7 + 1 e-commerce συμβουλές σχεδιασμού για περισσότερες μετατροπές!

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιοι είναι οι λόγοι που το καλάθι, αν και γεμάτο, εγκαταλείπεται ή γιατί το ηλεκτρονικό σας κατάστημα δεν κρατάει τους επισκέπτες του και δεν τους μετατρέπει σε πελάτες;

Λοιπόν, ένα πράγμα για το οποίο μπορείτε να είστε βέβαιοι είναι ο ρόλος που παίζει στα παραπάνω ο σχεδιασμός του site, το web design με άλλα λόγια. Από την αρχική σελίδα, την οποία προσεγγίζει ο χρήστης (σελίδα προορισμού), μέχρι το στάδιο της πληρωμής υπάρχει μια πληθώρα στοιχείων που πρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά με γνώμονα την εξυπηρέτηση του χρήστη.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 7 + 1 χρήσιμες συμβουλές που αφορούν τον σχεδιασμό ενός ηλεκτρονικού καταστήματος και θα βοηθήσουν αποτελεσματικά στην επίτευξη των στόχων σας όσον αφορά τις μετατροπές.

Ξεκινάμε;

1. Αποφασίστε ποια είναι η κατάλληλη πλατφόρμα

Το ηλεκτρονικό σας κατάστημα είναι το επίκεντρο της δουλειάς σας. Όταν επιλέγετε μία πλατφόρμα ηλεκτρονικού καταστήματος, πρέπει να το κάνετε σκεπτόμενοι ότι αυτό θα αντικατοπτρίζει κάθε πλευρά των αναγκών της επιχείρησής σας. Άρα μιλάμε για την #1 επιλογή από πλευράς σημασίας!

Η υποψήφια πλατφόρμα θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά και να παρέχει τα βασικά εργαλεία που είναι απαραίτητα για το κατάστημά σας. Κάθε επιπλέον χαρακτηριστικό ή εργαλείο που προσθέτετε αυξάνει την απόσταση από τον ανταγωνισμό και σας ανεβάζει επίπεδο.

Μερικά από τα βασικά στοιχεία (αν και υπάρχουν πολλά ακόμη) είναι:

  • προδιαγραφές φιλοξενίας,
  • προ-εγκατεστημένες γέφυρες επικοινωνίας,
  • προσθήκες (add ons) που είτε αυξάνουν τη λειτουργικότητα του e-shop είτε βελτιώνουν την εμπειρία χρήστη,
  • εργαλεία SEO,
  • εφαρμογή για κινητά,
  • συμβατό σύστημα πιστωτικών καρτών για ασφαλείς συναλλαγές (PCI compliance),
  • παρακολούθηση αποθήκης,
  • διαχείριση παραγγελιών,
  • υποστήριξη πελατών.  

Αφού λοιπόν καταλήξετε στην υποψήφια πλατφόρμα, τα επόμενα σημαντικά βήματα είναι να αποφασίσετε για την εμφάνιση του site, το οποίο πρέπει να είναι ελκυστικό, ευπροσάρμοστο και καθηλωτικό. Θα πρέπει επίσης να φορτώνει γρήγορα, να λειτουργεί χωρίς προβλήματα και να προσαρμόζεται σε όλα τα μεγέθη οθόνης.

Μία από τις δικές μας προτάσεις είναι η πλατφόρμα του Prestashop, επάνω στην οποία είναι βασισμένα χιλιάδες πασίγνωστα e-shop σε όλο τον κόσμο!

2. Ενημέρωση για τις πολιτικές 

Η σχέση εμπιστοσύνης που θέλετε να οικοδομήσετε με τους πελάτες σας περνάει μέσα από τη διαφάνεια και την τιμιότητα ως προς τις πολιτικές σας και κυρίως την πολιτική πληρωμών. Βεβαιωθείτε ότι οι τιμές για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρετε είναι σαφείς και κατανοητές. Το ίδιο ισχύει και για τους όρους αποστολής. Καλό είναι οι όροι παράδοσης και επιστροφής να είναι ξεκάθαροι από την αρχή και να μην υπάρχουν κρυμμένες ή κρυφές χρεώσεις καθώς κάτι τέτοιο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον αριθμό και την αφοσίωση των πελατών σας.

Πριν καταλήξετε στις χρεώσεις, επικοινωνήστε με διάφορες μεταφορικές, για να δείτε τι τιμές υπάρχουν και τι τιμές μπορείτε να επιτύχετε. Οι σαφείς πολιτικές και όροι χρήσης θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε τόσο σε χρόνο και χρήμα όσο και σε πελάτες.

3. Ευανάγνωστο και σαρώσιμο (sic) περιεχόμενο  

Ίσως το γνωρίζετε ήδη, όμως είναι τόσο σημαντικό που αξίζει να το επαναλάβουμε. Κανείς δεν θέλει να διαθέσει χρόνο να διαβάσει μεγάλα κείμενα.

Για αυτό, μπείτε στη θέση των πελατών σας και σκεφτείτε ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν μπαίνετε σε μία σελίδα προϊόντων. Η απάντηση είναι «σκανάρισμα», δηλαδή μία γρήγορη, διαγώνια ανάγνωση όλου του διαθέσιμου περιεχομένου, τόσο γρήγορη όσο διαρκεί το σκανάρισμα μίας σελίδας. Και αυτό διότι ψάχνετε για τις σημαντικές πληροφορίες.

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι περισσότεροι επισκέπτες ιστοσελίδων διαβάζουν μόνο το 28% των λέξεων κατά την επίσκεψή τους.

Οπότε πρέπει να δώσετε τη μέγιστη δυνατή πληροφόρηση σε ελάχιστες λέξεις.

Χρησιμοποιήστε:  

  • Έντονα ή/και πλάγια γράμματα, για να δώσετε έμφαση.  
  • Χρώματα στα Call to Action. 
  • Μικρές και ξεκάθαρες προτάσεις.  
  • Bullet points, για να αναδείξετε τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. 
  • «Σπάστε» το περιεχόμενο σε μικρές, ξεχωριστές παραγράφους των 3-4 γραμμών.  

4. Φωτογραφίες και video υψηλής ποιότητας 

Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να τονίζουμε πόσο σημαντικές είναι οι φωτογραφίες και τα βίντεο video υψηλής ποιότητας. Όσο πιο καλής ποιότητας και ακριβής είναι η παρουσίαση, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό των επισκεπτών που θα μετατραπούν σε πελάτες.

Οι φωτογραφίες και τα video στο site σας αντιπροσωπεύουν το brand σας, λένε μια ιστορία για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρετε και βοηθούν στη δημιουργία εμπιστοσύνης με τους δυνητικούς πελάτες.

5. Κοινωνική απόδειξη 

Αφήστε τους πελάτες σας να μιλήσουν για εσάς. Η κοινωνική απόδειξη διευκολύνει τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και να προσελκύσουν νέους πελάτες. Δίνει τη δυνατότητα στους ήδη υπάρχοντες πελάτες σας να μετατραπούν σε πρεσβευτές του προϊόντος και να επηρεάσουν τους μελλοντικούς πελάτες. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει επάνω στο θέμα, οι περισσότεροι άνθρωποι πριν αγοράσουν κάτι ζητούν την άποψη άλλων ανθρώπων, είτε άμεσα από το στενό τους περιβάλλον, είτε έμμεσα διαβάζοντας κριτικές που αφορούν το προϊόν, για το οποίο ενδιαφέρονται.

Για αυτό, όταν σχεδιάζετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, θα χρειαστεί να συμπεριλάβετε μαρτυρίες πελατών ή/και σύστημα κριτικών.  Αυτό θα έχει οφέλη σε δύο άξονες:

  1. Η εμπειρία των υπαρχόντων πελατών θα βοηθήσει τους μελλοντικούς.
  2. Θα αποδείξει έμπρακτα ότι η επιχείρησή σας είναι αξιόπιστη.  

6. Περιορίστε τις κατηγορίες προϊόντων

Μην αφήνετε τους επισκέπτες του site σας να μαντέψουν. Κάντε την πλοήγηση στα προϊόντα σχεδόν διαισθητική. Δώστε στον χρήστη έναν ξεκάθαρο τρόπο να κάνει την αναζήτηση και την αγορά των προϊόντων μέσα από panel πλοήγησης, με σωστά οργανωμένη πληροφόρηση, σωστά τοποθετημένα Call to Action που ευθυγραμμίζονται με την εμπειρία χρήστη.

Με λίγα λόγια, οι χρήστες δεν πρέπει να κλικάρουν επάνω σε χιλιάδες κουμπιά και να ψάχνουν σε διάφορα μενού, για να φτάσουν στο προϊόν που θέλουν. Κάντε τους τη ζωή εύκολη προσφέροντας λειτουργική αναζήτηση. Οργανώστε τις κατηγορίες. Δημιουργήστε φίλτρα τιμής, χρώματος, μεγέθους, τύπου προϊόντων και ό,τι άλλο μπορεί να εξυπηρετεί την αναζήτηση. Όσο πιο πολλά φίλτρα, τόσο το καλύτερο για τον χρήστη. Αυτό σαν πρακτική θα βοηθήσει και στην αποσυμφόρηση των προϊοντικών σελίδων από πλήθος πληροφοριών. Μια ελαφριά και εύχρηστη σελίδα κάνει ευκολότερη τη ζωή του χρήστη, δείχνει φιλικότερη και ευκολότερη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες μετατροπές.

7. Φιλικό προς τα κινητά 

Η απρόσκοπτη λειτουργία του site σας σε κινητές συσκευές είναι τόσο σημαντική όσο και αυτή σε desktop. Είναι κάτι που δεν είναι καινούριο, το τονίζουμε εδώ και χρόνια και είναι να απορεί κανείς που ακόμα υπάρχουν site που δεν έχουν προσαρμοστεί σε αυτή την ανάγκη.

Οι πελάτες που χρησιμοποιούν το tablet ή το κινητό τους για online αγορές είναι πλέον πάρα πολλοί, βασικά περισσότεροι από αυτούς σε desktop.

Αν λοιπόν το site σας δεν είναι πλήρως προσαρμόσιμο σε κινητά, τότε απλώς στέλνετε τους πιθανούς πελάτες σας στους ανταγωνιστές σας.

8. A/B testing 

To A/B testing είναι διπλή δοκιμή, κατά την οποία σχεδιάζονται δύο εναλλακτικές της ίδιας ιστοσελίδας και ελέγχονται ως προς το ποια από τις δύο φέρνει περισσότερες μετατροπές. Η σύγκριση των επιμέρους μετρήσεων, των μετατροπών και της αλληλεπίδρασης εν γένει μας δίνουν την απάντηση στο ποια να διαλέξουμε. 

Θυμηθείτε ότι και η παραμικρή αλλαγή στον σχεδιασμό μπορεί να επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες σας αλληλεπιδρούν με το site, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε σχεδιαστική λεπτομέρεια ή ιδέα θέλει εξονυχιστικό έλεγχο, πριν ενσωματωθεί στο site.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει καλό και κακό design αλλά λειτουργικό και αποτελεσματικό design. Θέλει δοκιμές και καλή συνεργασία με την εταιρεία που έχετε επιλέξει για τον σχεδιασμό του site σας, μέχρι να πετύχετε το πιο αποδοτικό αποτέλεσμα που θα οδηγήσει σε περισσότερες πωλήσεις και πιο ευχαριστημένους πελάτες.

 

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops