεράστιος όγκος πληροφορίας ο οποίος προέρχεται από διάφορες πηγές. Όλος αυτός ο όγκος δεδομένων παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την αγορά, τον καταναλωτή, τον ανταγωνισμό ακόμα και για τα αποτελέσματα των παλιότερων ενεργειών marketing της επιχείρησης.

Είτε πρόκειται για μια μικρή startup είτε για μια τεράστια πολυεθνική, συνιστάται να εκμεταλλευόμαστε τα δεδομένα για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Για πολλές επιχειρήσεις πλέον τα big data δεν είναι απλώς μία μόδα αλλά μια τεχνολογία στην υπηρεσία που τις βοηθάει να προηγηθούν των ανταγωνιστών  και να ηγηθούν στον κλάδο τους.

Πράγματι, τα big data είναι ο παίκτης που αλλάζει το παιχνίδι. Από την έλευση του internet και την περαιτέρω ανάπτυξη της στατιστικής, η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων ποτέ δεν ήταν τόσο γρήγορη και τόσο εξελιγμένη.

Τα πλεονεκτήματα των big data

Ας δούμε ένα – ένα τα πλεονεκτήματα των big data.

Καλύτερος προγραμματισμός και προβλέψεις

bigdata analysis

Οι marketer ανέκαθεν βασίζονταν στις προβλέψεις. Χάρη στα big data οι marketer μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες από πηγές δεδομένων, να επιταχύνουν τη δημιουργία αναφορών, να κάνουν προβλέψεις σε πραγματικό χρόνο και να πάρουν αποφάσεις βάσει πληροφόρησης (και όχι διαισθητικά).

Για παράδειγμα, οι marketers μπορούν πλέον να αντιληφθούν πως αλλάζει το αποτέλεσμα του τζίρου αυξάνοντας τον προϋπολογισμό και να εντοπίσουν τη δυναμική μεμονωμένων προσεγγίσεων marketing.

Παρόλα αυτά τα θετικά υπάρχουν και προκλήσεις: για παράδειγμα δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τις αλλαγές στην καταναλωτική ζήτηση και πότε αλλάζουν οι συνθήκες στην αγορά (οι οποίες αλλάζουν τακτικά).

Αυτά που επίσης αλλάζουν είναι η τιμολόγηση και το απόθεμα και προφανώς οι προβλέψεις πρέπει να συμβαδίζουν με αυτά τα δύο, αλλά χωρίς επαρκή στοιχεία είναι εύκολος ο εκτροχιασμός.

Τα μοντέλα πρόγνωσης προσφέρουν λύσεις σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Βοηθούν τους marketer να προβλέψουν με ακρίβεια τα αποτελέσματα στις ενέργειές τους χάρη σε πανίσχυρους αλγορίθμους οι οποίοι ανταποκρίνονται στις δυναμικές αλλαγές και στην ομαδοποίηση των πληροφοριών.

big data

Βελτιστοποίηση σε πραγματικό χρόνο

Αυτό που αλλάζει πολύ τα πράγματα είναι η πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο (real time). Η τεχνολογία παρέχει την υπολογιστική δυνατότητα και έτσι οι όποιες αλλαγές γίνονται ορατές άμεσα. Για παράδειγμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία για να βρείτε το σωστό bid για μια σειρά από λέξεις-κλειδιά ώστε ο στόχος τους να είναι κοινός.

Οι μέχρι στιγμής έρευνες δείχνουν ότι το 50% των marketer που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι χάρη στα big data προηγήθηκαν του ανταγωνισμού ενώ 16% απάντησαν ότι αντιλαμβάνονται ότι υστερούν στη βελτιστοποίηση.

Πολλοί marketers, ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις, ανησυχούν ότι δεν διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες για την επεξεργασία των δεδομένων ή ότι τελικά η χρήση των big data θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Η απάντηση και στους δύο προβληματισμούς είναι η χρήση της τρέχουσας τεχνολογίας. Όσο πιο ενημερωμένο είναι το λογισμικό που χρησιμοποιείτε τόσο πιο ακριβή θα είναι τα αποτελέσματα.

Εξυπνότερη στόχευση ακροατηρίου

Το μεγάλο εύρος των επιλογών στόχευσης στην online διαφήμιση βοηθά πολύ τους marketers. Η πληροφόρηση από τα social media και τα cookies σηματοδοτούν ότι τα δεδομένα που λαμβάνονται ξεπερνούν τις γεωγραφικές, δημογραφικές και τα χρονικές δυνατότητες στόχευσης. Δίνουν τη δυνατότητα για εξυπνότερη στόχευση παρά τα ενδεχόμενα εμπόδια (εμπόδια που σε κάθε περίπτωση ξεπερνιούνται). Πιθανά τέτοια εμπόδια αφορούν την ιδιωτικότητα των καταναλωτών, τη δυσκολία της ανίχνευσης μεταξύ συσκευών και την παρακολούθηση της online και offline δραστηριότητας των καταναλωτών.

Αν ακολουθείτε την τρέχουσα τοπική νομοθεσία δεν θα αντιμετωπίσετε ζήτημα ιδιωτικότητας. Το ζήτημα της συμπεριφοράς καταναλωτή ανά κανάλι (online vs offline) δεν έχει λυθεί ακόμα αλλά θα πρέπει να βασιστείτε σε «σημάδια» για να πάρετε τις αποφάσεις σας.

Κατανόηση παραμέτρων που επηρεάζουν τις μετατροπές

Πριν την έλευση των big data οι ειδικοί του marketing χρησιμοποιούσαν το τελευταίο κλικ για να αποφασίσουν τους παράγοντες που επηρέαζαν την μετατροπή. Με τα big data μπορούν να βασιστούν σε πολλαπλά σημεία επαφής, γεγονός που οδηγεί στην online την παρακολούθηση, ανάλυση και εκτίμηση της συμπεριφοράς καταναλωτή, αφού κάθε σημείο επαφής παρέχει πλήθος χρήσιμων δεδομένων.   

big-data-2

Προσωποποίηση προϊόντων ή υπηρεσιών

Κάθε επιχείρηση που θέλει να θεωρείται επιτυχημένη, πρέπει να συμπεριλάβει την εμπειρία πελάτη στις προτεραιότητες του marketing. Σε αυτή την περίπτωση τα big data μπορούν να βοηθήσουν ώστε η εκάστοτε επιχείρηση να παρέχει ακριβώς το προϊόν ή την υπηρεσία που θέλει ο πελάτης της, να δώσει δηλαδή τη δυνατότητα του customization. Στις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορεί κανείς να αναλύσει πλήθος πληροφοριών και να αποφασίσει για τα βασικά δημογραφικά χαρακτηριστικά του κοινού-στόχος.

Έτσι, παίρνουμε πληροφόρηση για το lifestyle, τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες, τις προτιμήσεις κλπ, την οποία χρησιμοποιούμε για την δημιουργία διαφημίσεων που χτυπάνε φλέβα στα θέλω του καταναλωτή.

Το μέλλον του big data marketing

Το μέλλον του big data marketing διαγράφεται λαμπρό. Τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει είναι λιγότερα από τα πλεονεκτήματα. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια η τεχνολογία των δεδομένων θα κυριαρχήσει στο marketing.

Εξ’ άλλου όλοι ξέρουμε τι μπορεί να κάνει με τα δεδομένα η Google, η Facebook και οι υπόλοιποι τεχνολογικοί κολοσσοί.   

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΓια το Google Gemini έχουμε ξαναγράψει αλλά ας πούμε ακόμα δυο λόγια. Το Gemini είναι ο απόγονος του BARD και είναι

26 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops