Marketing automation και Prestashop

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Με τον όρο Marketing Automation εννοούμε συστήματα που χρησιμοποιούν οι marketers για να αυτοματοποιήσουν ενέργειες, που σε αντίθετη περίπτωση θα ήθελαν ανθρώπινη συμμετοχή.

Το Marketing Automation βρίσκει τέλεια εφαρμογή σε ηλεκτρονικά καταστήματα και ο λόγος είναι πως σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα οι ανάγκες για ενέργειες marketing είναι πολλές και καθημερινές. Προφανώς είναι καλύτερα για λόγους ποιότητας και εξοικονόμησης πόρων, ορισμένες από τις ενέργειες marketing να γίνονται μέσα από αυτόματα συστήματα που να λειτουργούν έξυπνα και με συνέπεια.

Χάρη στα εργαλεία Marketing Automation ενέργειες όπως η αποστολή email και SMS γίνονται σχεδόν παιχνίδι, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο για τον marketer και απαλλάσσοντάς τον από επαναληπτικές ενέργειες.

Γιατί είναι απαραίτητο το marketing automation

Πολλές από τις ενέργειες marketing που απαιτούνται και πραγματοποιούνται είναι πλέον επαναλαμβανόμενες και εύκολα αυτοματοποιήσιμες.

Ξεκινάτε με μία αρχική παραμετροποίηση και το σύστημα αναλαμβάνει να κάνει τα υπόλοιπα. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος ώστε οι Marketers να ασχολούνται με πιο ποιοτικές εργασίες που απαιτούν φαντασία, δημιουργικότητα και στρατηγική σκέψη. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα των συστημάτων Marketing Automation είναι πως προσφέρουν χρήσιμες αναλύσεις που είναι απαραίτητες για τη λήψη σωστών αποφάσεων.

Τι περιλαμβάνει το marketing automation

Οι συνήθεις εφαρμογές του marketing automation είναι:

  • η αποστολή email
  • η αποστολή SMS
  • η δημιουργία popup υπό συνθήκες
  • οι μαζικές καμπάνιες με συνθήκες και follow-up
  • Sales Funnels
  • η δημιουργία προωθητικών ενεργειών και εκπτωτικών κουπονιών
  • οι διαγωνισμοί
  • τα προγράμματα Loaylty
  • οι ενέργειες remarketing
  • τα abandoned cart reminders
  • το cross-selling, up-selling και bundling
  • τα personalized recommendations
  • κ.α.

Εφαρμογές για Prestashop

Καθώς το Prestashop είναι μία πλατφόρμα ηλεκτρονικού καταστήματος, η οποία εξυπηρετεί πολλές χιλιάδες χρηστών στον κόσμο, γύρω της έχουν δημιουργηθεί και τα ανάλογα modules για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες mail marketing του εκάστοτε καταστήματος.

Ξεκινάμε την περιήγηση σε αυτά τα modules από το Salesmanago και το Omnisend, τα δύο εργαλεία που κέρδισαν το βραβείο του ηγέτη της κατηγορίας τους για το 2019. Στη συνέχεια θα δούμε και μερικά ακόμα εργαλεία.

Omnisend

Το Omnisend (παλιότερα γνωστό ως Soundest) είναι ένα εργαλείο email marketing το οποίο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τα ηλεκτρονικά καταστήματα να προωθήσουν τα προϊόντα τους και ταυτόχρονα να αποκτήσουν και να διατηρήσουν τους πελάτες τους. Ως εργαλείο είναι συμβατό με πολλές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Γνωρίστε τους πελάτες από την πρώτη κιόλας επίσκεψή τους μέσα από φόρμες sign up, pop ups και σελίδες προσγείωσης.

Δεσμεύστε τους πελάτες σας στέλνοντας ενδιαφέροντα email τα οποία θα τους εκπλήξουν συμπεριλαμβάνοντας δώρα και εκπτωτικούς κωδικούς.

Αλληλεπιδράστε με τους πελάτες σας με το εργαλείο ανάκτησης καλαθιού και επιβεβαίωσης παραγγελίας.

Κάντε τους να επιστρέψουν αυτοματοποιώντας τα κίνητρα που προσφέρετε, δημιουργώντας μια πιο προσωπική επικοινωνία με follow up της παραγγελίας ή επαναδραστηριοποίηση του πελάτη.

Είναι ιδανικό για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχει κριτικές 5 αστέρων.

Salesmanago

Το Salesmanago είναι μία πλατφόρμα αυτοματισμού marketing η οποία βασίζεται στο Cloud και είναι σχεδιασμένη για όλα τα μεγέθη και όλα τα είδη επιχειρήσεων.Μπορεί να «τρέξει» τόσο από browser όσο και από κινητές συσκευές εξ’ ίσου αποτελεσματικά. Είναι εύκολα προσβάσιμο από κινητό ή tablet μέσω internet και μπορεί να εφαρμοστεί σε ηλεκτρονικά καταστήματα,  B2B και B2C επιχειρήσεις.

Παρέχει ολοκληρωμένες λειτουργίες και δυνατότητες για οποιαδήποτε επιχείρηση αναζητά αποτελεσματικότητα και ευελιξία. Έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει προσωποποιημένα banner και περιεχόμενο, δυναμικά και επίσης προσωποποιημένα email και προϊοντικές προσφορές, ταυτοποίηση και παρακολούθηση χρήστη, ακόμα και προσωποποιημένες διαφημίσεις.

Το Salesmanago μπορεί άνετα να δουλέψει για όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων, μικρές, μεσαίες και μεγάλες.

e-satisfaction

Ακόμα μία πλατφόρμα που χρησιμοποιείται ευρέως είναι η E-satisfaction. Θεωρείται εξόχως ανθρωποκεντρική και είναι κατάλληλη για όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων. Μεταξύ των χαρακτηριστικών της, θα βρούμε:

  • έρευνα ικανοποίησης πελάτη. Ακόμα κι αν δεν ξέρετε τι να ρωτήσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις έτοιμες ερωτήσεις ή να εμπνευστείτε για να φτιάξετε τις δικές σας. Επίσης, χάρη στις ερωτήσεις σε κάθε στάδιο της συναλλαγής, μπορείτε να δείτε την εμπειρία πελάτη βήμα βήμα.
  • προγράμματα email για όλες τις κατηγορίες πελατών. Άμεση διαχείριση των δυσαρεστημένων.
  • προγράμματα refer a friend.
  • λήψη στοιχείων metadata (πληροφορίες που αναλύονται σε συνδυασμό με υποβληθέντα ερωτηματολόγια).
  • benchmarks, σύγκριση των αποτελεσμάτων του καταστήματος σας με άλλα ομοειδή ώστε να διαπιστώσετε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία σας.
  • κατάταξη των πελατών σε ικανοποιημένους, ουδέτερους και δυσαρεστημένους. Είναι προφανές ότι διαχειρίζεστε με διαφορετικό τρόπο κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες πελατών.
  • εύκολο διαχειριστικό με αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο.

Η διαδικασία ενσωμάτωσης του addon με το κατάστημα γίνεται γρήγορα (5-10 λεπτά) με μόλις 2 κλικ.

Είναι ιδανική για διεξαγωγή έρευνας ικανοποίησης πελάτη. Την έχουμε δει να «τρέχει» σε πολλά sites και είναι και ελληνική!

Zevioo

Η zevioo είναι κομμάτι μιας μιας επιχείρησης που έχει στο επίκεντρό της τον πελάτη. Η Zevioo έθεσε την Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του marketing δημιουργώντας μία πλατφόρμα η οποία αυτομάτως προσφέρει:

  • Βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη
  • Προσέλκυση νέων πελατών
  • Αύξηση πωλήσεων

Χάρη στη zevioo, η οποία παρακολουθεί τον χρήστη του site σας, μπορείτε να κάνετε προσωποποιημένες προτάσεις προϊόντων σε πραγματικό χρόνο. Μπορείτε να ποστάρετε τις κριτικές των χρηστών στο site σας. Μπορείτε να παρακολουθείτε την ικανοποίηση του πελάτη σας.

Παράλληλα, σας βοηθά να μετατρέψετε τις καλές κριτικές σε διαφημίσεις για το το Facebook και να αυξήσετε το ποσοστό μετατροπών, να ξεχωρίσετε στην αναζήτηση στη Google αλλά και να εμφανίσετε τις κριτικές των προϊόντων σας στις διαφημίσεις Shopping της Google.

Επίσης, προσφέρει όλα τα features που χρειάζεται το eshop σας ώστε:

  • να αποκτήσει αξιοπιστία (badge βαθμολογίας που προκύπτει από τις κριτικές),
  • να φέρει πίσω πελάτες αλλά και να αυξήσει τη δαπάνη του πελάτη την ώρα της συναλλαγής,
  • να αυξήσει τις μετατροπές χάρη στον τρόπο προβολής των προϊόντων και των κριτικών που τα συνοδεύουν.

Συνδέεται εύκολα και γρήγορα (δεν θα σας πάρει περισσότερο από 30 λεπτά) τόσο με το Prestashop όσο και με άλλες πλατφόρμες (magento, woocommerce, opencart, cscart). Ακόμα και αν έχετε custom site πάλι δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα συνδεσιμότητας.

Είναι επίσης ελληνική και έχει πολλούς και μεγάλους πελάτες.

Scibyl

Το Scibyl είναι ένα widget που «διαβάζει» τον πελάτη. Παρακολουθεί τη συμπεριφορά του καθώς αυτός περιηγείται στο site σας και το widget του τού εμφανίζει προϊόντα που είναι πιθανόν τον ενδιαφέρουν.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης του πελάτη, το widget τού εμφανίζει επίσης, τα αντικείμενα τα οποία άλλοι χρήστες έχουν αγοράσει μαζί με αυτό που κοιτάζει. Έτσι, αυξάνεται η πιθανότητα για συμπληρωματικές αγορές (cross-selling).

Τέλος, ένας μηχανισμός έξυπνης αναζήτησης που εμφανίζει αποτελέσματα καθώς ο χρήστης πληκτρολογεί αυτό που θέλει να ψάξει. Πρόκειται για μία πανέξυπνη αναζήτηση που έχει τη δυνατότητα να ξεσκαρτάρει ακόμα και τα ορθογραφικά λάθη.

Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται χάρη σε έναν αλγόριθμο που μαθαίνει διαρκώς (τεχνολογία machine learning) και γίνεται από έξυπνος, πανέξυπνος!

Εγκαθίσταται σε 4 βήματα, είναι εύχρηστο, φιλικό σε κινητά και γίνεται ένα με το site σας.

Στην αγορά θα βρείτε εργαλεία για κάθε ανάγκη. Εδώ παρουσιάσαμε λίγα από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά και αφορούν emailing, newsletter, προσφορές κλπ.

Τρία πράγματα που πρέπει να βάλετε στην εξίσωση πριν προχωρήσετε στην αγορά κάποιου εργαλείου marketing automation είναι:

  • Η τιμή σε συνδυασμό με τις ανάγκες σας, τωρινές και μελλοντικές. Αν δεν εκτιμήσετε επαρκώς τις μελλοντικές ανάγκες μπορεί να βρεθείτε να πληρώνετε περισσότερα χρήματα.
  • Η ευκολία χρήσης. Ανάλογα με το βαθμό εξοικείωσης που έχετε επιλέξτε κάτι που θα σας «λύσει» τα χέρια και όχι το αντίθετο.
  • Η συνδεσιμότητα με το CRM σας. Είναι μία σημαντικότατη παράμετρος την οποία συχνά παραβλέπουμε. Ωστόσο ελέγξτε ότι το addon που επιλέγετε για το marketing είναι συμβατό με τα υπόλοιπα προγράμματά σας.

Σκεφτείτε τις ανάγκες σας λοιπόν, τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές (είναι δύσκολο αλλά θα πρέπει), λάβετε υπ’ όψιν το μέγεθος του καταστήματος, τους στόχους σας και τις δυνατότητές σας, ρωτήστε τους ειδικούς και σίγουρα θα βρείτε το ή τα κατάλληλα εργαλεία για εσάς.

Δείτε τις υπηρεσίες μας για Κατασκευή eshop με PrestaShop

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops