11 συμβουλές για τέλειες επικεφαλίδες και πολλά κλικ!

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Οι επικεφαλίδες είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας marketeer.

Κι αυτό διότι οι επικεφαλίδες πρέπει:

  • Να είναι σχετικές με το περιεχόμενο
  • Να περιέχουν μία λέξη-κλειδί
  • Να τραβούν την προσοχή

Απαιτούν έναν μαγικό συνδυασμό δημιουργικότητας και αποτελεσματικότητας.

Πρόκειται για μία τεχνική στην οποία μπορείτε να διαπρέψετε, αρκεί να προπονηθείτε. Και παρόλο που δεν υπάρχει σχολή που να διδάσκει πως να γράφετε επιτυχημένες επικεφαλίδες, υπάρχουν πολλές συμβουλές. Ούτε μία, ούτε δύο. Έντεκα! Ας τις δούμε.

1.Αφήστε τις λέξεις-κλειδιά να σας καθοδηγήσουν

 Μία έρευνα στις λέξεις-κλειδιά θα βοηθήσει να βρείτε τι είναι αυτό που ψάχνουν οι χρήστες. Δεν είναι απαραίτητο να τις χρησιμοποιήσετε αυτούσιες. Μια μικρή παραλλαγή μπορεί να κάνει το θαύμα.

2.Σκεφτείτε περισσότερες από μία παραλλαγές

Το να προσπαθήσετε να γράψετε μία επικεφαλίδα είναι πολύ δύσκολο. Γράψτε πολλές. Άλλες θα είναι καλές και άλλες όχι και τόσο. Θα σας δώσουν όμως τη δυνατότητα να συνθέσετε την τέλεια επικεφαλίδα χρησιμοποιώντας λίγο από τη μία και λίγο από την άλλη. Παραφράζοντας το «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» θα τολμούσα το «γράφοντας έρχεται η σωστή επικεφαλίδα». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι συγγραφείς περνούν από πολλά κόσκινα την κάθε τους πρόταση.

3.Το μέγεθος (ή μάλλον το μήκος) δεν μετράει

Συχνά δεν είναι απαραίτητο να εξαντλήσετε τους διαθέσιμους χαρακτήρες. Μπορεί η αποτελεσματική επικεφαλίδα να είναι σύντομη και εύστοχη. Άλλωστε η συντομότερη οδός είναι η ευθεία ?.

4.Διαλέξτε μία ατάκα από το περιεχόμενο

Αν νιώθετε ότι έχετε κολλήσει και ότι καμία προσπάθεια δεν αποδίδει, τότε μπορείτε να διαλέξετε μία ατάκα από το περιεχόμενο, δηλαδή από ένα σχετικό άρθρο του site. Η άποψη ενός influencer, ενός ειδικού ή κάποιου διάσημου μπορεί να δουλέψει ως επικεφαλίδα. Μην διστάσετε να τη χρησιμοποιήσετε, αρκεί βέβαια να είναι σχετική με το αντικείμενο.

5.Κάντε αναφορά σε ένα στατιστικό δεδομένο

Η παράθεση αριθμητικών μεγεθών είναι συνήθως καθηλωτική. Βρείτε ένα σημαντικό στατιστικό στοιχείο που αφορά το προϊόν σας και βάλτε το στον τίτλο.

6.Ρίξτε μια ματιά στον ανταγωνισμό

Καμιά φορά οι ανταγωνιστές μας μπορούν να μας εμπνεύσουν. Δεν αποτελεί ταμπού να το παραδεχτούμε αλλά ούτε και να το κάνουμε. Δεν λέμε να τους αντιγράψετε, απλώς να πάρετε μία ιδέα.

7.Μία λέξη με κεφαλαία

Γενικά δεν συνηθίζεται να γράφουμε με κεφαλαία. Όμως αν πιστεύετε ότι αυτή η πρακτική μπορεί να έχει αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε τη. Γράψτε μία λέξη στα κεφαλαία για να τραβήξετε την προσοχή. Δίνει αμεσότητα και την αίσθηση του επείγοντος. Ωστόσο μην το παρακάνετε εκτός κι αν βρείτε έναν τρόπο ώστε να αποτελέσει σήμα-κατατεθέν σας.

8.Κάντε μία ερώτηση

Μία ερώτηση μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τίτλος. Αν υπάρχει χώρος μπορείτε να συμπεριλάβετε και την απάντηση (ή έστω μέρος αυτής).

Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο βοηθάτε τον αναγνώστη να καταλάβει εξ΄αρχής περί τίνος πρόκειται.

9.Μην ξεχάσετε το call to action

Είναι σχεδόν περιττό να πούμε για ποιο λόγο είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε το call to action. Χρησιμοποιήστε λέξεις όπως: ανακαλύψτε, μάθετε, βρείτε, κλπ ώστε να δώσετε στον αναγνώστη να καταλάβει ότι κλικάροντας τον τίτλο σας κάνει μία σημαντική επιλογή.

10.Χρησιμοποιήστε έναν αριθμό

Έρευνες έχουν δείξει ότι το να συμπεριλάβετε έναν αριθμό στην επικεφαλίδα, βοηθάει στην αύξηση των κλικ.

Οι δύο βασικοί κανόνες όταν γράφουμε αριθμούς είναι:

  1. Αν χρησιμοποιήσετε τον αριθμό στην αρχή της πρότασης θα πρέπει να είναι ολογράφως, και
  2. Οι αριθμοί μέχρι το εννέα (συμπεριλαμβανομένου και του εννέα) γράφονται με γράμματα και όχι αριθμητικά.

Στο internet βέβαια οι κανόνες συγγραφής δεν είναι τόσο αυστηροί οπότε μπορείτε να κινηθείτε λίγο πιο ελεύθερα.

11.Κάντε δοκιμή

Έχετε αμφιβολίες για το αν η επικεφαλίδα που φτιάξατε είναι καλή; Τότε σκεφτείτε το εξής: αν διαβάζατε κάπου την επικεφαλίδα αυτή θα την κλικάρατε; Μπείτε στη θέση του αναγνώστη και αμέσως θα πάρετε την απάντηση στο ερώτημά σας. Αυτή είναι η σημαντικότερη δοκιμή. Αν απαντήσετε όχι (ότι δεν θα κλικάρατε δηλαδή) τότε συνεχίστε να παράγετε ιδέες.

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΤο μεγάλο νέο είναι ότι το νέο update της Google στοχεύει στην μείωση του ανεπιθύμητου περιεχομένου στα αποτελέσματα αναζήτησης κατά 40%,

14 Μαρτίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops