Copywriting: Πώς να μιλήσετε στο γυναικείο κοινό

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Όσοι ασχολούνται με το copywriting γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να στέκεσαι μπροστά από μία άσπρη οθόνη, την οποία πρέπει να γεμίσεις με κείμενα για ιστοσελίδες, blogs, άρθρα, συνεντεύξεις, λεζάντες, social media αναρτήσεις, σενάρια για βίντεο, διαγωνισμούς, επικεφαλίδες και άλλα. Πόσο μάλλον όταν (όπως συνηθίζεται στο διαδίκτυο) το deadline είναι “χθες” στη χειρότερη και σε μία ώρα στην καλύτερη.

Copywriting: Πώς να μιλήσετε στο γυναικείο κοινό

Έχοντας δουλέψει χρόνια σε projects που είχαν ως κοινό τους τις γυναίκες, σας  παρουσιάζω ορισμένες τακτικές που θα βρείτε χρήσιμες όταν οι ιδέες σας έχουν στερέψει και πρέπει να βρείτε γρήγορα κάτι που θα πείσει μία ομάδα γυναικών να κάνει click, like ή να αγοράσει κάτι.

Δώστε λύσεις

Οι γυναίκες έχουν πολλά καθημερινά προβλήματα, πάρα πολλά tasks και πολύ λίγο χρόνο για να τα προλάβουν όλα. Κείμενα, συμβουλές και “Πώς να…” είναι πάντα καλοδεχούμενα για τις multi-tasking γυναίκες και η θεματολογία σας είναι τεράστια. Τα συνηθέστερα προβλήματα που απασχολούν μία γυναίκα έχουν να κάνουν με την απώλεια βάρους, το μεγάλωμα των παιδιών, τις δουλειές του σπιτιού και την καριέρα. Θέματα όπως “Πώς να χάσετε ανώδυνα 3 κιλά σε μια εβδομάδα”, “Πώς να μεγαλώσετε παιδιά με αυτοπεποίθηση”, “Πώς να εξοικονομήσετε χώρο στη ντουλάπα σας” είναι αυτό που λέμε “σιγουράκια”.

Μιλήστε στη γλώσσα τους

Copywriting: Πώς να μιλήσετε στο γυναικείο κοινό

Υπάρχουν συγκεκριμένες λέξεις που κάνουν μία γυναίκα να θέλει να αγοράσει κάτι. Όσο κι αν θεωρήσετε ότι τα παρακάτω αποτελούν στερεότυπα (και είναι) ίσως ανακαλύψετε ότι είναι επίσης αποτελεσματικά. Χρησιμοποιήστε στα κείμενά σας τις παρακάτω λέξεις ή λέξεις που σχετίζονται ή είναι συνώνυμες και παράγωγες αυτών και δείτε αν θα υπάρξει διαφορά στις πωλήσεις σας: Αγάπη, καρδιά, μυστικό, πριγκίπισσα, βασίλισσα, πρίγκιπας, βασιλιάς, πειρασμός, γλυκό, αστέρι, παραδεισένιο, φιλί, μαγικό, ονειρικό, λαμπερό, λάμψη, μοναδική, ξεχωριστή.

Copywriting: Πώς να μιλήσετε στο γυναικείο κοινό

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις λέξεις στα κείμενα, τις λεζάντες, τα social media αντί να χρησιμοποιήσετε κάποιες άλλες. Για παράδειγμα αντί να πείτε «Ιδέες για παιδικό δωμάτιο για αγόρι» μπορείτε να πείτε «Δωμάτια για μικρούς πρίγκιπες» ή αντί να πείτε «Συμβουλές για τις δουλειές του σπιτιού» μπορείτε να πείτε «Τα μυστικά του νοικοκυριού που δεν σας είπε ποτέ κανείς».

Ενημερώστε το κοινό σας

Εκπαιδεύστε τους πελάτες σας σχετικά με τη θεματολογία σας. Η γνώση είναι δύναμη και μάλιστα μία δύναμη που ο κόσμος αρέσκεται να φιγουράρει στα social media. Αν έχετε προϊόντα, σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργήσετε περιεχόμενο. Το χρήσιμο περιεχόμενο αποτελεί μία από τις καλύτερες μεθόδους αύξησης του engagement στα social media, της επισκεψιμότητάς σας, του κύρου σας και της αφοσίωσης των πελατών. Προσπαθήστε να παρέχετε περιεχόμενο και πληροφορίες που ενδιαφέρουν τους χρήστες σας αρκεί πάντα η θεματολογία να σχετίζεται με το προϊόν ή τις υπηρεσίες σας.

Ξεκινήστε μία συζήτηση

Copywriting: Πώς να μιλήσετε στο γυναικείο κοινό

Οι γυναίκες έχουν πολλά κοινά και τους αρέσει να τα συζητούν μεταξύ τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι μαμάδες αποτελούν μία από τις πιο δυναμικές κοινότητες στα forum. Δεν λέμε βέβαια να δημιουργήσετε ένα forum (αν και αν διαβάζετε forum θα βρείτε πολλές ιδέες για θέματα) αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε συζητήσεις που σχετίζονται βέβαια με την εταιρεία σας. Κάντε ερωτήσεις και ενθαρρύνετε το κοινό σας να συμμετάσχει. Επιπλέον αυτή η τακτική θα βοηθήσει και εσάς να βγάλετε συμπεράσματα για το κοινό σας καθώς και θα συνεισφέρει στην αύξηση του engagement.

Παρουσιάστε προσωπικές ιστορίες και παραδείγματα

Για τις γυναίκες ένα από τα πιο συναρπαστικά θέματα είναι οι προσωπικές εμπειρίες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η τηλεόραση είναι τόσο δημοφιλής: Το να μαθαίνεις πώς ζουν τη ζωή τους οι άλλοι άνθρωποι είναι απόλυτα συναρπαστικό. Οι γυναίκες ενθουσιάζονται να μαθαίνουν ιστορίες από άλλες γυναίκες ακόμα και για φαινομενικά αδιάφορα θέματα, όπως ρουτίνες της καθημερινότητας αφού ταυτίζονται μαζί τους, μαθαίνουν από αυτές και βλέπουν πώς κάποιος άλλος αξιοποιεί το ίδιο 24ωρο που έχουμε όλοι.

Πριν και μετά

Copywriting: Πώς να μιλήσετε στο γυναικείο κοινό

Οι γυναίκες θέλουν να εμπνευστούν και ένα από τα πράγματα που δίνουν τη μεγαλύτερη έμπνευση είναι οι “πριν και μετά” ιστορίες ή φωτογραφίες. Είτε πρόκειται για απώλεια βάρους, ένα μακιγιάζ ή μια αλλαγή στο σπίτι, οι φωτογραφίες “πριν και μετά” δίνουν κίνητρο και έμπνευση και κάνουν μια γυναίκα να πιστέψει ότι μπορεί και εκείνη να καταφέρει το ίδιο αποτέλεσμα.

Παρέχετε χρήσιμες συμβουλές και λίστες

Αυτά τα δύο αποτελούν πάντα φαβορί, ειδικά όταν είναι σύντομα, πραγματικά χρήσιμα και παρακινούν να τα μοιραστείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όταν για παράδειγμα γράφετε ένα άρθρο ή ετοιμάζετε ένα newsletter αναρωτηθείτε “Ποια είναι τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει ο πελάτης μου να γνωρίζει σχετικά με αυτό;”. Αυτό θα σας βοηθήσει να εστιάσετε εκεί που πρέπει και να διατηρήσετε ένα σωστό μέγεθος κειμένου.

Επιβεβαιώστε τις σαν γυναίκες

Copywriting: Πώς να μιλήσετε στο γυναικείο κοινό

Στις γυναίκες αρέσει να τις κάνεις να αισθάνονται αυτοπεποίθηση. Ίσως έχετε παρατηρήσει στο διαδίκτυο και στα social media ότι οι γυναίκες τείνουν να μοιράζονται ατάκες τύπου “μια σαραντάρα είναι σαν δύο εικοσάρες” ή “σαν την αγάπη της μάνας δεν θα βρεις” ή “άμα φύγεις και δεν σε ακολουθήσει σημαίνει ότι δεν άξιζε”. Εντάξει… όχι ακριβώς αυτά αλλά παρόμοια κλισέ που έχουν ένα και μόνο κοινό: Επιβεβαιώνουν μια γυναίκα, την κάνουν να αισθανθεί αυτοπεποίθηση και να νοιώσει σημαντική. Αυτό μπορείτε να το εκμεταλλευθείτε ακόμα και όταν προωθείτε ένα προϊόν. Δώστε στο γυναικείο κοινό σας αξία για αυτά που κάνει και δώστε του την εντύπωση ότι αγοράζοντας το προϊόν σας θα τα καταφέρει πιο εύκολα.

Χρησιμοποιήστε το χιούμορ

Copywriting: Πώς να μιλήσετε στο γυναικείο κοινό

Όταν το χιούμορ γίνεται σωστά, οι γυναίκες το λατρεύουν. Τι σημαίνει όμως “σωστά”. Φυσικά είναι πάντα διαχρονικά τα (υποτιμητικά συνήθως) αστεία για το αντίθετο φύλο και ιδιαίτερα για τις γυναίκες που βρίσκονται σε μία κακή σχέση ή δεν έχουν καθόλου σύντροφο. Επίσης στις γυναίκες αρέσει πολύ να αυτοσαρκάζονται, αρκεί βέβαια να μην τις προσβάλλετε. Για παράδειγμα στις παχύσαρκες γυναίκες αρέσουν τα αστεία για χοντρές, στις κακές οδηγούς τα αστεία για τις γυναίκες οδηγούς, στις ανεπρόκοπες τα αστεία για άθλιες νοικοκυρές και στις single τα αστεία για γυναίκες που μένουν στο ράφι ή καταλήγουν γεροντοκόρες με γάτες.

Σκεφτείτε σαν γυναίκα όταν περιγράφετε προϊόντα

Ο τρόπος που οι γυναίκες καταναλώνουν είναι διαφορετικός από αυτόν των ανδρών. Οι άνδρες θα δώσουν μεγαλύτερη σημασία στα τεχνικά χαρακτηριστικά ενώ τις γυναίκες ενδιαφέρει περισσότερο να είναι οικονομικά, αποτελεσματικά, βολικά και να εξοικονομούν χρόνο. Εάν στην ιστοσελίδα ή το φυλλάδιό σας ξεκινά αναφέροντας τα υλικά, το κόστος, τις διαστάσεις, την προέλευση και άλλα τέτοια χαρακτηριστικά τότε θα κάνετε πολύ γρήγορα μια γυναίκα να βαρεθεί και να σταματήσει να διαβάζει. Για παράδειγμα μια γυναίκα θέλει να ξέρει πώς θα φαίνεται και πώς θα αισθάνεται φορώντας ένα ρούχο και την ενδιαφέρει πολύ λιγότερο αν θα αντέξει στο χρόνο ή από τι υλικό έχει φτιαχτεί.

Επίκληση στην ευαισθησία

Copywriting: Πώς να μιλήσετε στο γυναικείο κοινό

Οι γυναίκες είναι ευαίσθητα πλάσματα και μάλιστα αποτελεί και μία αδυναμία τους. Μπορείς εύκολα να τις “ρίξεις” με ένα χαριτωμένο κουτάβι, μια πατουσίτσα ενός βρέφους, μία καλή πράξη και οτιδήποτε κάνει μια γυναίκα να πει «άχου το».

Συντάκτρια: Μαρία Κρητικού

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΌχι πολύ καιρό πριν η δημιουργία μιας landing page απαιτούσε ώρες προγραμματισμού. Και ώρες δοκιμών ώστε να μην πάει κάτι στραβά.

20 Μαρτίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops