Αναβάθμιση iOS 14: Tι μας περιμένει και πως αντιμετωπίζεται

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Πόσοι από τους πελάτες σας χρησιμοποιούν iPhone; Που να ξέρετε… Αλλά από την άλλη, σίγουρα δεν αντέχετε να τους χάσετε από το ραντάρ σας, οπότε σίγουρα θα αναρωτιέστε πως θα ξεπεράσετε το ζήτημα της ιδιωτικότητας που περιλαμβάνεται στη νέα αναβάθμιση του λειτουργικού του συστήματος της Apple.

Λοιπόν, τα νέα είναι ευχάριστα, σας έχουμε έξι συμβουλές!

Αλλά πριν πάμε σε αυτές ας πούμε δυο λόγια για την νέα αναβάθμιση του iOS, αυτή με το νούμερο 14.

Πρόκειται για μια πολύ-αναμενόμενη αναβάθμιση άλλα όχι από όλους. Χάρη σε αυτή ή εξ’ αιτίας της, τα δεδομένα παρακολούθησης των χρηστών δεν θα είναι πλέον ανιχνεύσιμα.

Τόσο η Facebook, όσο και επιχειρήσεις αλλά και οι marketers αντιμετώπισαν με ανησυχία το ζήτημα καθώς οι διαφημίσεις τους επηρεάζονται άμεσα. Οι αλλαγές αφορούν την ιδιωτικότητα και την πολιτική κοινοποίησης δεδομένων (γνωστό και ως ATTF – Apple’s App Tracking Transparency Framework) των χρηστών καθώς η Apple θέλει να τους δώσει πλήρη διαφάνεια επιλογής των πληροφοριών που αναφέρονται στη δραστηριότητά τους. Κάτι που δεν θα το λέγαμε και παράλογο.

Προς το παρόν όποιος θέλει να απενεργοποιήσει την κοινοποίηση δεδομένων στο iPhone, πρέπει να το κάνει μέσω των ρυθμίσεων. Με την αναβάθμιση θα παρακινείται να το κάνει κάθε φορά που κατεβάζει μία εφαρμογή.

Οι marketers πιστεύουν ότι εφ’ όσον οι χρήστες θα ρωτούνται, θα απαντούν αρνητικά. Και όσον αφορά το Facebook για να μπορεί να μετρήσει την αποτελεσματικότητα των διαφημίσεων και για να στοχεύσει αποτελεσματικά χρειάζεται αυτά τα δεδομένα.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει πολύ τις επιχειρήσεις που βασίζονται κυρίως στη διαφήμιση μέσω social media, για τις πωλήσεις τους. Και ας μην γελιόμαστε όταν μιλάμε για διαφήμιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στα social media, μιλάμε για διαφήμιση στο Facebook. Για αυτό, η Facebook έφτιαξε μέχρι και hashtag, #StandUpforSmallBusinesses, για την υποστήριξή τους.

Πως επηρεάζεται η Facebook

Προς το παρόν η Facebook μπορεί να παρακολουθήσει τη συμπεριφορά των χρηστών σε άλλα site και σε άλλες εφαρμογές, κυρίως μέσω των pixel. Το pixel ειδοποιεί τη Facebook κάθε φορά που ο χρήστης προβαίνει σε κάποια δράση και τα στοιχεία αυτά αποθηκεύονται για τις καμπάνιες σας. Στη συνέχεια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να επιλέξετε την καλύτερη μέθοδο διαφήμισης, για να βελτιώσετε τη διαφήμιση που «τρέχει», ή για να κάνετε επανα-στόχευση (retargeting). Μέχρι στιγμής μπορείτε να έχετε όσα pixel θέλετε όπου τα θέλετε, ακόμα και σε κάθε σελίδα.

Με την iOS 14 θα μπορείτε να έχετε μέχρι οκτώ pixel σε κάθε domain πράγμα που προφανώς θα μειώσει κατά πολύ τα data που συγκεντρώνετε.

Επίσης, για τους χρήστες που παίρνουν εξαίρεση από την παρακολούθηση των στοιχείων τους, δεν θα παίρνετε κανένα δεδομένο. Δεν θα είναι ορατοί από το pixel.

Καταλαβαίνουμε ότι αν η Facebook δεν μπορεί να παρακολουθεί, οι λειτουργίες της περιορίζονται και έτσι η διαφήμιση θα είναι σαφώς λιγότερο αποτελεσματική και πιθανώς ακριβότερη. Δεν θα υπάρχουν προσωποποιημένες διαφημίσεις, οπότε ακόμα λιγότερη αποτελεσματικότητα, δηλαδή λιγότερες πωλήσεις, δηλαδή πρόβλημα.

Φυσικά θα επηρεαστεί και το reporting αφού μόνο λίγα γεγονότα θα είναι πλέον παρακολουθήσιμα. Υπάρχει λοιπόν ο φόβος ότι οι διαφημιζόμενοι θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από το Facebook.

Ας δούμε τώρα πως μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα

 

1.Τμηματοποίηση ακροατηρίου σε χρήστες Android και χρήστες iOS

Μια πρώτη κίνηση θα μπορούσε να είναι η στόχευση αποκλειστικά χρηστών Android, οι οποίοι προφανώς δεν επηρεάζονται από την εν λόγω αναβάθμιση.

Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε πλήρεις δυνατότητες στόχευσης, παρακολούθησης, διορθωτικών ενεργειών και reporting για ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών.

2.Βρείτε τα 8 σημαντικότερα events και βάλτε τα σε προτεραιότητα

Με την αναβάθμιση του iOS θα μπορείτε να παρακολουθείτε έως 8 events. Βρείτε ποια είναι τα σημαντικότερα για την επιχείρησή σας και δώστε τους προτεραιότητα, ώστε να έχετε ένα μίνιμουμ πληροφόρησης. Το Facebook θα σας βοηθήσει να τα βρείτε αλλά αν θέλετε να τα αλλάξετε, θα το κάνετε από το Events Manager.

3.Επιβεβαιώστε το domain σας και ενεργοποιήστε το API μετατροπών

Η Facebook ζητά από τις επιχειρήσεις να επιβεβαιώσουν το domain τους στο πλαίσιο της προετοιμασίας της αλλαγής. Αυτό γίνεται για να προστατευτούν οι λογαριασμοί από κακή χρήση. Η διαδικασία αυτή γίνεται από το Facebook Business Manager.

Το API μετατροπών θα υποκαταστήσει τα σήματα από το site (ή την εφαρμογή) μιας επιχείρησης. Δεν χρησιμοποιεί cookies και δεν έχει περιορισμό στα δεδομένα που συγκεντρώνει και έτσι παρόλο που δεν θα είναι ακριβώς όπως πριν, θα είναι τουλάχιστον αρκετά κοντά καθώς θα προσφέρει κάποιες δυνατότητες βελτιστοποίησης.

4.Ενεργοποιήστε το Value Optimization

Η Facebook για να αποζημιώσει (κατά κάποιον τρόπο) τους χρήστες για την απώλεια δεδομένων έκανε μερικές αλλαγές σε αυτούς που χρησιμοποιούν Value Optimization. Το Value Optimization δίνει τη δυνατότητα στους διαφημιστές να ποντάρουν στους χρήστες υψηλής αξίας ή στους χρήστες που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να προβούν σε κάποια δράση σε ένα site.

Το θέμα είναι ότι δεν είναι για όλους. Για να είναι μία επιχείρηση κατάλληλη να το χρησιμοποιήσει πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να έχει ενεργό pixel, κατάλογο προϊόντων ή Software Development Kit (SDK)
  • Να έχει προτεραιότητα τα events αγορών
  • Να έχει πάνω από 100 βελτιστοποιημένες αγορές τις τελευταίες 10 μέρες
  • Να έχει πάνω από 10 διακριτά ποσά αγοράς τις τελευταίες 7 μέρες

Η ενεργοποίησή του γίνεται στο Events Manager και αφορά τέσσερα από τα 8 παρακολουθήσιμα events.

5.Ενεργοποιήστε ή αναβαθμίστε το Facebook SDK

Η Facebook συνιστά την αναβάθμιση του SDK για τις εκδόσεις iOS 8 και πάνω για να συνεχίσει να υποστηρίζει προσωποιημένες διαφημίσεις σε χρήστες εφαρμογών iOS. Θα μπορείτε να μετράτε αριθμό εγκαταστάσεων εφαρμογής και να βελτιστοποιείτε για αξία και events εφαρμογής.

6.Ενσωματώστε ανεξάρτητες πρακτικές παρακολούθησης και retargeting

Κάποιες από τις καμπάνιες σας θα πέσουν σε αποτελεσματικότητα όταν η νέα αναβάθμιση εφαρμοστεί πλήρως. Προσπαθήστε να αναπτύξετε και να δοκιμάσετε άλλες στρατηγικές διαφημίσεων. Δοκιμάστε διαφορετικό τρόπο προσφορών, διαφορετικό προσδιορισμό ακροατηρίου και διαφορετικά event.

Μία άλλη λύση είναι να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το Facebook για την παρακολούθηση των μετατροπών και να τις παρακολουθείτε στο site σας. Θα μπορείτε να δείτε από που έρχονται οι χρήστες και τι κάνουν στο site σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε καμπάνιες πέραν του στόχου των μετατροπών, όπως αυτές της κίνησης προς το site σας.

Ουσιαστικά πρόκειται για χειροκίνητη συγκέντρωση στοιχείων, που δεν είναι και ό,τι καλύτερο, αλλά προς το παρόν θα βοηθήσει στο retargeting. Προσθέστε μία επιπλέον σελίδα προορισμού στη ροή μετατροπών, εκεί όπου οι χρήστες βάζουν όνομα και διεύθυνση email και στη συνέχεια ανεβάστε τους στο Facebook ως custom audience.

Επίλογος

Αυτά είναι όλα όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει αναστάτωση αλλά άγνωστο το πόσο μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πράγματα που μπορούν να δοκιμαστούν ως εναλλακτικές και να προσαρμοστούμε όλοι. Αν μη τι άλλο, οι marketers έχουν αποδείξει πόσο εύκολα προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα!

Φωτογραφίες: techradar, socialmediaexaminer.com

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops