Αλλαγές στο Digital Marketing 2021 λόγω του iOS 14 της Apple

   Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Όπως συνηθίζουμε να λέμε τον τελευταίο καιρό στην GIM, το Performance marketing αλλάζει και αυτό μάλιστα δείχνει να επιταχύνεται με τον καιρό.

Οι τεχνολογικές εταιρείες-κολοσσοί, στις οποίες και στηρίζεται η αγορά του digital marketing, ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη τις δικές τους “μεταρρυθμίσεις” στους αλγορίθμους τους με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να βρίσκονται στη μέση χωρίς να ξέρουν πως να ανταποκριθούν.

Μετά την ανακοίνωση της Google για την εξαίρεση του BMM (broad modifier) από τις διαφημίσεις της, έρχεται και το Facebook να ανακοινώσει μία ακόμα -μεγάλη- αλλαγή η οποία έρχεται ως απάντηση στην απόφαση της Apple να κάνει πιο “ασφαλές” το λογισμικό της σε θέματα ιδιωτικότητας.

Αν μπήκατε πρόσφατα στο Business manager του Facebook, σίγουρα θα προσέξατε μία σημείωση που περιέχει ένα μήνυμα σχετικά με το Aggregated Event Measurement. Τι όμως σημαίνει το παραπάνω και τι σημαίνει πρακτικά;

Αρχικά, το Aggregated Event Measurement είναι ένα πρωτόκολλο που αφορά την καταγραφή events από χρήστες που χρησιμοποιούν το iOS 14 και έπειτα. Πρακτικά αυτό σημαίνει τα παρακάτω:

Optimization σε μέχρι 8 events

Θα πρέπει να επιλέξουμε ποια θα είναι αυτά τα 8 events και να θέσουμε προτεραιότητα, από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό.

Εάν θέλουμε σε κάποιο event την δυνατότητα για Optimization βάση Αξίας (π.χ. Στο Purchase Event σε ένα E-Shop) το συγκεκριμένο event θα “πιάσει” 4 θέσεις, άρα μας μένουν άλλες 4 θέσεις.

3 ημέρες για αλλαγή/προσθήκη event

Για την αλλαγή ή προσθήκη κάποιου event θα χρειαστεί να περάσουν 3 μέρες για να μπορείτε να δημιουργήσετε Ad Group που κάνει βελτιστοποίηση βάση αυτού.

Αλλαγή στο πως περνάμε τα events

Τα 8 διαθέσιμα events πλέον θα θέτονται σε επίπεδο Domain και όχι Pixel. Οπότε καλό είναι να έχετε διαφορετικό Pixel ανά site.

Reporting με χρονοκαθυστέρηση

Το Reporting θα έχει αόριστο delay, καθώς η Apple θα στέλνει πλέον τα δεδομένα των Conversions από 24 έως 48 ώρες μετά. Υπομονή λοιπόν.

Περιορισμός στις δυνατότητες segmentation

Δεν θα μπορεί να γίνει πλέον breakdown για τα Conversions με βάση π.χ. την ηλικία, το φύλο κ.α. Χάνουμε την πληροφορία αυτή.

Μείωση του χρονικού περιθωρίου για Attribution

Το attribution window είναι το χρονικό περιθώριο από τη στιγμή που βλέπει ή κάνει κλικ κάποιος μια διαφήμιση μέχρι τη στιγμή που πραγματοποιεί μια ενέργεια π.χ. αγορά.

Με την πρόσφατη αλλαγή το προκαθορισμένο Attribution Window μειώνεται πλέον σε 7 Days Click – 1 Day View. Η επιλογή για το Attribution Model γίνεται σε κάθε ad set ξεχωριστά από το Optimization & Delivery → Attribution Setting.

Μειωμένη απόδοση στο Remarketing

Το μέγεθος των Custom/Remarketing Audiences θα μικρύνει ενώ αντίστοιχα και η απόδοση του Remarketing θα μειωθεί, γιατί θα έχουμε λιγότερα δεδομένα.

To Πρώτο Event θα σωθεί

Εάν ο χρήστης κάνει opt-out και δεν δεχτεί να στέλνει δεδομένα στο Facebook, θα λαμβάνεται μόνο το πρώτο event που έχουμε θέσει.

Εναλλακτική για την αύξηση του “παραθύρου” στο Attribution, είναι μέσω API (π.χ. Super Metrics) όπου μπορούμε ακόμα να δούμε την απόδοση των καμπανιών μας και με διαφορετικά attribution windows π.χ. 28Days View.

 

Συγγραφή Άρθρου: Kαλαϊτζής Δημήτρης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΌχι πολύ καιρό πριν η δημιουργία μιας landing page απαιτούσε ώρες προγραμματισμού. Και ώρες δοκιμών ώστε να μην πάει κάτι στραβά.

20 Μαρτίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops