7 απλές συμβουλές για να βελτιώσετε το User Experience στο site σας

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Στον διαρκώς μεταβαλλόμενο χώρο του marketing, η ιστοσελίδα σας έχει γίνει ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία σας. Σαν ένας πωλητής που δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, ο ιστότοπός σας αποτελεί το επίκεντρο σχεδόν όλων των marketing προσπαθειών σας.

Ωστόσο, οι συνεχείς αλλαγές στην τεχνολογία μπορεί να κάνουν την ιστοσελίδα σας να δείχνει παλιά και ξεπερασμένη. Κι ενώ ξέρετε ότι το redesign αποτελεί την ιδανική λύση, ενδεχομένως να μην υπάρχουν τα χρήματα ή ο χρόνος για να το κάνετε. Παρακάτω θα δείτε 7 απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε την ιστοσελίδα σας ώστε να είναι πιο εύχρηστη και χρήσιμη.

1. Χρησιμοποιήστε το λευκό χώρο

7 απλές συμβουλές για να βελτιώσετε το User Experience στο site σας

Ο λευκός ή κενός ή αρνητικός χώρος στο site σας είναι απαραίτητος στο design της ιστοσελίδας σας. Είναι ο χώρος ο οποίος μένει ανέπαφος μεταξύ των γραφικών, των στηλών, των εικόνων, των κειμένων, των περιθωρίων και άλλα προκειμένου να κάνει τη σελίδα κομψή. Αποτελεί ένα κενό που μας θυμίζει ότι το απλό είναι και όμορφο ενώ κάνει το κείμενο πιο ευανάγνωστο και επιτρέπει στον χρήστη να επικεντρωθεί εκεί που πρέπει.

Σύμφωνα με το Crazy Egg, ο λευκός χώρος γύρω από το κείμενο και τους τίτλους αυξάνει την προσοχή των χρηστών κατά 20%. Κάνει επίσης την ιστοσελίδα να φαίνεται φρέσκια και μοντέρνα.

Ένα μειονέκτημα του λευκού χώρου αποτελεί ότι πράγματι πιάνει χώρο. Αν θέλετε να βάλετε αρκετό περιεχόμενο πάνω από το fold (δηλαδή στο μέρος της σελίδας που είναι ορατό χωρίς να κάνει ο χρήστης scroll) τότε ο πολύς λευκός χώρος ίσως αποτελεί πρόβλημα αφού θα αντικαταστήσει πολύτιμο περιεχόμενο. Θα πρέπει να βρείτε μία ισορροπία ώστε να επισημάνετε αυτό που είναι σημαντικό και να το περιβάλλετε με λευκό χώρο ώστε να το επισημάνετε.

Ένα καλό παράδειγμα του αποτελεσματικού λευκού χώρου αποτελεί η σελίδα της Google, της οποίας η σελίδα αναζήτησης αποτελείται από αρκετό λευκό χώρο προκειμένου ο χρήστης να εστιάσει εκεί που πρέπει.

2. Ταχύτητα σελίδας

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό για έναν χρήστη του διαδικτύου από το να μπει σε μία σελίδα και να περιμένει μια ώρα για να φορτώσει. Ιδιαίτερα με την άνοδο της χρήσης των mobile συσκευών, οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή και θέλουν να βρουν τις πληροφορίες που θέλουν την ώρα που τις θέλουν. Όταν δεν τις παίρνουν, απλώς φεύγουν. Για την ακρίβεια μία καθυστέρηση 2 δευτερολέπτων στη φόρτωση της σελίδας οδηγεί σε εγκατάλειψή της σε ποσοστό 87%.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η βελτίωση της ταχύτητας της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Η Google προσφέρει ένα δωρεάν εργαλείο στο οποίο μπορείτε να πάρετε πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα του site σας και να σας κάνει ορισμένες προτάσεις για να βελτιωθείτε τόσο σε Mobile όσο και σε Desktop.

3. Χρησιμοποιήστε ελκυστικά Calls to Action

7 απλές συμβουλές για να βελτιώσετε το User Experience στο site σας

Οι χρήστες του διαδικτύου έχουν μάθει να ακολουθούν τα εικαστικά για να καταλαβαίνουν τι είναι σημαντικό και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα τους. Τα Calls To Action, δηλαδή κουμπιά που δίνουν στο χρήστη μία “εντολή” να κάνει μία ενέργεια (π.χ. “Δωρεάν Εγγραφή”), επιτρέπουν στο χρήστη να πλοηγηθεί πιο εύκολα στο site σας και να βρει αυτό που ψάχνει.

Όταν χρησιμοποιείτε κουμπιά στην ιστοσελίδα σας θα πρέπει να σκεφτείτε τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε και την ψυχολογία των χρωμάτων.

Δοκιμάζοντας διαφορετικούς συνδυασμούς χρωμάτων θα δείτε διαφορά στις πωλήσεις σας ή άλλους στόχους των κουμπι σας. Θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στα λεκτικά που θα επιλέξετε. Μπορείτε να επιλέξετε ένα ρήμα στην προστακτική ή ένα ουσιαστικό που υποδηλώνει κάποια ενέργεια και παρακινεί τον χρήστη να κάνει κάτι. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί η ιστοσελίδα wufoo.com, η οποία αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από Calls to Action, μην αφήνοντας επιλογή στο χρήστη παρά να δράσει άμεσα και να περάσει στο επόμενο βήμα.

4. Κάντε τα hyperlinks να ξεχωρίζουν

Όταν προσθέτετε ένα σύνδεσμο σε οποιαδήποτε σελίδα είναι σαν να ζητάτε από τον χρήστη να κάνει κλικ. Βεβαιωθείτε ότι τα link σας είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. Το υπογραμμισμένο κείμενο και ο διαφορετικός χρωματισμός κειμένου εφιστά την προσοχή του αναγνώστη και του επιτρέπει να γνωρίζει ότι πρόκειται για link. Κάτι που επίσης πρέπει να προσέξετε στη χρήση υπερσυνδέσμων είναι το μέγεθός τους. Μην υπογραμμίζετε μόνο τη λέξη “εδώ”. Όσο μεγαλύτερο είναι το link, τόσο πιο εύκολο είναι να το εντοπίσουν οι χρήστες.

5. Διευκολύνετε τον αναγνώστη με Bullets

7 απλές συμβουλές για να βελτιώσετε το User Experince στο site σας

Τα Bullets επιτρέπουν στο χρήστη να εστιάσει σύντομα σε όλες τις πληροφορίες που πρέπει και κάνουν το κείμενο ευανάγνωστο. Στους χρήστες δεν αρέσει να διαβάζουν μακρόσυρτα κείμενα και τα bullets θα σας βοηθήσουν να παρουσιάσετε πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας χωρίς να γίνετε βαρετοί. Δεν χρειάζεται να επιλέξετε το παραδοσιακό Bullet με την απλή κουκίδα. Μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορα εικονίδια που αντιπροσωπεύουν την πληροφορία που δίνετε, όπως στο παράδειγμα της εικόνας.

6. Χρησιμοποιήστε Εικόνες (αλλά με προσοχή)

7 απλές συμβουλές για να βελτιώσετε το User Experience στο site σας

Οι χρήστες του διαδικτύου γίνονται όλο και πιο έξυπνοι και γρήγοροι στο να κρίνουν μία ιστοσελίδα. Με το που μπουν σε ένα site μπορούν εύκολα να διακρίνουν μία stock φωτογραφία την οποία ενδεχομένως να έχουν δει και αλλού. Η χρήση stock φωτογραφιών μπορεί να μειώσει την αξιοπιστία σας και την εμπιστοσύνη των χρηστών ενώ ξεχωρίζουν ως πολύ γενικές και μη μοναδικές.

Σε σχετική έρευνα που έκανε η Spectrum για την μεταφορική εταιρεία Harrington Movers, η τελευταία είδε αύξηση στις πωλήσεις τις απλώς αλλάζοντας μία stock φωτογραφία με μία φωτογραφία από μία πραγματική μεταφορά της εταιρείας. Υπάρχουν κι άλλα τέτοια παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει stock φωτογραφία που να περνάει το μήνυμα που θέλετε με τον τρόπο που θέλετε για την εταιρεία, τις υπηρεσίες και τα προϊόντα σας. Μόνο οι δικές σας φωτογραφίες μπορούν να μιλήσουν στην ψυχολογία του πελάτη. Χρησιμοποιήστε λοιπόν καλές πρωτότυπες φωτογραφίες στην ιστοσελίδα σας ώστε να υποστηρίξετε το κείμενό σας και να προσφέρετε στον αναγνώστη ένα οπτικό διάλειμμα.

7. Συμπεριλάβετε Headings

7 απλές συμβουλές για να βελτιώσετε το User Experience στο site σας

Τα headings, δηλαδή οι επικεφαλίδες, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να καθοδηγούν τους χρήστες να βρουν αυτό που ψάχνουν. Οι τίτλοι σας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν λέξεις-κλειδιά έτσι ώστε να καταλαβαίνει κατ’ ευθείαν ο χρήστης περί τίνος πρόκειται. Οι Μηχανές Αναζήτησης δίνουν επίσης βαρύτητα στις επικεφαλίδες αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τα headings καθοδηγούν το χρήστη να περιηγηθεί στο site.

Συντάκτρια: Μαρία Κρητικού

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΌχι πολύ καιρό πριν η δημιουργία μιας landing page απαιτούσε ώρες προγραμματισμού. Και ώρες δοκιμών ώστε να μην πάει κάτι στραβά.

20 Μαρτίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops